Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

De tweede zorgbonus: dit vinden verpleegkundigen

Wie moet de tweede zorgbonus krijgen, en hoe hoog moet die zijn: dat bespreekt de Tweede Kamer vandaag. Verpleegkundigen lieten hun mening horen in een poll op Nursing.nl.
roze spaarvarken met munten
Onder verpleegkundigen klinkt de roep om structurele verbeteringen in de zorg in plaats van een eenmalige bonus. Foto: Andre Taissin

Demissionair minister Tamara van Ark vindt het een dilemma wie de tweede zorgbonus moet krijgen: alleen zorgmedewerkers in sectoren die veel met covid-patiënten werken, of zorgverleners in alle sectoren.

In dat eerste scenario zou het gaan om een bonus van 500 euro netto, in het tweede om tussen de 200 en 240 euro. De opties worden vandaag besproken in de Tweede Kamer.

Meerderheid wil 500 euro

Uit een poll van Nursing onder 1022 lezers bleek dat grofweg 6 op de 10 stemmers de eerste optie zouden kiezen. Op Facebook beargumenteert collega Saskia haar keuze: ‘We werken in alle werkvelden ontzettend hard… Maar het is wel rauw op mijn dak gevallen dat ook mensen die in de eerste golf thuis zaten i.v.m. zwangerschapsverlof of burn out de bonus kregen.’

Vakbond NU’91 vindt dat de bonus van 500 euro netto moet worden toegekend aan álle verpleegkundigen en verzorgenden. Ook vindt de vakbond de discussie over de bonus demotiverend voor de zorgmedewerkers die nu midden in de derde piek zitten.

Bonus voor alle zorgmedewerkers

Toch kiezen 4 op de 10 stemmers voor een lagere bonus, maar een die wel aan alle zorgmedewerkers wordt toegekend. ‘Zo goed als elke zorgmedewerker heeft het nog zwaarder sinds covid-19’, redeneert Michel op Facebook, ‘iets met verschuiving van zorg namelijk!’

‘Een schijntje voor de zorg’

Ook klinkt onder verpleegkundigen de roep om structurele verbeteringen in de zorg, in plaats van ‘een schijntje voor de zorg’. Peter pleit op Twitter voor een specifieke cao voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Op Facebook schrijft Diyen dat ze de bonus verspilde tijd vindt, en niet efficiënt op de lange termijn: ‘Eerst zorgen dat de werkomstandigheden goed en aantrekkelijk worden, al is het in kleine stapjes. Alle focus daarop!’

Rondom de eerste zorgbonus is nog steeds veel onduidelijkheid. Op het meldpunt zorgbonusgemist.nl kwamen bijna 7000 meldingen. Hoe nu verder? We vroegen het initiatiefnemer van het meldpunt Lex Tabak >>

Frustraties over KLM en Fieldlab

Weer anderen ergeren zich aan het feit dat er wél geld is voor onder andere ‘de hoge heren van KLM’ en de Fieldlab Evenementen ‘want dat is blijkbaar zoveel belangrijker dan reeds overwerkt zorgpersoneel meer dan 200 euro te bieden’. Nog anderen stellen voor het geld van deze bonus in de vaccinatiecampagne te investeren.

Over de poll

De poll werd op 14 april gepubliceerd op Nursing.nl en gepromoot op de sociale mediakanalen van Nursing. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven. Dit is niet noodzakelijk representatief voor de hele beroepsgroep. De poll werd op 15 april gesloten.

7 REACTIES

 1. Vanmorgen nog van oud collega gehoord dat zijn zoon werkend op administratie ziekenhuis, thuiswerkend nooit patiëntencontact gehad wel een bonus gehad evenals zijn collega,s Dit heb ik van meerdere kanten gehoord.
  Net als de vaccinaties daar zijn ook mensen van de administratie gevaccineerd

 2. Lees alle reacties
 3. Ik kan het gewoon niet geloven dat de Overheid de mensen die het land al ruim een jaar draaiende houden zo ondermijnen. (we zouden eens voor 1 dag moeten gaan staken… dan breekt de hel los)

  Ik heb vorig jaar geen bonus ontvangen omdat het bedrijf waar ik via het uitzendbureau 3 avonden per week voor werkt zo’n 1,5 jaar lang (en dat voor de helft op uitzendkrachten draaide) er BEWUST voor heeft gekozen om deze NIET aan te vragen voor alle uitzendkrachten.
  Het uitzendbureau zei dat zij het niet konden aanvragen voor mij. En dan nu gaan zitten zeuren over de fooi die beloofd was …. om te huilen.

 4. En weer worden we als verpleegkundigen geschoffeerd.
  Zowel bij de CAO-onderhandelingen als nu bij de bonussen. Zodra het om waardering in geld uitdrukken gaat blijk je beter met geld dan met mensen te kunnen werken, want met geld werken verdient beter en daar komen de bonussen automatisch.
  Na het debacle met de bonus van 1000 euro vorig jaar, waarbij de werkgevers als filter werden gebruikt, wordt nu een dilemma opgewordpen om niet iedereen de bonus van 500 euro te betalen, waar dat wel toegezegd was. Moeten wij als verpleegkundigen nu ook maar eens niet de gehele zorg verlenen? Of eerst gaan onderhandelen of we wat minder moeten gaan doen? Want als dit de waardering is voor onze inzet dan wordt het tijd dat we het af laten weten, zoals de politiek en ook de werkgevers (met hun grote waffels) het af laten weten om voor ons te zorgen.. Kom over de brug met die bonus en ook met een betere CAO ! Het is toch van de zotte dat werkgevers van de UMC’s, verenigd in de NFU, tijdens de eerste coronagolf ook vonden dat we meer betaald zouden moeten krijgen en nu bij de CAO-onderhandelingen een loonbod van 0% op tafel leggen. Het is schandalig en huichelarij. En maar naar de overheid blijven wijzen als schuldigen, terwijl de werkgevers zelf hun interne budgetten kunnen bepalen. Durf te kiezen voor een goede zorg en buit je werknemers niet uit. En aan mijn collega-verpleegkundigen wil ik zeggen: laat je niet uitbuiten en trek je grens eens. Als je goede zorg voor een goed loon wilt zal je er voor moeten vechten, want je krijgt het niet zomaar. En vechten doe je nu voor je patienten, maar het wordt tijd dat je voor jezelf vecht!!!

 5. Alle zorgmedewerkers hadden de eerste Bonus via de overheid moeten ontvangen. Het is triest te lezen dat veel zorgmedewerkers die de meeste heftigste patienten hebben verpleegd de bonus niet hebben ontvangen, omdat de instelling deze niet had aangevraagd.
  Hierdoor heeft de overheid vele bonussen niet hoeven uit te keren. Daarnaast schuift de kamer elke keer weer de motie voor salarisverhoging en de pensioengrens te verlagen naar 65 jaar van zich af. Ik zie geen reden met de overheid te gaan dealen om de bonus te verlagen en dat weer niet alle zorgmedewerkers deze mogen ontvangen.

 6. Ik weet , dat het anders is hier in de VS.
  Ja intensive care is zeker een afdeling , waar covid erg was/is.
  Maar andere afdelingen kregen er ook mee te maken. Med surg (sorry weet niet meer hoe dat heet in het Nederlandsch)
  Zelfs wij in de NICU hebben er mee te maken. Ouders positief, babies positief, kraam afdeling , iedereen. Sommige afdelingen dachten niet, maar moesten patienten naar andere afdelingen sturen. Zij waren misschien het hoogste risico, omdat het niet verwacht was.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.