Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Dikke ruzie

Ik heb een discussie met mijn vriend. Dat gebeurt vaker en meestal is het niet blogwaardig. Maar van deze wil ik graag horen of men het met mij eens is of met hem.

Mijn vriend beweert dat het de schuld is van de voedselindustrie dat wij te zwaar worden. Omdat calorierijk voedsel bij de kassa ligt en er ‘impulstafels’ vol snickers bestaan bij de supermarkt. Omdat er aan voedsel onnodig ongezonde ingrediënten worden toegevoegd, zegt hij. Snoep zou veel gezonder kunnen worden gemaakt.

Op dit punt sta ik dus te stampvoeten als een verwend kind. Wie wil er nou gezonde snoep? En ik stop toch zelf die chocola in mijn mond. Dat doet Albert Heijn niet. Ik pak het uit het schap, ik betaal er geld voor en ik open de verpakking. Ik weet van calorieën en van hart- en bloedvaten. En toch eet ik. Dat is mijn dommigheid. Vind ik.

Volgens mijn vriend moeten winkels en voedingsmiddelenproducenten worden beboet. Die moeten suiker uit de Mars halen. Ook moeten er appels en peren bij de kassa komen te liggen. En niet snoep en rookwaren.

Volgens mij maakt dat geen bal uit. Liggen de repen niet bij de kassa, dan loop ik rustig een paar minuten om, door een hyperdrukke C1000, tot ik bij de producten kom met cacao en karamel. Als er mensen zijn die van huis wegrijden om een vierde maaltijd te scoren in een lange, irriterende rij bij de McDrive, dan maken die kassa-appels en -peren dus, volgens mij, geen verschil.

En dan tovert mijn vriend nog een tweede mening tevoorschijn. Hij vindt namelijk ook dat er meer moet worden gedaan aan wakker-maken van onze maatschappij. Hij wil postbus-51-spotjes over het kwaadaardige karakter van suiker en de voordelen van vitamines en antioxidanten (zitten trouwens ook in chocola!)

Tja, ik zie de onwaarheid in mijn omgeving. ik zie dat de doodsdreigingen op het pakje sigaretten van mijn naasten, chronisch worden genegeerd, tijdens het roken. Ik zie ouders hun jonge kinderen slokjes bier laten proeven. Gezond-eten-en-afval programma’s zap ik weg, omdat het de smaak van mijn chips bederft. Ik denk dus niet dat een overheidspreek iets zal veranderen aan mijn lijn of gezondheid. En de maatschappij… dat ben ik. Toch?

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

15 REACTIES

 1. Een hele domme reactie van je vriend. Reguleren gaat niet werken, verder is het hele concept van gezonde voeding onderhevig aan de waan van de dag. Anti-oxidanten, bijvoorbeeld, zijn na hun werk gedaan te hebben, oxidanten geworden. WTF? Ja, dit gaat gewoon over redox reacties, scheikunde, 2e jaar middelbare school. En wie zal bepalen wat een ongezonde hap is? Zonder te weten wat daar tegen over staat in de vorm van lichamelijke, geestelijke activiteit? Het hele voorstel is een een ongelofelijk domme actie, die vooral eens aan de indieners dwingend opgelegd zou moeten worden. Extreem domme lieden.

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een zwart-witte reacties allemaal! Ik vind dat er meerdere kanten aan zitten. Als gezond voedsel net zo toegankelijk wordt gemaakt als ongezond voedsel zou ik persoonlijk vaker voor de gezonde variant kiezen. (tuurlijk, soms heb je gewoon zin in iets ‘fouts’ maar af en toe mag het) Wanneer ik in het weekend op stap ga en de kroeg uitrol omdat ik honger heb gekregen kan ik nergens een salade bestellen of een bruin broodje met kaas. De enige keuze die ik dan heb is frituur/shoarma of pizza. Hier baal ik van, en velen met mij! Ook qua verpakkingen is ongezond voedsel makkelijker. Een snoepreep of zakje chips. Ik heb niet altijd de middelen bij me om fruit te schillen en hier ook niet de tijd voor. Wanneer ik echter de AH to go binnenstap hebben ze hier bv kleine zakjes voorgeschild fruit liggen. Wat wil ik hiermee zeggen?? Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Mensen die niet gezond willen eten gaan dit niet opeens doen. Sandra geeft zelf aan bewust te kiezen voor de chocoladerepen. Meestal zorg ik ervoor mn eigen eten mee te nemen maar wanneer ik onderweg wat wil kopen zou ik wanneer ik de keuze heb zeker voor de gezonde variant kiezen! Dus geen snoep/frisdrankautomaten maar fruit en (handzame) salades en verse gezonde broodjes. Ik denk zeker dat een grote groep is die hun geld wanneer de maag knort liever aan iets gezonds besteed.

