Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen thee meer

Ria mag van een collega geen thee meer geven aan een bewoonster. Hier baalt ze van.

‘Doe het maar rustig aan vandaag, mevrouw voelt zich niet zo goed.’ Met die mededeling maakt de verzorgende deur van de woning open, waar mevrouw Aarts woont. Zij is een van de mensen in het verpleeghuis die ik extra begeleiding en aandacht mag geven. Mevrouw Aarts is een hoogbejaarde vrouw met de ziekte van Alzheimer.

 

Geen energie 

Ik tref haar aan in de huiskamer, ze is snipverkouden. Ik ga naast haar zitten, ze heeft niet veel te vertellen. Meestal wil ze meteen naar buiten als ik kom, maar nu heeft ze nergens energie voor. Ik vraag of ik thee voor haar zal zetten. Ze knikt. Als we samen aan de thee zitten vraag ik of ze misschien wat muziek wil horen. Dat wil ze wel en ik zet een dvd met muziek aan.

 

Thee zetten 

Even later wil ze nog een kop thee en ik zet de waterkoker weer aan. De verzorgende komt de huiskamer ingelopen en zegt: ‘Ga je nu weer thee zetten?’

‘Ja,’ zeg ik, ‘mevrouw wil nog een kopje thee.’

‘Dat vind ik niet goed, dan eet ze straks haar soep niet.’

Ik ben verbijsterd, kijk op de klok en zeg: ‘Maar het is pas kwart voor vier.

‘Toch mag ze van mij geen thee meer,’ zegt hij stellig.

 

Rust bewaren

Dit gesprek is mevrouw gelukkig ontgaan, ze kijkt rustig naar de televisie en vraagt niet meer naar de thee. Ik ben zo van mijn stuk dat ik er geen raad mee weet en ga niet verder in discussie, ook om de rust in de huiskamer te bewaren. Terwijl ik naast mevrouw zit denk ik er over na: de kans dat mevrouw straks soep eet, is heel klein, ze heeft geen eetlust, alleen maar dorst, logisch als je zo verkouden bent. Ik vraag me af waarom verzorgende te allen tijde willen dat mensen ‘goed’ eten.

 

Verlengen van leven 

Veel senioren gaan geleidelijk aan minder eten. Dat is een natuurlijk proces. Niet het verlengen van het leven is belangrijk, maar de kwaliteit van leven. En zeker in dit geval als deze mevrouw zo verkouden is. Waarom vinden we het moeilijk om een natuurlijk proces zijn gang te laten gaan?

 

Niet nog eens

Later sprak ik er de dochter van mevrouw over, zij vond het ook te ver gaan. Als mij iets dergelijks nog eens overkomt, laat ik het niet meer gebeuren en waag het er op meer voor mijn cliënt op te komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.