Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Sandra: ‘Oog voor de mond’

Zijn er meer verpleegkundigen nodig die écht naar mensen kijken? Die niet alleen goed zijn in hoogdravende techniek, maar ook in de basiszorg? Sandra vraagt het zich af na pittige cijfers over slechte mondzorg en de gevolgen daarvan.
Mondhygiëne in de zorg
Sandra is geschokt over de slechte mondhygiëne in de zorg.

Mensen sterven door slecht tandenpoetsen. Dat klinkt wellicht een beetje kort door de bocht. Maar ik lees dat 1 op de 10 verpleeghuisbewoners overlijdt aan een longontsteking door een bacterie die in de mond aanwezig is, door slechte mondhygiëne. Bij 72 procent van diezelfde verpleeghuisbewoners is de mondhygiëne matig tot slecht. Bah. En dan te bedenken dat datzelfde onderzoek uitwijst dat die slechte hygiëne diabetes, reuma of hartkwalen doet oplaaien.

We kennen allemaal het verhaal van de efficiënte, hardwerkende stagiaire in het verpleeghuis. Zij was nog al gebrand op mondhygiëne. Daarom verzamelde ze álle gebitten van álle bewoners in een kom. Ze waren blinkend schoon. Maar van wie? Briljant! En wellicht een beetje dom. Maar de stagiaire was wel fanatiek met tandenpoetsen. Geen idee of ook de mondholte wordt gereinigd, ooit. Want is dat ook niet het heel erg handige van een kunstgebit voor de verpleegkundige: dat je weinig moeite hoeft te doen en goed kunt zien wat je doet? Aan de tanden dan. Niet de mondbodem, het ge- of verhemelte of de tong.

Heb jij, als verpleegkundige enig idee van de kleur van de tong van je zorgvrager? Vraag je wel eens naar slikklachten of vieze smaak?
Ik sprak een verzorgende met een leven aan ervaring. Bevlogen, kritisch en intelligent. Haar man lag in het ziekenhuis en dus werden zij omringd door verpleegkundigen. De verzorgende vertelde achteraf dat ze vond dat de verpleegkundigen niet veel voorstelden. Haar man werd minimaal ondersteund in de ADL, kreeg te weinig pijnstilling (wel werd kéurig de pijnscore driemaal daags gevraagd) en zijn haren werden niet gekamd als zijn vrouw dat niet deed. ‘Overal ontslaan ze verzorgenden’, merkte deze mevrouw op ‘en ze spreken vol lof over hogere opleidingen. Maar verpleegkundigen doen helemaal níks met die opleiding’. Tja. Ook dat was kort door de bocht. Ik heb collega’s die elk detail zien, haren wassen, tijd nemen, scheren, smeren en doorvragen. Maar nee, dat doen ze niet allemaal.

Ik zie ook verpleegkundigen die zich staande proberen te houden in de hoge werkdruk. Die prioriteiten stellen, anders dan bovengenoemde plegen. Die sterren zijn in de artsenvisite, nooit één fout maken met medicijnen, razendsnel en vakkundig infusen bereiden, apparatuur bedienen, storingen oplossen, collega’s adviseren, protocollen aanscherpen. Maar die poetsen geen tanden. Die scheren alleen als de patiënt daarom vraagt (‘O ja, natúúrlijk!’)

Een ster van een verpleegkundige hoort het allemáál te kunnen. Die heeft oog voor hoogdravende techniek, maar óók voor de basis. Voor zorg tot in de puntjes. Voor tandenpoetsen. Mogelijk niet zo spannend en belonend, als een goeie artsenvisite. Maar je kunt dus met een tandenborstel ook levens redden!

Moeten we de verpleegkundigen in opleiding meer op wijzen op het belang van basiszorg? Of hebben we gewoon betere basis-sterren nodig? Mensen met oog voor mensen, met tijd voor details? Moeten er misschien verzorgenden het ziekenhuis draaiende houden, tijdens de artsenvisites?

‘Verpleegkundigen doen wel eens meesmuilend over basiszorg’, zegt chief nursing officer Marieke Schuurmans in een interview met Nursing.

1 REACTIE

 1. Onlangs naar symposium geweest ; de urgentie van infectie preventie in Herten.
  Daar sprak :
  Marga ter Brake, preventieassistente
  “Oh ja, ik heb ook mijn eigen tanden nog; mondzorg bij ouderen”
  Aangepaste schoenen, haar netjes geknipt, keurige kleding. Alles op orde, alleen het gebit … Tachtig jaar lang heeft ze haar gebit tot in de puntjes verzorgd totdat ze het zelf niet meer kan. Ook daar is zorg voor nodig.
  Probeer dat verslag maar eens te publiceren…..een eye-opener.
  De meeste verzorgenden zijn vies van een kunstgebit of “oude mond”. En slaan de poetsbeurt over, dat doet iemand morgen wel weer…..enzovoort….enzovoort…..
  Wat ik ook heb onthouden….als ouderen, vaak demente bejaarden ingestuurd worden via de Spoed omdat ze niet meer willen eten, er een hele diagnostiek op wordt losgelaten, maar èen inkijk in de mond méér zou vertellen….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.