 4. Jullie hebben allebei gelijk, Sandra. Het is zeker waar dat we een heleboel dingen zelf doen.Maar na aandringen van klanten hebben al heel wat fabrikanten (o.a. Friese vlag) een grote hoeveelheid suiker uit de vla verwijderd en het is er heel wat beter op geworden.Ik weet dat ik geen Mona moet kopen, dat staat stijf van de suiker, dus doe ik dat ook niet.
  Voor de hoeveelheid die we eten zijn we zélf verantwoordelijk, dat is duidelijk en dat juist bij de kassa van AH lekkere zoete dingen liggen is bekend.Maar ben je op dat moment aan een appel of iets anders bezig dan pieker je er niet over om dat te kopen.Ik heb met mezelf de afspraak dat ik de hele week niets zoets heb en in het weekend mag het.Dat maakt bezoeken aan en van vrienden gezellig en ik weet waar ik mee bezig ben.Ouders die kinderen hebben hoeven toch ook geen zakken snoep te geven.Ik verbaas me er vaak over dat kinderen zo maar van alles pakken zonder vragen en dat er geen mens op let.Er moet niet alleen gevoed maar ook opgevoed en ik had toch echt afspraken over snoepen.Dat doe je met elkaar en niet alleen.En naar school geef je geen snoep mee, maar gewoon lekkere boterhammen en een stukje fruit.

 5. Het ietwat naïeve geloof in de vrije wil is misleidend en onjuist. (Laten we de miljoenen jaren evolutie hier even niet vergeten!) Ik snap bijvoorbeeld ook niet wat kroketten en cola in scholen doen. (ja, ze halen het toch wel ergens, maar dat geldt ook voor sigaretten…) Maar nog véél misleidender zijn de gegeven linkjes over suiker en anti-oxidanten (in chocolade), die moeten wat mij betreft per direct redactioneel worden verwijderd: verpleegkundig zwaar onwaardige informatie. Als dat informatie is waar je vriend zich eventueel op zou baseren, zou ik ergens anders ruzie om gaan maken 🙂

 6. Inderdaad Sandra, ik vind dat jij gelijk hebt dat het onze eigen verantwoordelijkheid is. Alleen kunnen sommige mensen deze verantwoordelijkheid niet dragen. Kijk bijv. naar programma’s als “Help, ons kind is te dik ” het zijn toch vaak de ouders die al dat snoepgoed en die snacks in huis halen en die zelf ook het verkeerde voorbeeld geven: zijn vaak zelf ook veel te zwaar en komen aan weinig beweging toe.
  Ik moet zelf ook altijd erg op mijn gewicht letten, dus weet waar ik over praat, ben klein en dus snel te zwaar… Je vriend heeft wel gelijk dat de overheid er ook meer aandacht aan moet geven, met name voor degenen die nu totaal niet op hun gewicht letten, zoals de personen in bovengenoemd programma.
  Het is jammer voor je 😉 maar ik vind dat jullie allebei dus wel een punt hebben waar je gelijk in hebt. 🙂

 7. Jouw vriend lijkt alles buiten zichzelf te zoeken, maar of hij dat ook zo vindt hangt af of je zijn mening zuiver en volledig weergeeft. Voor mij staat eigen verantwoordelijkheid voorop. Ik ben het die het eten in mijn mond stopt en ik kies ook wat te eten. De buitenwereld is goed in verleidingen bieden en dat kan eerlijk en oneerlijk gedaan worden, maar ik blijf verantwoordelijk voor mijn eigen keuzes

 8. Ligt er een schuld bij de voedingsindustrie? Zeker weten. Voor de valse voorlichting! Zeggen ze 0% vet dan zeggen ze niet dat er aanzienlijk meer suiker in zit dan in het vergelijkbare product waar niet het vet uitgehaald is. En zeggen ze light, dan zeggen ze niet dat de zoetstoffen eenzelfde zoetprikkel geven als suiker. En zeggen ze niet dat sommige zoetstoffen beschadigingen geven aan bepaalde hersencellen. Waar de voedingsindustrie NIET verantwoordelijk voor is, is voor ons eetgedrag. We kiezen per keer zelf wat we kopen en wat we in onze mond stoppen.

