Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Blog Conny: ‘Ons uniform is tóch afgeschaft’

Bij ons zijn sinds januari van dit jaar de uniformen afgeschaft. De reden is dat er geen huiselijke sfeer wordt gecreëerd bij het dragen hiervan.
Blog Conny: 'Ons uniform is tóch afgeschaft'
Foto: Wim van Ophem

Dus werden de medewerkers gevraagd om in burgerkleding het werk te komen doen. Hoogst verbaasd waren wij over dit besluit, want nog maar een paar jaar geleden is er een enquête geweest en er was een grote meerderheid voor het behoud van de uniformen.

Het gaf een hoop commotie zowel onder de collega’s als onder de cliënten. Er heerst veel weerstand om in burger te gaan werken. De meeste argumenten zijn: burgerkleding is onpraktisch, hebben geen of weinig opbergmogelijkheden, het beweegt niet mee, de kleding blijft bij douchen lang nat, niet alles is goed uitwasbaar, het is te warm of juist te koud, de kleuren zijn te bont, het is te bloot, te versleten, te duur (zowel de aanschaf als het uitwassen) het is niet herkenbaar, etcetera…

Al met al redenen genoeg om over na te denken of het echt wel een positieve bijdrage is op de werkvloer. Zoals met alles zijn er uiteraard voor- en tegenstanders. Maar de meeste collega’s -en ook ik- hadden bezwaren genoeg. Maar er viel niet meer over te praten: het besluit was al genomen. Persoonlijk was ik blij met mijn uniform. Ik heb toch speciaal kleding moeten kopen.  Bij mij moet het goed wasbaar zijn, dunne stof wat snel droogt, stof wat meegeeft tijdens het werken in de ADL, zakken waar ik mijn spullen in kan doen, korte mouwen, en het mag dus geen uniform uiterlijk hebben. Nee, een vergoeding voor het dragen van mijn eigen kleding krijg ik niet.

Nu niemand meer in werkkleding loopt, vinden de meeste cliënten waar het allemaal om te doen was, het toch wel jammer. Ik krijg dagelijks te horen dat ze liever het uniform weer terug zien…
Is bij jou ook het uniform afgeschaft? Of mag je nog in uniform werken? Laat je reactie hieronder achter!

13 REACTIES

 1. Twee jasjes aangeschaft… genoot ervan om ze te dragen, fijne zakken, luchtig om te dragen, hygiënisch,.. complimenten van cliënten en diens naasten gehad…
  Maar na twee weken dragen moet ik ze weer in de kast laten, eventuele onkosten worden wel vergoed, dat is dan wel weer netjes. Het blijkt toch verboden ze te dragen.
  Ik ben teleurgesteld, er zitten heel veel nadelen aan het dragen van burgerkleding…

 2. Lees alle reacties
 3. We mochten bij ons ook geen uniform meer dragen en ook eigenlijk geen witte jasjes die er op leken, iedereen kocht jasjes op internet. Daar konden ze niets tegen doen. Nu mogen de medewerkers uit de zorg toch weer uniformjasjes kopen van dezelfde instelling, leuke kleuren, maar toch! Geen bezuiniging?

 4. Ik werk in de thuiszorg en wij dragen onze eigen kleding. Aan de ene kant prettig om zelf te kiezen wat je aan kunt trekken, andere kant is wel weer zo dat het soms lastig is om iets te kiezen. Ik heb toch wel een stapeltje kleding in mijn kast dat ik alleen naar mijn werk aantrek. Wat ik dan verder als reacties lees, dat het zelden op 60 graden wordt gewassen herken ik wel. Soms lijkt het me handiger om, al is het maar een poloshirt, werkkleding te dragen. Voor het gemak en de hygiëne.

 5. Vóór het dragen van een uniform. Ik ben werkzaam in de thuiszorg en vind het prettig dat ik een wit jasje draag. Het is duidelijk voor de cliënt en ik hoor dat cliënten het ook op prijs stellen. Ik merk dat vooral als ik cliënten verzorg in een wooncomplex voor ouderen, waar ook een andere zorgaanbieder is en waarbij het personeel geen uniform draagt. Verder om redenen die al in eerdere reacties genoemd zijn. Ik hoop dat ze het bij onze organisatie nooit afschaffen.

 6. afschaffen van een uniform is zo fout, om meerdere redenen.
  herkenbaarheid voor mensen die dementerend worden weten niet meer bij wie ze veilig zijn.
  iemand van buitenaf die verkeerde dingen wil kan zo zeggen dat hij of zij ook werkzaam is binnen het tehuis en kan zo mee alle kamers op die niet afgesloten zijn. als verzorgende moet je wel voldoen aan alle hygiëne voorschriften en moet dus over de eigen kleding voortdurend een plastic schort gaan dragen , dit is toch ook niet menselijk. zorgvragers vragen dan ook als je ze naar toilet begeleidt, ben ik zo vies dat je een schort aan moet trekken voor mij?
  nee gewoon een herkenbare uniform , goed wasbaar , netjes, gelijk gekleed..te stom voor woorden wie bedacht heeft om dit af te schaffen.

