Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Blog Hugo: ‘Werken in de zorg is nu letterlijk levensgevaarlijk’

Hugo vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de offers die verpleegkundigen en verzorgenden momenteel brengen. Werken, je zelf zoveel mogelijk afzonderen, slapen, en opnieuw aan het werk gaan. 'We zijn helden, natuurlijk, maar wel helden die je in de persoonlijke omgang voorlopig moet mijden als de pest.'
Verpleegkundigen en verzorgenden in de vvt werken nog altijd vaak onbeschermd. Foto: Arno Massee

Ik kwam op straat een bekende tegen. Haar dochter zit bij mijn zoon in de klas. We spraken op gepaste afstand. Zij is verpleegkundige, net als ik. Normaal werkt ze op een diabetespoli, maar door de coronacrisis gaat ze terug aan het bed, op een revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Er is al corona vastgesteld in deze instelling, op meerdere afdelingen.

Maar de bedoeling is dat ze onbeschermd aan het werk gaat. Haar afdeling heeft toch nog geen besmettingen? En als er een serieuze verdenking op covid-19 ontstaat gaat die persoon heus in isolatie. Dat zegt het management. Ze haat die laconieke opstelling, maar ze wil haar collega’s niet in de steek laten.

Haar zorgen zijn groot. Ze beseft heel goed dat het verpleeghuis een gevarenzone is. Dat ze besmet kan raken door de directe zorgverlening. Dat ze zich, eenmaal aan het bed, eigenlijk moet gedragen alsof ze al besmet is.

Haar kinderen kunnen dan niet meer met andere kinderen spelen. Leg ze dat maar eens uit, als ze zien dat buurkinderen wel naar de speeltuin mogen. Haar man zal, zolang hij geen klachten heeft, de boodschappen moeten doen. En wat als ze echt ziek wordt?

Niemand is veilig. In Italië, Spanje en Engeland stierven bij elkaar opgeteld al tientallen artsen en verpleegkundigen door Corona. In Nederland overleed inmiddels een medewerker van het Erasmus MC. “In de frontlinie staan” is meer dan een oorlogsmetafoor. Werken in de zorg is letterlijk levensgevaarlijk geworden.

In de media komt langzaam maar zeker aandacht voor het tekort aan beschermende maatregelen. Er wordt zelfs stevig over gedebatteerd in de Tweede Kamer. De nadruk ligt vooral op patiënten en bewoners, op de risico’s die zij lopen. En op het ontstaan van eventuele nieuwe besmettingshaarden binnen zorginstellingen. Terechte zorgen natuurlijk, maar wat het betekent voor het dagelijks leven van zorgverleners blijft grotendeels buiten beschouwing.

Het nieuwe werken, daar zou meer oog voor mogen zijn. Voor de offers die door verpleegkundigen en verzorgenden worden gebracht. Werken, je zelf zoveel mogelijk afzonderen, slapen, en opnieuw aan het werk gaan. En zelfs al wil je contact met andere mensen, dan zitten zij daar om begrijpelijke reden niet altijd op te wachten. We zijn helden, natuurlijk, maar wel helden die je in de persoonlijke omgang voorlopig moet mijden als de pest.

Er vinden snelle culturele veranderingen plaats in de zorg. Samenwerking tussen wijk en ziekenhuis komt plots wel van de grond. De digitale revolutie die al zolang voorspeld wordt, is in een maand tijd volbracht. Allerlei knellende regels zijn versoepeld. Maar verpleegkundigen nemen nog altijd het lijden op zich.

Wat is het alternatief? Je werk neerleggen? Je collega’s en patiënten in de steek laten? Stoppen is nu geen optie, de woede blijft in toom, mede door het gebrek aan rust. Maar als de corona ellende achter de rug is komen de serieuze vragen. Politici, bestuurders en managers mogen gedetailleerd antwoord geven. Welke voorbereidingen troffen zij precies eind februari en de eerste dagen van maart? Ik vrees voor het antwoord.

6 REACTIES

 1. De focus was meer gericht op de ziekenhuizen. Eindelijk krijgen de zorg instellingen buiten het ziekenhuis aandacht. Jammer genoeg zijn er ook doden gevallen in de verpleeghuizen.
  Als zorgmedewerker dien je met een goed en veilig gevoel naar je werk te gaan en naar huis. Daar dient de werkgever ook voor te dragen.
  Reacties als te weinig beschermingsmiddelen en die alleen te gebruiken bij clienten met klachten, voelt niet goed aan.
  Meer begrip hebben voor onze gevoelens zou alvast een goede stap zijn. En niet steeds verwijzen naar de richtlijnen.

 2. Lees alle reacties
 3. En omdat een heleboel ouderen onbeschermd thuiszorg krijgen, petje af, kunnen zij geen mantelzorg krijgen.en loopt zij risico
  Wij kunnen mijn moeder van 94 nu niet bezoeken en mantelzorgen omdat ikzelf
  Risico pat ben. En mijn zus op een Corona afdeling werkt
  Evenals mijn tante en psychiatrisch ziek zusje.
  Zelf ben ik gepensioneerd verpleegkundige zou graag weer aan het werk maar niet onbeschermd

 4. Ik ben echt heel benieuwd hoe de overheid, de bestuurders van zorginstellingen, managers welke ‘excuses’ zij hebben voor het tekort aan beschermende middelen voor de werkers in de thuiszorg, verpleeghuizen en andere ZORGINSTELLINGEN. Want ook nu, vrijdag 10 APRIL, zijn er nog altijd heel veel werkers die zorg verlenen zonder beschermende middelen. ONGEHOORD!!!

  • Bovenstaande klopt helemaal.Sinds vandaag zijn er eat meer middelen ,we hadden zelfs niet genoeg handen alcohol.De gele jas moet per.dienst gedragen worden,De mond kapjes moeten 4 uur gedragen worden.Hoe wil je dat doen in een verzorgings huis??

  • De bewoners van het verpleeghuis die nu nog niet besmet zijn, worden dus alleen maar door het personeel besmet aangezien ze al vier weken geen bezoek krijgen. Wat had het mooi geweest als al het personeel beschermd zou kunnen verplegen maar helaas is dit niet mogelijk. Dus nu maar hopen dat er niet nog meer verpleeghuis bewoners besmet raken.

  • We hadden eerst nog schorten in onze thuiszorg team. Maar 4 , door de huisartsen niet geteste (want ja, dat ook nog!), wel symptomen vertonende cliënten beschermd te hebben verpleegd, raakten ze op. Al een halve week zijn we dus alleen met een chirurgisch masker (die we een hele dienst dragen) en een paar handschoenen aan het werk. Er zijn vuurwerkbrillen aanwezig, helaas passen ze niet over de eigen bril.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.