Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Conny: ‘Nee, ik ga de griepprik niet halen’

Het is weer zover; tijd voor de jaarlijkse griepvaccinatie.
Blog Conny: 'Nee

Wij hebben van onze organisatie een oproep gekregen om vooral de jaarlijkse spuit te gaan halen. En zoals elk jaar laait de discussie weer op: wel of niet die spuit erin… Als je voor jezelf een goede afweging wil maken, moet je op onderzoek uit. En dat heb ik gedaan. Het is dan toch wel zeer bizar om te weten te komen dat het nog nooit wetenschappelijk bewezen is dat vaccineren helpt. Dit heeft ook in het medisch wetenschappelijk tijdschrift ‘The Lancet’ gestaan.

Ik heb mij de vraag gesteld wat er allemaal voor stoffen in een vaccinatie zitten en wat de werking ervan is. Via internet is het simpel te vinden. De stoffen die je ingespoten krijgt liegen er niet om!  De uitkomst hiervan is voor mij persoonlijk al meer dan genoeg een reden dat ik de prik beslist niet wil. Conclusie: er is maar één partij welke er baat bij heeft, en dat is de farmaceut.

Onze ouderen hebben meestal een zwakkere gezondheid. Dan kan het krijgen van griep inderdaad een gevaarlijke situatie worden. Waar ik wel een voorstander van ben is een betere hygiëne rondom de ouderen. Zorg bijvoorbeeld dat deurklinken, lichtschakelaars  en overal waar onze handen aan komen regelmatig goed schoongemaakt worden. Laten wij als verzorgenden veelvuldig onze handen wassen. Ook moet er meer geventileerd worden. Vooral in de winter zit alles veel te veel dicht, waardoor de virussen lekker kunnen gedijen. En mocht je zelf niet in orde zijn, blijf dan uit de buurt van deze groep.

Ga jij de griepprik halen? Waarom wel/niet? Laat je reactie hieronder achter!

5 REACTIES

 1. @MM Verkerk: ziek zijn zonder dit zelf te merken… zal geen griep zijn geweest, dat merk je heus wel hoor! Hooguit een verkoudheidje waar die griepprik écht niet tegen gaat helpen.
  Naar mijn mening is het wel heel gemakkelijk om de verpleegkundige de schuld te geven dat de patiënt griep oploopt. Zijn bij dat onderzoek patiënten alleen aan verpleegkundigen blootgesteld geweest? Ik geloof er niks van!
  Wat te denken van bezoek dat bij binnenkomst snotterend en hoestend hun geliefde omhelst en knuffelt. Artsen die tijdens de ronde doodleuk verdommen om tussen elke patiënt door even de handen te wassen, ook al hebben ze wonden bevoeld, catheterzakken opgetild, etc.
  Zolang er zoveel onderzoeken zijn die elkaar tegenspreken ga ik me er niet meer aan wagen.
  Ooit een maal die prik gehaald. Noem het toeval maar daarvoor en ook daarna nooit meer zo ziek geweest als toen.

 2. Lees alle reacties
 3. Gisteravond gewerkt en ja hoor weer een (dialyse)patient die 2 dagen goed ziek is geweest. De zoveelste in al die jaren dat de griepprik bestaat. Mijn beide ouders waren er ziek van en wilden hem niet meer. Onze maatschappelijk werkster was in jaren niet zo ziek geweest als na de griepprik en ik dan nog wel een tijdje doorgaan met voorbeelden noemen. ‘ Kan niet zeggen de medici en farmaceuten, dan was er w.s al een griep onder de leden. Ik ben nu 42 jaar verpleegkundige en bewezen of niet volgens mij klopt hier iets niet of worden er dingen verzwegen. Ik hoef hem in ieder geval niet omdat ik het niet vertrouw. Gezond eten en voor een goede weerstand zorgen lijjt mij meer betrouwbaar. Bovendien vind ik dat we vaak veel te blindelings zulke adviezen volgen. Ga maar erns kijken bij de stichting: kritisch prikken. Dat is niet mis wat je daar leest.

 4. Uit onderzoek van Josien Riphagen, onderzoekster van Universiteit Groningen, blijkt dat verpleegkundigen vaak ziek zijn, zonder dat zij het merken. Ook kwam naar voren dat op de interne afdeling van het ziekenhuis patiënten juist de griep kregen van verpleegkundigen, die dachten niet ziek te zijn. Wil je meer weten over het onderzoek van Josien Riphagen? Kijk op http://www.bewustgepriktvoor u.nl

 5. Ik weet niet hoe vaak het herhaald moet worden dat er WEL DEGELIJK bewijs is dat vaccinatie tegen influenza helpt bij gezonde volwassenen. (in the Lancet te vinden notabene, zie link!) Het is waar dat er in de grootste doelgroep van de vaccinatie (ouderen 65+) geen rigoreuze RCT’s zijn gedaan, maar voor volwassenen tot die leeftijd is het gewoon klinkklare onzin dat er ‘helemaal geen bewijs is’. http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(11)70295-X/abstract
  Waar háál je het vandaan Conny?
  Verder blijken de zorgen over de bestanddelen van het vaccin in een kort gesprekje altijd heel makkelijk naar het land der fabelen te verwijzen. Nu wordt hier gegrossiert in vaagheden, door alleen te stellen dat het ‘er niet om liegt’, waar helemaal niet inhoudelijk op in gegaan kan worden. Welke bestanddelen bedoelt Conny? Serieuze missers van een beroepsgenoot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.