Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gastblog: ‘Heeft mijn buurman recht op een morfinepomp?’

De ene thuiszorgorganisatie heeft geen specialistisch team, de andere wel. De buurman van Mieke Onvlee heeft het team nodig, maar ze komen niet. Mieke verbaast zich daarover.
1Mieke Onvlee.jpg
Mieke Onvlee werkt in het Alrijne Ziekenhuis.

Begin zeventig is hij, de buurman die al tien jaar naast mij woont. Ik ken hem als een vrolijke, vriendelijke man. Veel gereisd voor zijn werk. En nog ziet hij graag meer van de wereld. Samen met zijn vrouw trekt hij er weken op uit met de caravan.

Tot begin vorig jaar. De diagnose komt heel hard aan. Mijn buurman blijkt een ongeneeslijke ziekte te hebben. Zomaar uit het niets. Niets meer aan te doen? Hij gaat ervoor en blijft positief, ondanks dat zijn ziekte al snel lichamelijke beperkingen met zich mee brengt. Hij laat zijn hoofd niet hangen en houdt de regie in handen.

Tot deze zomer zijn laatste dagen zijn aangebroken. Hij ligt niet meer comfortabel en kreunt, is fysiek onrustig en heeft duidelijk pijn. De huisarts heeft morfine subcutaan afgesproken. Want op vrijdagmiddag een morfinepomp regelen, dat zou niet meer lukken. Het is nu dus wachten tot mijn buurman pijn heeft, dan belt mijn buurvrouw de thuiszorg en een uur later krijgt hij zijn morfine.

Mieke schreef eerder dit jaar een blog voor Nursing die bijna 10.000 keer is gelezen. Het gaat om een andere interessante ethische kwestie >>>

Zaterdagmorgen, de huisarts van de huisartsenpost wordt gebeld en komt polshoogte nemen. Deze huisarts kent mijn buurman niet maar schat goed in dat er nu actie moet worden ondernomen. De huisarts bespreekt met mijn buurvrouw de situatie en de optie van palliatieve sedatie. Daarop belt hij met de apotheek en het specialistisch team van een thuiszorgorganisatie om een morfine- en dormicumpomp aan te sluiten. 

Het specialistisch team is beschikbaar, dus dat is geen probleem. Er is alleen één maar. Mijn buurman krijgt al twee keer per dag thuiszorg van een andere organisatie. En de zorgverzekeraar wil niet dat cliënten van twee thuiszorgorganisaties tegelijk zorg krijgen. Omdat de eerste thuiszorgorganisatie niet beschikt over een specialistisch team, zouden zij de zorg dus moeten overdragen aan de thuiszorgorganisatie met het specialistisch team. Dat moet toch geen probleem zijn.

De huisarts belt rond. Dan moet hij meedelen dat de eerste thuiszorgorganisatie de zorg niet wil overdragen aan de andere. Het belang van de organisatie die de zorg wil behouden, gaat blijkbaar boven de kwaliteit van leven van de patiënt. Mijn buurman krijgt in zijn laatste levensuren niet de optimale zorg die hij op dat moment nodig heeft.

De huisarts besluit dormicum subcutaan te geven. Mijn buurman wordt hierop rustiger en een paar uur later overlijdt hij thuis, in het bijzijn van zijn naasten.

Mieke Onvlee is oncologie- en geriatrieverpleegkundige bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiden.

Herkenbaar?
Mieke Onvlee beschrijft een schrijnende situatie. Komt het vaker voor in de thuiszorg dat zorgaanbieders de zorg niet willen overdragen terwijl het beter is voor de cliënt? Nursing is op zoek naar ervaringen. Mail deze naar margot.hamel@bsl.nl o.v.v. ‘Zorg niet overdragen’. Als het vaak voorkomt, willen we er een artikel aan wijden.

