Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Sandra: ‘Mbo en hbo: er móet toch een verschil zijn?’

Sandra geeft haar mening over het nieuwe hbo-profiel en de verhitte reacties daarop op Nursing.nl. 'Laten we elkaar niet anders aankijken om een niveauverschil, maar met alle niveaus een knaller van een zorg bieden.'
Blog Sandra: 'Mbo en hbo: er móet toch een verschil zijn?'

Er is een nieuw opleidingsprofiel gepresenteerd voor de hbo-verpleegkundige. Op Nursing.nl roept het nogal wat reacties op. Zo vraagt mbo-verpleegkundige Den Boer zich af: ‘Is wat ik alle jaren heb gedaan niet genoeg? Mbo’ers werken toch ook knetterhard en kritisch?’ Bovendien kan een mbo’er ook veel meer uit zichzelf halen als de huidige werkdruk wordt verlaagd, meent Den Boer: ‘Dan heb ik ook tijd voor mijn helikopterview’. Joost Boogaard (mbo) vindt al dat niveauverschil maar onzin: ‘Ik hoorde tijdens de Nursing Experience de Chief Nursing Officer van VWS zeggen dat het bijzonder is dat mbo- en hbo-verpleegkundigen dezelfde titel dragen. Onterecht! Ik kan net zo uit de voeten met de complexiteit van zorg van de toekomst als een hbo-collega.’ JHP Barvoets wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat het sterftecijfer daalt op werkplekken waar meer hbo-verpleegkundigen werken. Kennelijk maakt niveau toch verschil. Collega Piet Janssen is het daar niet mee eens. Volgens hem kiezen hbo’ers gewoon werkplekken waar het sterftecijfer lager ligt. Tja, dat kan ook waarheid zijn. Maar we moeten niet elkaars hoofd afbijten, vindt Barvoets, maar gebruik maken van elkaars sterke kanten: ‘In de verpleging bestaat de reflex om elkaars kwaliteiten te be- of veroordelen, in plaats van elkaars kwaliteiten te benutten’. ‘Ja!’ wil ik zeggen, ‘Precies!’ Laten we elkaar niet anders aankijken om een niveauverschil, maar met alle niveaus een knaller van een zorg bieden: nieuw, vernieuwend en elke dag iets beter!

Als ik meer uit mijn hbo kan halen, hoeft mijn mbo-collega daar toch geen plaats voor te maken? Zij degradeert niet, ik groei! Als ik hoger stijg, is dat niet om anderen kleiner te maken. Liever motiveer ik anderen zo om ook te klimmen. Een diploma zegt niks over iemand als mens. Het vertelt heel zakelijk wat er is geleerd. En dan heb je nog steeds knullige hbo’ers en verpleegmeesters van mbo’ers. Die laatste leert door, neem ik aan, doet ook hbo en stijgt naar grote hoogte. En die stuntelige hbo’er, die krijgt een paar kansen en als ze die niet grijpt, is het voorbij met haar functie. Ik vind het niet logisch dat we gaan steigeren nu er eindelijk verschil komt tussen mbo en hbo. Ik vind het raar dat we al jaren precies hetzelfde doen. Ofwel de mbo’er werkt veel te hard of de hbo’er haalt er niet alles uit of iets van allebei misschien. Maar er móet toch een verschil zijn?

Als verpleegkundestudent leerde ik over overstijgend denken, aansturen, proactief zijn, verder kijken dan je neus lang is. Aan het bed, o ja daar is dat keihard nodig. Maar ook ver daarboven. In gesprek zijn met je leidinggevende en zeggen wat er nodig is. En dat in bruikbare taal kunnen formuleren, in plaats van in ‘ja maar’ en ‘wij doen dit al jaren zo’. Dát is wat een hbo-verpleegkundige moet kunnen, volgens mij. Problemen aanpakken, oplossen, voor haar beroep vechten, verbeteringen doorvoeren. Dat is meer dan ik nu doe. Want nu heb ik al die ambities, maar kom er niet veel verder mee dan mijn patiëntenzalen. Dit moet ik minimaal uit kunnen rollen over mijn hele afdeling.

Ik moet niet meer worden dan een mbo-collega. Maar ik kan wel meer geven dan ik nu doe.

Eind januari is het nieuwe, toekomstbestendige opleidingsprofiel voor de hbo-v gepresenteerd.
Bekijk het nieuwe opleidingsprofiel hier>>>

3 REACTIES

 1. Het onderzoek mbt de sterftecijfers ging over de periode 2007 – 2010 dus is van voor de implementatie van de VMSthema’s met bijbehorende checklijsten in de NL ziekenhuizen, de invoering van de VMSthema’s heeft in NL ook een daling van de sterftecijfers opgeleverd. Mijn vraag mbt bovenstaande is eigenlijk of HBOv vpk verwachten tijd te krijgen van hun ‘baas’ voor verbeteringen doorvoeren, problemen oplossen, vechten voor hun beroep enz. Zoals Sandra aangeeft hierboven komt zij met al haar ambities op dit moment ook niet verder dan haar patientenzalen, de gewone zorg slokt al haar tijd al op. In de nieuwe omschrijving van het MBO wordt aangegeven dat deze excellent moeten worden in de uitvoering van de zorg, maw, en dit is, misschien wat plat en kort door de bocht, gezegd, laat het denken in het vervolg dus maar over aan de HBOv. Maar hoe moet dat met al die MBO-ers die nu wel gewend zijn om na te denken, misschien ook wel op het gewenste HBOniveau? De vergelijking met het technisch onderwijs in een ander stukje op Nursing is niet geheel terecht, geen enkele HTS-er wordt in zijn of haar praktijkstage beoordeeld door een MTS-er, zoals echter in de zorg wel heel vaak gebeurt, gewoon omdat er nu nog een tekort is aan HBOv op afdeling.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit is een heel oud liedje.
  de professionele verdringing en dan zie ja ‘verpleging’in de kasteverdeling in het ziekenhuis een middenstandspositie inneemt. Het MKB van de gezondheidszorg en middenstanders ontwikkelen ene heel merkwaardige moraal..kort en gechargeerd gezegd: ‘likken naar boven en trappen naar beneden’ Statusdenken
  De verpleegkundige wereld is een heel cultuurgevoelig goedje, heel moreel beladen en verdicht talloze (vermeende/nodige) eigenschappen in 1 rol en functie, waarbij vooral de feminiene eigenschappen voorop staan, een beroep waar velen met homoseksuele persuasie en carriere voor het leven.
  En dan blijkt het beroep gekenmerkt te worden door kenmerken die je terugvindt (uit:OPZIJ) die aan vrouwen in het werk kleven,en is juist dat feminiene kenmerk een belangrijk obstakel in de ontwikkeling en positie van het verpleegkundig beroep.(Uit: ‘gender, as a predicament in nursing’)
  Wat bij technische opleidingen allang geen probleem meer is ( LTS,MTS,HTS) is in de subscultuur van de gezondheidszorg nog steeds een probleem..professional jealousy..
  We ien misschien veel te veel op tegen hogere opleidingen en vergeten gewoon dat ook ook al die hogere opleidingen alle eigenschappen ie wij hebben ook delen..
  Minderwaardigheidscomplexen genoeg..zonde om daar echt veel energie in te steken.

 4. Weer ben ik het zó met je eens. Knap hoe jij dit telkens weer op papier krijgt! Hoop dat velen je verhaal ‘verstehen’. We moeten niet elkaar beconcurreren. Feit blijft dat je niet weet van de kennis/competenties die je ontbreekt = onbewust onbekwaam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.