Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Pieterbas: ‘Zorgverleners hebben recht op een Coronafonds’

Het is fijn dat onze regering bedrijven financieel steunt om deze coronatijd door te komen, maar vergeet de zorgverleners niet! Dat vindt Pieterbas Lalleman, onderzoeker, hogeschooldocent en verpleegkundige. Hij stelt het 'Coronafonds voor Zorgverleners' voor.
bloempot met munten
Foto: Unsplash

Het kabinet gaat tot het uiterste om de financiële gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Alleen al de komende drie maanden is 10 tot 20 miljard euro beschikbaar voor het bedrijfsleven.

Dat is een mooi gebaar. Maar er is ook een Coronafonds voor Zorgverleners nodig, ter ondersteuning van alle coronawerkers. Dit fonds moet hun gezondheid en onze zorg op de korte en lange termijn veilig stellen. Er moet geld komen om hen op de zeer korte, maar ook de langere termijn maximaal materieel en praktisch te ondersteunen.

Wie zijn deze coronawerkers? Denk aan alle (para)medici, verpleegkundigen, ggd-teams, medewerkers in apotheken, laboratoriummedewerkers, schoonmakers, huisartsen en andere professionals uit de eerste lijn, die risicovolle overuren draaien aan de frontlinie.

Op de zeer korte termijn is het belangrijk deze coronawerkers te ondersteunen met extra kinderopvang, volledige catering (ook ’s nachts), ondersteuning van mantelzorg, huishoudelijke hulp, boodschappenservice en compensatie voor alle opleidingen die tijdelijk stilliggen.

Daarnaast hebben zij recht op de zekerheid dat alle overuren op een eerlijke manier worden vergoed. En dat er nog meer geld wordt vrijgemaakt voor beschermingsmiddelen!

Ook moet er veel geld komen om eindejaarsstudenten en gepensioneerden in te schakelen. En hoewel zorgmedewerkers enorm intrinsiek gemotiveerd zijn, zou een financiële ‘coronabonus’ en/of extra betaalde vakantiedagen, helemaal niet zo gek zijn.

In deze crisis vragen wij extra veel van de toch al flink belaste professionals in de zorg. Zorgmedewerkers lopen de komende maanden op hun tenen met extra risico op infectie. Ze doen overwerk in fysiek en emotioneel extreem zware omstandigheden. Alle verloven zijn ingetrokken. Het is alle hens aan dek voor onze gezondheid.

Wanneer deze piekbelasting over is, zal blijken dat de zorgsector en haar mensen gehavend zijn. Ziekenhuizen en ggd-vestigingen bellen nu alle normale zorg massaal af. Noodzakelijke, maar niet urgente, operaties zijn massaal verplaatst naar de zomer (of later), net als de wekelijks vele duizenden afspraken op poliklinieken. Grootschalige vaccinaties van schoolkinderen worden doorgeschoven. Hetzelfde geldt voor screening op kanker.

Laten we onder ogen zien dat na de crisis onze coronawerkers niet zomaar op een welverdiende vakantie kunnen. Ze staan dan voor de dubbele taak om de normale zorg weer te hervatten, plus alle uitgestelde zorg te leveren.

Het Coronafonds zal hard nodig zijn om de oververmoeide zorgmedewerkers uit de hele corona-frontlinie een zachte landing te kunnen bieden. Bovendien zullen coronawerkers waarschijnlijk meer dan gemiddeld (dodelijk) getroffen worden met alle privéschade van dien. Dit schept morele en materiële verplichtingen.

Dit is de ingekorte versie van een opinieartikel in de Volkskrant.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.