6 REACTIES

 1. Ik vervolg:
  In dit geval zou een pomp weinig bijgedragen hebben omdat de klant al na een paar uur is overleden. Dat is vaak niet goed in te schatten maar de eerste 24 uur kan je met injecteren hetzelfde resultaat bereiken als met pompen. Heb je de verwachting dat de klant binnen 48 uur komt te overlijden dan moet je jezelf afvragen of je dan wel pompen moet inzetten..
  Vaak is het sowieso nodig om alvast te starten met injecties, het is namelijk niet altijd mogelijk om meteen te beschikken over een cassette, pomp en tijd om meteen terplekke te zijn.
  De verpleegkundige die door de HA is benaderd had bij de HA moeten doorvragen naar de toestand van de klant en moeten adviseren hoe daarmee om te gaan.
  Waar ik werk hebben we gelukkig beleid om wel te mogen starten. Zorgovereenkomst met andere instelling maken we daarna wel in orde, mocht later blijken dat de financiën niet rond te breien zijn, pech. Gelukkig komt dat zelden voor.
  Ik ben van mening dat de klant wel de juiste zorg heeft gekregen in zijn laatste levensuren maar dat de aanloop naar die laatste uren door bovenstaand geklungel door familie als naar herinnerd zullen worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Tjonge jonge, ik mag toch hopen dat deze casus een uitzondering is want wat gaat hier een hoop mis!
  Het getuigt van weinig inzicht in de mogelijkheden, bij zowel verpleegkundige als bij de HA.
  Waar komt de gedachte vandaan dat er op vrijdagmiddag geen morfinepomp te regelen is?
  Stom ook om te wachten tot de pijn weer opkomt en dan pas de WV te bellen die natuurlijk nooit meteen kan komen. Spreek een schema af en laat de WV, evt bijgestaan door HAP de injecties op gezette tijden geven. Bijzonder trouwens dat ze dat nu met 2dd redden!
  Waarom opeisen dat alle zorg overgenomen moet worden? Dat veroorzaakt alleen maar een hoop geregel, wisseling van gezichten terwijl er al een band is tussen klant en WV. Formeel heeft de klant hierin het laatste woord en moeten de instellingen het maar onderling uitzoeken. (Onderaannemerschap) Liefst zonder de klant daar verder mee lastig te vallen.
  Het is ook niet juist dat de zorgverzekeraar niet wil dat er door meerdere instanties zorg verleend wordt. De zorgverzekeraar wil maar van een instelling facturen ontvangen!
  Als de HA meteen zou zijn gestart met injecteren van dormicum zou sneller comfort bereikt zijn.
  Zie verder bij mijn volgende reactie…

 4. Ik zorgde als ZZP'er eind 2014 voor een terminale patiënt in mijn dorp. Ik ben verpleegkundige nivo 5 en gecertificeerd via mijnkeurmerk.
  De huisarts regelde via een grote thuiszorgorganisatie een morfinepomp en de uitvoerend verpleegkundige sprak mij aan over het probleem dat niet twee organisaties tegelijk de zorg voor patiënt konden uitvoeren. (Lees: declareren) Toen nog AWBZ.
  In overleg met de echtgenote hebben we de mogelijkheden in kaart gebracht: ik kon als onderaannemer van de genoemde zorggroep de zorg en verpleging blijven uitvoeren, terwijl zij alleen maar de morfinepomp en medicijnen zouden regelen. Dat zou zo geen problemen opleveren. We hebben gekozen voor een andere optie: genoemde zorggroep nam het onderdeel "verpleging" helemaal over terwijl ik, als eenling het onderdeel "verzorging" heb overgenomen. Zonder gesteggel, met respect voor de situatie.
  Nu, na de transitie hadden we gewoon beiden kunnen declareren via de ZVW, lijkt me.

 5. Wat jammer dit! Helaas heeft de thuiszorgorganisatie waar ik werk, geen specialistisch team maar de msvt zorg van een andere organisatie samen met die van ons, is geen probleem en verloopt altijd goed. Het nadeel is twee teams over de vloer. Maar een nieuwe organisatie in terminale fase lijkt mij ook niet wenselijk want zorgvrager en zorgverlener hebben samen al een deel van de palliatieve terminale fase doorgemaakt.

 6. Ik werk bij een specialistisch team in Rotterdam en daar is het nooit een probleem om die reden. De zorg wordt geleverd in onderaannemerschap en de zorg wordt dus gedeclareerd bij de organisatie die al zorg levert.
  De client krijgt de zorg die nodig is en achter de schermen komt het met de betalingen ook wel goed.
  Opzich is intermitterend de medicatie geven ook geen probleem maar dan wel op standaard tijden. Dat wordt namelijk vaker gedaan en kan ook een tussen oplossing zijn als pompjes met continu dosering om welke reden dan ook niet gegeven kan worden of uitgesteld moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.