Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer aandacht nodig voor mondzorg ouderen’

Ouderen sterven onnodig vaak aan complicaties die ontstaan door slechte mondzorg. De beroepsvereniging voor tandartsen trekt aan de bel en vraagt meer aandacht voor mondzorg in de wijk en verpleeghuizen.
Mondzorg ouderen kan beter
Volgens de KNMT sterven ouderen onnodig aan complicaties van slechte mondhgyiëne.

Volgens de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) zijn ouderen een vergeten groep als het gaat om goede mond- en tandheelkundige zorg. En dat kan grote gevolgen hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat een op de tien verpleeghuispatiënten overlijdt aan een longontsteking die het gevolg is van een bacterie die door een slechte mondhygiëne in de mond aanwezig is.

Zelfredzaamheid

Een slecht gebit kan ook een negatieve invloed hebben op het beloop van diabetes en reuma en kan hartkwalen veroorzaken. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat bij een afnemende zelfredzaamheid van ouderen er minder zorg voor het gebit is. Ook is duidelijk geworden dat van 72 procent van alle nieuwe verpleeghuisbewoners de mondhygiëne matig tot slecht is en eigenlijk behandeld zou moeten worden. Cijfers over de thuiszorg zijn in dit onderzoek niet meegenomen, maar de KNMT trekt ook voor ouderen in de thuissituatie aan de bel bij beroepsvereniging V&VN. De KNMT pleit voor een betere samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, verpleeghuizen, tandartsen, zorginstellingen en huisartsen. Ook op Europees niveau wil de vereniging meer aandacht vragen voor het probleem.

Lectoraat

Begin dit jaar startte de Hogeschool Utrecht met een lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg, met als deeltaak om verpleegkundigen in de thuiszorg te helpen zich verder te ontwikkelen in mondzorg. ‘Wijkverpleegkundigen zien vaak wel dat de mondgezondheid van hun cliënt niet goed is, maar weten vaak niet zo goed welke stappen ze vervolgens moeten zetten. Wij willen ervoor zorgen dat de samenwerking tussen wijkverpleging en mondzorgprofessionals op gang komt’, zei lector Katarina Jerković – Ćosić destijds tegen Nursing.

1 REACTIE

  1. welk onderzoek bedoel je als je zegt dat dat een op de tien verpleeghuispatiënten overlijdt aan een longontsteking die het gevolg is van een bacterie die door een slechte mondhygiëne in de mond aanwezig is.

    Heb je een titel of een link? ik zou het graag in zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.