Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Friso: Stem op 21 maart op een verpleegkundige

Stemmen op een verpleegkundige in de gemeenteraads-verkiezingen? In Den Haag kan het. Spoedeisende hulp-verpleegkundige Friso Raemaekers is verkiesbaar voor een raadszetel. Hij blogt over zijn verpleegkundige en politieke idealen.
verpleegkundigen politiek
De campagneposter

Op de SEH trekken dagelijks de gevolgen van de politiek aan ons voorbij. Verwarde personen die niet in aanmerking komen voor een crisisopname en thuis niet voldoende zorg krijgen. Mensen die thuis vervuilen, die onvoldoende zorg aan huis krijgen, die hier komen met wonden die niet helen. Patiënten die te lang rondlopen met een longontsteking. COPD-patiënten van wie de omgeving niet goed is ingericht.

De politiek heeft altijd al mijn interesse gehad. In het ziekenhuis ben ik jarenlang voorzitter geweest van de Verpleegkundige Advies Raad. Daar leer je buiten je afdeling te kijken. Als verpleegkundige en als verzorgende ben je afhankelijk van het systeem zoals de politiek en een zorginstelling dit heeft ingericht. Hier kun je invloed op uitoefenen om het beter te maken.

Acht jaar ben ik nu lid van D66. Het is de enige partij die aansluit bij hoe ik de samenleving zie. In één zin: een samenleving waarin iedereen zijn eigen regie kan nemen, maar ook de verantwoordelijkheid neemt om welvaart te delen. Arme mensen zouden geen slechtere levensverwachting mogen hebben. Verder voel ik me thuis bij een progressieve partij, geen partij die alles bij het oude wil laten. Zorg is bij D66 nooit echt een belangrijk thema geweest. Maar de laatste vijf jaar hebben Tweede Kamerleden Vera Bergkamp en Pia Dijkstra de gezondheidszorg de partij binnengetrokken. Ze hebben die achterstand ruimschoots ingelopen.

Dat de donorwet is aangenomen, is zo fijn voor mensen die op een orgaan aan het wachten zijn. Aan de gesprekken die wij artsen en verpleegkundigen voeren, verandert de wet echter niet zo veel. Wel de media-aandacht. Dat heeft het gesprek over donatie makkelijker gemaakt. Nabestaanden zijn er nu beter op voorbereid dat de vraag over donatie gaat komen. Te veel rationele informatie in zo’n kwetsbare periode komt moeilijk binnen.

In mijn campagne profileer ik me als verpleegkundige. ‘Stem op 21 maart eens op een verpleegkundige.’ Dat is mijn slogan. Het is belangrijk dat er niet alleen maar ambtenaren en bestuurskundigen in de politiek zitten. We hebben ook leraren en verpleegkundigen in de gemeenteraad nodig, die met hun voeten in de klei staan en weten hoe beleidsregels uitpakken in de praktijk. Ik heb inmiddels een netwerk ook buiten het ziekenhuis, praat met wijkverpleegkundigen en met ggz-verpleegkundigen. Zij geven me input.

Verpleegkundigen staan door hun werk midden in de samenleving. Dat maakt deze beroepsgroep bij uitstek geschikt om de politiek in te gaan, vonden ook deze verpleegkundigen. Lees meer over Verpleegkundigen in de politiek.

De wmo is op gemeentelijk niveau een van de belangrijkste thema’s. Als ik in de raad kom, wil ik mijn vinger op de zere plek liggen. Waarom heeft niet iedereen de zorg gekregen die hij nodig heeft? In Den Haag zijn miljoenen wmo-gelden blijven liggen. Waar ligt dat aan? Hebben wijkverpleegkundigen voldoende slagkracht om hun professionele rol in de wijkteams te spelen? Maar het gaat in de gemeentepolitiek natuurlijk niet alleen over zorg. Het gaat ook om praktische dingen. De toegankelijkheid van de stad en het openbaar vervoer met een rolstoel en zorgen dat er bijvoorbeeld voldoende openbare toiletten zijn voor mensen met darmproblemen of incontinentie. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zorgeloos de deur uit te gaan.

Volg Friso op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.