Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gastblog ic-verpleegkundige Arie:  ‘Steun ons in het verplegen van coronapatiënten!’

Ic-verpleegkundige Arie Barendrecht waardeert alle lofzang van politici, laat dat gezegd zijn. Maar nu is de tijd rijp voor praktische hulp zodat verpleegkundigen hun werk goed kunnen doen. ‘Ministerie van VWS,  vakbonden, cao-partners en de zorginstellingen: faciliteer ons!’
reddingsband op muur
Foto: Unsplash

De ontwikkelingen rond corona gaan snel. Heel snel. Alle ziekenhuizen zijn actief plannen aan het uitvoeren. Verpleegafdelingen en intensive cares worden klaargemaakt voor cohort verpleging. Gepensioneerden, oud-collega’s, docenten melden zich aan voor hulp. Wat een werk wordt er verzet om de patiënten met corona te verplegen!

Als ic-verpleegkundige voelde ik me gewaardeerd door de warme woorden van politici tijdens het corona-debat van afgelopen donderdag. Maar ik mis de daden om ons – door velen onmisbare werk genoemd – in de praktijk te steunen.

Want wij gaan het doen. Wij staan aan de frontlinie. Al het zorgpersoneel, in de thuiszorg, ggd, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Er komt veel op ons af en daarom is iedere steun hard nodig!

Wij vragen niet vaak om dingen omdat we al aan het zorgen zijn voor anderen. Maar nu is de situatie anders. Daarom de volgende oproep, voor alle verpleegkundigen:

 • Regel kinderopvang. Scholen mogen zelf beslissen of ze dicht gaan en kinderdagverblijven hanteren strenge criteria: ‘snot is naar huis’. Regel dus voor je personeel een plek waar ze in nood hun kind kunnen brengen zodat zij inzetbaar zijn.
 • Regel financiële compensatie. Zorgpersoneel moet zelf de annuleringskosten betalen voor de reis die zij afzeggen om te komen werken. Mensen gaan meer uren draaien. We blijven langer aanwezig als het wordt gevraagd. Zorg voor een adequate beloning voor dit, zoals eerder gezegd, onbetaalbare werk.
 • Regel maaltijden. In vol ornaat met alle persoonlijke beschermingsmiddelen verplegen. Om de 2 uur je pak uit mogen trekken en kort pauze houden voor je weer verder gaat. Op zoek moeten naar je eigen gesmeerde boterhammetjes gaat dan echt te ver. Regel eten en drinken zodat we deze uitzonderlijke zorg goed aan kunnen.

Mijn oproep aan het ministerie van VWS, de vakbonden, de cao-partners en de zorginstellingen: faciliteer ons! Zodat wij ons belangrijke werk zonder zorgen kunnen doen.

Nursing volgt de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus op de voet. Hier vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus op een rijtje.

6 REACTIES

 1. Ik heb respect voor al mn collega verpleegkundigen en ben trots dat we maar mooi met zn allen zo’n inzet tonen.
  Natuurlijk is de IC hot item met alle lof van dien maar ik denk zeker ook aan de mensen die al onmenselijk veel werk verrichten in de verpleegtehuizen. Mijn verpleegkundige zoon brengt met één collega 30 mensen naar bed, heeft daarnaast de tijdrovende isolatiezorg voor Corona patiënten en moet dan ook nog even voor stervende ouderen zorgen. Hoezo goede zorg ?.? Zowel voor de ouderen als de verpleegkundigen een onmenselijke situatie en daar wordt niet voor hen gekookt en komt ook geen psycholoog vragen of je het nog wel trekt

 2. Lees alle reacties
 3. Jakkie Henriette, wat een kille akelige opmerking.
  De intentie is goed geweest en dat het misschien niet altijd goed werkt, dat kan zijn maar daarom zou ik zeker met respect over je welwillende collega’s praten. Niemand wist en weet hoe het gaat lopen maar dat mensen bereid zijn te komen helpen is heel meelevend .

 4. Ik werk in de gehandicaptenzorg. Strenge criteria zoals snot is naar huis gaat bij ons niet omdat cliënten al thuis zijn en begeleiden ze thuis zonder beschermende middelen. We hebben nog snel een paar doosjes paracetamol gehaald en Unicurazeep. Er zijn 5 clienten ziek waarvan er 3 advies van huiarts hebben om binnen te blijven. Wij worden iedere blootgesteld maar er komt komt niemand van ggd om te testen.

  • Ik krijg echt kippenvel van deze oproep van Arie. Het is waar wat hij zegt, de verpleegkundigen, verzorgenden en alle werkers in de zorg staan aan de frontlinie. Zij doen als eerste het noodzakelijke voor de patiënt met corona. En daardoor lopen zij ook het meest gevaar om zelf ziek te worden. Applaus voor al degenen, die ondanks dat gevaar, toch hun hart volgen en door gaan met de zorgverlening. Tussen haakjes: Arie, werkte jij of werk je nog steeds in het ziekenhuis in Hilversum?

  • Ik werk in de gehandicaptenzorg. Strenge criteria zoals snot is naar huis gaat bij ons niet omdat cliënten al thuis zijn en begeleiden ze thuis zonder beschermende middelen. We hebben nog snel een paar doosjes paracetamol gehaald en Unicurazeep. Er zijn 5 clienten ziek waarvan er 3 advies van huiarts hebben om binnen te blijven. Wij worden iedere blootgesteld maar er komt komt niemand van ggd om te testen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.