Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Er ligt een man onder mijn bed!

Na de introductieperiode van de opleiding voor psychiatrisch verpleegkundige mocht ik eindelijk stage gaan lopen. Het werd de opnameafdeling en er ging een wereld voor me open.
Er ligt een man onder mijn bed!

Het was soms schokkend, onthullend en beklemmend, maarbij tijd en wijle ook hilarisch en fantastisch.Het was allemaal zo gek nog niet. De man die op een klaarlichte dag geheel naakt en ingesmeerd met vaseline door de achtertuin van een buurman aan het tijgeren was, hij probeerde te ontkomen aan de geheime dienst en kwam op mijn afdeling terecht,maar niet nadat hij in het ziekenhuis was behandeld aan een longontsteking.

De man die vanaf een huis dakpannen naar de politie gooide, hij was gevlucht uit Irak waar hij gemarteld was door de politie, hij werd in het ziekenhuis opgenomen met een gebroken been.

De militair die uit angst verlamd was geworden, de overspannen docent, de overwerkte workaholic, de vrouw die haar kind verloor, het psychotisch meisje dat  zwanger bleek van haar vader, de manische marktkoopman, de paranoïde accountant, de ontremde pastoor.

Tijdens mijn eerste nachtdienst kwam er een angstige man naar me toe, hij meldde mij dat er een man onder zijn bed lag.Helemaal volgens de boekjes ging ik in op zijn verhaal en probeerde hem gerust te stellen. Ik zei: ‘Ik loop wel even mee, dan kijken we samen onder uw bed.’ Maar toen ik dat deed schrok ik me rot, want er lag inderdaad een man onder zijn bed.Het was zijn verwarde buurman. Een nacht later kwam hij weer z’n bed uit om te vertellen dat er een slang in zijn bed lag. Opnieuw stelde ik hem gerust en wat was ik blij dat het dit keer echt ging om een niet-reële angst.

Ook als verpleegkundige in een ziekenhuis kun je te maken krijgen met patiënten die afwijkend gedrag vertonen. Deze patiënten liggen niet daar niet verkeerd, ze hopen op een allround verpleegkundige aan hun bed.

1 op de 4 Nederlanders heeft een psychische stoornis.

Kom naar het Nursing Event 2011
Volg het symposium Psychiatrie in het algemene ziekenhuis
Vrijdag 9 december 2011, 10.00-13.00 uur
Kosten €85,- ex btw

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij MetZorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.