 7. Ik ben nog student, maar heb nu drie situaties meegemaakt. Een met uniform, 2 bij blinden en slechtzienden zonder officieel uniform (terwijl iedereen zijn jasje aan had) 3, in kleinschalig wonen, zonder uniform. En ik herken alle klachten bij mij zelf. Ik kan niet al mijn spullen kwijt, mensen herkennen me niet als werknemer en de hygiëne laat zwaar te wensen over. Mijn eigen kleding was ik niet na elke dienst. een uniform jasje wel.
  Het gaat ook gewoon om geld, maar het maakt het voor het personeel lastig om te werken. Herkenbaarheid is een groot goed. Met een uniform jasje zijn dementerende bejaarden meer bereid naar je te luisteren dat ze een virus hebben en op hun kamer moeten blijven voordat ze de hele afdeling besmetten.

 8. Wij werken al meerdere jaren in burgerkleding, en het tijdperk ‘uniform’ is dan allang voorbij. Het is heel herkenbaar wat er allemaal geschreven wordt, maar als ik eerlijk ben wil ik echt niet meer terug naar een uniform. Ik werk intramuraal op een somatische verpleegafdeling en voel me daar in m’n burgerkleding prima in m’n vak als verzorgende.
  De bewoners hebben vanaf het begin totaal geen moeite gehad om ons te ‘herkennen’ als verzorgende, zo ook de familie etc. Het is juist ook positief dat je ieder op je eigen manier bijdraagt aan ‘de huiselijkheid’ maar ook een ieder is anders en dit zie je dan ook in de kledingstijl terug. Je prikkelt de bewoner ook door de kleding die je draagt, het geeft iets van je persoonlijkheid. Het blijft een punt van aandacht, de hygiene, de uitdagende kleding etc. Maar het is juist goed dat je hierover blijft communiceren met elkaar, het belangrijkste is dat we met elkaar positieve, aandachtige en kwalitatief goede zorg geven, en dan maakt het niet uit of we dit in burgerkleding of in uniform doen.
  En ja, wij hebben een ‘zorgdrager’ en jeans-heuptasje, waar we van alles in kunnen stoppen en de pieper aan kunnen bevestigen.
  Mijn advies, probeer het met z’n allen uit, laten we onze energie stoppen in de zorg, want dat hebben we de komende tijd wel nodig.

 9. Enkele jaren geleden is bij ons onder de vlag van ‘huiselijkheid’het uniform afgeschaft in het verpleeghuis. In de verzorgingshuizen en de thuiszorg van dezelfde zorggroep worden nog wel uniformjasjes gegeven, leuke gekleurde jasjes. 2 weken na de afschaf van de uniformen hadden wij het norovirus op de afdeling, mocht je met je eigen kleding gaan werken, er was zelfs geen ruimte meer om je om te kleden. Ik heb gehad dat familie van een ander unit boos naar me toe kwam omdat zij geen personeel zagen op hun unit. Toen ik met ze meeliep bleek mijn collega gewoon op de huiskamer te zijn, waar ze een van de bewoners hielp met drinken. Familie dacht dat zij de kleindochter van de bewoner was. Inmiddels heeft de helft van het personeel zelf allemaal verschillende uniformjasjes aangeschaft (ik ook). Eerst werkte ik in oude kleding, maar ik bleef de zakken missen. Ook slijt de kleding erg snel en in de winter is het lastig om bv een dunne katoenen broek te vinden. Nog steeds heb ik liever vandaag dan morgen mijn uniform terug.

 10. Wij moeten ook in burger werken, maar enkelen dragen een gekleurd uniform jasje en daar wordt niets van gezegd, het is volgens mij gewoon een bezuiniging want als ze het verplichten dan moeten ze onkosten vergoeden en nu doe je het vrijwillig en betaal je zelf, het geeft veel meer gemak, door de zakken maar je kunt de kleding ook heter wassen, iets dat je met burgerkleding niet kunt.

 11. Bij ons in het verpleeg huis werken we sinds 1 jaar in burger. We moesten ook de uniform laten staan ondanks vele protesten van medewerkers en ook de families en de bewoners. Maar ja, het is volgens ons kwestie van geld. Huislijk gevoel is er niet meer om. Die creëer je door je werkwijze en de benadering naar mijn mening…
  Het is wel zo dat het went. De bewoners geven je complimentjes over je bloesje en of een broek. Het lijkt kleurrijker dan het was. Maar daar blijft het ook er bij. Je mist de zakken natuurlijk waardoor de telefoons vaak op de grond vallen en kapot gaan, sleutels hangen je vaak om de nek wat ook gevaarlijke situaties mee kan brengen etc…
  Om de medewerkers en vrijwilligers herkenbaar te maken dragen we allemaal een magneetje met en logo van een instelling en je kan je eigen naam er op plakken..
  Ik hoop dat de uniform een keer weer terug keert want aan het dragen van een uniform zijn veel meer voordelen dan nadelen.

 12. Helaas herkenbaar dat we geen uniform aan mogen. Ik koop geen extra werkkleding. Mijn oude shirts en versleten broeken dienen als dienstkleding. Helaas zijn er gaatjes in de shirts te vinden maar ik ga geen 100 euro voor een goed werkpak uitgeven en geen kleding geld ontvangen. Belachelijk vind ik t want er worden wel eisen gesteld aan je kleding. Helaas zit de directie achter hun bureau en weet helemaal niet wat praktisch, hygiënisch en herkenbaar is. Ik vind dat uniformen wettelijk verplicht moeten worden al is t maar uit hygiënisch oogpunt! Zonder goede hygiëne geen goede zorg! Cliënten klagen ook enorm vooral op revalidatie. Familie spreekt iedereen maar aan,want ja wie is nu de zuster? Misschien tijd dat de regering ons eens gaat helpen om het wettelijk te maken om uniformen te dragen?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.