 9. Dag Sandra.
  Een ieder is veranwoordelijk voor het eigen eet en drinkgedrag, en het verkeersgedrag met de auto die ook de grens tot 280 á 300 km kan bereiken. Geen excuus met de generatie die het druk heeft en dan maar een snelle snack pakt. Rijst of aardappelen koken voor 2 á 3 dagen en daarnaast rauwkost klaarmaken of groente koken neemt niet veel tijd in beslag.Elke dag vlees op het menu is niet noodzakelijk, en vis of een ei koken of bakken is ook zo klaar. Hoe moeilijk kan dat zijn. Wij doen zelf de boodschappen en stoppen de ongezonde etenswaren in de boodschappenkar. Weten wij anno 2012 niet wat gezond en ongezond voedsel is? Snoep is slecht voor tanden en kiezen, dus slecht voor een gezond lichaam.Ouders die kinderen koeken en snoep meegeven naar school denken daar dan niet bij na. Of is dit een compensatiegedrag voor het feit dat de kinderen zolang niet thuis zijn? De slogan “geen snoep maar fruit, houdt de dokter de deur uit”kennen wij dat niet meer? De overheid zou kunnen overwegen om enige kennis aan te dragen voor diegene die niet op hoogte zijn wat de schijf van vijf is.En het is zeker waar dat de schappen in de supermarkt uitpuilen van snoep en koek etc., maar dat is geen excuus om niet zelf de verantwoording hierin te nemen. Kan het zijn dat het “gemak” ook meespeelt om kant en klaar voeding in de magnetron te zetten en te weinig beweging ook?

 10. Dit is weer een typische reactie het is tegenwoordig allemaal: ZE moeten, nooit WIJ moeten….
  Verantwoording voor je doen en laten is wat nodig is en je krijgt nu eenmaal een keer de rekening thuis..
  Het begon al in het Paradijs toen Adam zei “die vrouw die U me gegeven heeft het me die appel laten eten” Hij had er niets mee te maken…..
  Je moet zelf uitmaken wat je doet, MAAR dan ook de consekwenties nemen.
  Niemand staat met een stok achter je stoel om alles in je mond te stoppen… Dat doe je ZELF

 11. @Helena
  Ik ben het niet met je eens dat de maatschappij steeds luier wordt!! Ik denk dat de huidige generatie het juist druk heeft en daarom gemakkelijk naar een snelle en dus ongezonde hap pakt. En daar kan de overheid wel ingrijpen door bepaalde normen te stellen aan ons voedsel, hoeveel zout en suiker iets bevat bijvoorbeeld en waarschuwen voor ongezonde artikelen.
  En we kunnen wel wachten tot mensen in gaan zien dat gezond eten belangrijk is, maar kijk dan aub naar Amerika, daar is het al te laat….. want 250 kg is daar echt vrij normaal. En dat komt helaas niet van een overdosis appels, bananen en groente.

 12. Dag Sandra,mijn reactie.
  Gezond eten is een verantwoordelijkheid van jezelf. De overheid is verantwoordelijk voor het geven van goede informatie hierover. De maatschappij wordt steeds luier, kijk maar naar al die dikke kinderen die een paar maal per week zitten te snacken bij de Mac. Verantwoordelijk zijn de ouders. Jullie hebben allebei gelijk in mijn opinie.

 13. Nou Sandra , ikmben het eens met je vriend. Het snoep dat bij de kassa ligt is toch een lokkertje, dat je heel gemakkleijk nog even meeneemt als je maag knort. En inderdaad als er mer postbus 51 spotjes zouden zijn, waarin ze laten zien wat suikers doen,net als het spotje van roken zouden er heel wat mer mensen het snoepen gan minderen. Want heb jij het niet als je naar help mijn kind is te dik kijkt en ziet wat bv. cola teweeg brengt dat je denkt van dat hoef ik niet meer, of in mindere mate? Ik wel.

 14. Tja, dan moet ik toch jouw vriend gelijk geven Sandra. Ik denk dat het te makkelijk is om te hopen en te denken dat wij mensen dat zelf wel kunnen beslissen. De verleiding is te groot, maar belangrijker, de hoevelheid ongezonde producten neemt toe. En dat is niet alleen de schuld van de voedselindustrie, maar ook van de overheid. Mijn kinderen krijgen fruit mee naar school, maar zijn helaas een uitstervend ras lijkt wel. Gelukkig mopperen ze niet erg, maar het contrast is groot. Welke koeken kinderen tegenwoordig meekrijgen, dat zijn gewoon hele maaltijden!! En daar wordt volop voor geadverteerd, sterker nog, het assortement groeit rap. Kijk maar eens in de supermarkt welk assortiment er is voor schoolkoeken. Deze generatie wordt veel te dik, dat kost ons straks handen vol geld en een niet te betalen zorgstelsel. Er moet dus echt wat gebeuren van hoger hand, want we zijn hard op weg net zo dik en ongezond te worden als de amerikanen. Dat moet gewoon niet worden onderschat. En de overheid heeft invloed op scholen, en mag niet toestaan dat er ongezonde dingen worden verkocht op middelbare scholen. Want wat de kids meekrijgen van thuis kan je helaas niet bepalen, maar wel wat er te koop is!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.