Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Gastblog Arie: ‘Elke zorgverlener verdient de bonus van 500 euro’

De demissionaire regering zegt de beloofde bonus van 500 euro niet aan alle zorgverleners te kunnen geven. Ic-verpleegkundige Arie begrijpt het niet. ‘Waar is het respect? We doen dit met z’n allen.’
Geld aan een waslijn.
Krijgen verpleegkundigen een tweede zorgbonus van ruim 200 of 500 euro netto? Foto Pixabay

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de zorgbonus. Vorig jaar werd de belofte gedaan om in 2021 aan alle zorgverleners een bonus uit te keren van 500 euro. Maar nu is er ‘te weinig geld voor iedereen’.

De Tweede Kamer moet maar beslissen of een beperkt aantal zorgverleners de bonus krijgt, of dat alle zorgverleners een veel lagere bonus krijgen.

Zo ligt er plotseling een dilemma op tafel, terwijl zorgend Nederland keihard z’n best doet om aan iedereen zorg te kunnen blijven geven. Het getuigt van weinig respect.

‘Respect voor de zorg.’ Elke keer horen wij het. ‘Respect voor de zorg in deze moeilijke tijden.’ We werkten al harder. Maar inmiddels rennen wij een marathon die al meer dan een jaar duurt.

Met respect komt ook waardering. Die waardering mis ik steeds meer. Er werden beloftes gedaan. Maar nu moet er gekozen worden: 500 euro voor collega’s die in de directe zorg aan covid-patiënten werken, of 200 euro voor iedereen.

Het gaat in de covidzorg niet alleen om de frontlinie. Geen enkele frontlinie kan zonder een goede bevoorrading en ondersteuning. Wij kunnen als intensive care niet zonder de verpleegafdelingen, de huisartsen, de ggz, de verpleeghuizen, de thuiszorg.

Samen zorgen wij voor de mensen met en zonder corona. Er is te weinig aandacht voor de andere sectoren die ervoor zorgen dat we het nog net aankunnen.

We doen het dus met z’n allen. Dus geef iedereen de hele bonus en niet een halve. Aan respect hebben we niks als de zorg een uitnodigende sector wil blijven voor nieuwe collega’s.

Rondom de eerste zorgbonus is nog steeds veel onduidelijkheid. Op het meldpunt zorgbonusgemist.nl kwamen bijna 7000 meldingen. Hoe nu verder? We vroegen het initiatiefnemer van het meldpunt Lex Tabak >>

En het is pijnlijk als het ene na het andere maatschappelijke steunpakket wordt uitgedeeld en wij een sluitpost zijn. Dat is geen respect.

Voor mij is het duidelijk: elke zorgverlener verdient waardering. Het dilemma is niet het geld. Het dilemma is hoe waardevol politiek Den Haag onze inzet vindt.

 

 

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Precies, Arie.
  Daarom vond ik het een hele slechte poll van Nursing.
  Alsof er geen andere keuze meer bestaat.
  Bied dan de neutrale optie erbij; vraag me af wat dan de uitslag was geweest. En de respons.
  Laten we met z’n allen ook vooral niet vergeten wat de situatie in de zorg was vóór Corona.

 3. Respect en waardering zijn hetzelfde, maar goed. Dit wordt door de overheid uitgedrukt in geld, middels de veelbesproken bonus. En dan begint het spreekwoordelijke boekhouden in verplegend Nederland, want ik deed toch echt meer dan jij en ik had het veel moeilijker. Het doet een beetje sneu aan, iedereen heeft salaris, niemand komt om van de honger, maar toch maar jengelen om de centjes.

 4. Het beklag zal toch naar de diverse bestuurders moeten, die hebben immers jarenlang beleid gevoerd wat tot de huidige situatie heeft geleid (en collega’s die hun nek uitstaken stonden er vaak alleen voor ..). In 20 jaar is het aantal IC bedden met amper 10% gegroeid, het zorgbudget meer dan verdubbeld .. het aantal artsen verdrievoudigde ..
  Vorig jaar speelden diezelfde bestuurders voor Sinterklaas (en tegelijk ook voor Zwarte Piet ..) door veel te veel bonussen uit te delen .. en nu is de koek op, die is immers al verdeelt ..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.