Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Herregistratie BIG, het lijkt nog ver weg…….

Kortgeleden heb ik een vakbijeenkomst gevolgd met als onderwerp de wet BIG en de komende herregistratie, gegeven door Saskia Danen van de beroepsgroeporganisatie VenVN. Voor mij was de insteek: Waar moeten ZZP-ers onder de verpleegkundigen op letten?

De wet BIG (de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) bestaat sinds 1997 en is een van de wetten die de kwaliteit van de zorg bevorderen en bewaken. Het beroep verpleegkundige valt onder deze wet (artikel 3). Ruim 295.000 verpleegkundigen staan ingeschreven in het bijbehorende register. Ik ben daar één van.
Vanaf 1 januari 2009 ben ik  als verpleegkundige verplicht me iedere 5 jaar te registreren. Met deze herregistratie toon ik aan dat ik voldoe aan de minimumnorm. Deze houdt in dat mijn deskundigheid als BIG-geregistreerde ten minste op het niveau van mijn initiële opleiding ligt. Ik ben van huis uit A-verpleegkundige. Omdat ik ben ingeschreven vóór 1 januari 2009 is mijn  inschrijving geldig tot 1 januari 2014. Op die datum moet de herregistratie rond zijn.   

Waaraan moet ik als ZZP-er voldoen om verlenging van de registratie te krijgen?
De eenvoudigste manier is door voldoende te werken: in vijf jaar tenminste bruto 2080 uur. Na aftrek van vakantie-uren, betaald verlof e.d. (wat voor mij sowieso niet van toepassing is) komt dat neer op 1840 uur, een gemiddelde van acht uur per week. Dat lijkt me niet zo moeilijk, de afgelopen 2 jaar heb ik al meer dan 2000 uren direct cliëntencontact gehad.

De werkzaamheden moeten aan twee eisen voldoen:

1. Ze liggen op het terrein van de individuele gezondheidszorg. Dit zijn werkzaamheden die rechtstreeks gericht zijn op een persoon met het doel diens gezondheid te bevorderen of te bewaken. Aan dit criterium voldoe ik.
2. Ze moeten vallen binnen de deskundigheid van het beroep waarvoor ik herregistratie vraag. In mijn geval moet ik als ‘verpleegkundige’ werkzaam zijn geweest.
Hier sta ik even bij stil.

Bij het bemiddelingsbureau laat ik me inzetten bij zorgvragers waar ik onder andere verpleegkundige werkzaamheden uitvoer. Ik word betaald volgens het zgn. ‘BIG’ uurtarief. Ik heb echter collega’s die zich door het bureau laten inzetten én betalen als verzorgende IG. Die uren vallen niet onder het tweede criterium omdat het geen uren zijn waarin ‘verpleegkundige’  werkzaamheden worden uitgevoerd!  Om voor herregistratie in aanmerking te komen moet je minstens 8 uren per week werkzaamheden verrichten die aan alle criteria van de werkervaringseis voldoen dus verpleegkundige werkzaamheden op niveau 4 of 5.

Maar welke werkzaamheden mag je meetellen? De website van het BIG-register (doorlklikken naar “Werken in een ander beroep in de zorg’) geeft richtlijnen. Naar mijn mening zeer de moeite waard om te bestuderen. Voor mijzelf voorzie ik geen reden om ongerust te zijn.

Aanvraag voor herregistratie moet ik actief doen door het invullen van een ‘eigen verklaring’. Uiterlijk zes maanden voordat mijn inschrijving vervalt (1 januari 2014) krijg ik daarover bericht van het BIGregister.

Ben ik niet op tijd of voldoe ik niet aan de criteria dan wordt mijn inschrijving doorgehaald. Niet alle aanvragen worden inhoudelijk gecontroleerd. Dit gebeurt steekproefsgewijs.
Het is daarom belangrijk dat ik vanaf 1 januari 2009 bewijsstukken van mijn werkervaring bewaar. Voor mij als ZZP-er  is dat  een accountantsverklaring omtrent het aantal uren werkervaring (afgeleid uit de omzet afgezet tegen het uurtarief), een kopie van de winst- en verliesrekening , afschriften van de belastingaangiften en een kopie van de inschrijving van de Kamer van koophandel. Dáár moet ik nog eens over praten met mijn accountant….

Is herregistratie op basis van mijn werkervaring om welke reden dan ook niet haalbaar, dan kan ik me nog herregistreren door te voldoen aan de scholingseis. Hiervoor dien ik een Beroepsinhoudelijke verpleegkundige CITO toets af te leggen. Deze bestaat uit een aantal modules. Slaag ik voor alle modules, dan ontvang ik een herregistratiecertificaat. Als ik onvoldoende scoor op een of meerdere modules kan ik een scholing op maat doorlopen. Maar zover zal het in mijn geval niet komen.

Twijfel jij of jouw herregistratie moeilijkheden gaat opleveren?

Bronnen:
– Herregistratie in het BIG-register voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten, brochure CIBG Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, jan 2009.
– Herregistratie: hoe gaat dat in zijn werk?, Rob van der Peet, TvZ-20|0 nr.4

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste Marc,
    Die twee dagen die jij beschrijft zijn bedoeld voor herregistratie van de verpleegkundig specialist. De verpleegkundige heeft genoeg aan gemiddeld een dag per week. Het lijkt me te kort door de bocht om te veronderstellen dat de herregistratie een farce is, want ik vrees dat er veel verpleegkundigen zijn die in hun taak/functieomschrijving woorden als ‘woonbegeleider’ etc. hebben staan en dus niet als verpleegkundige kunnen worden geherregistreerd. Maar ook niet als verzorgende, want dat diploma hebben ze niet. Op dat moment vervalt ook de bevoegdheid tot het geven van insuline, het verstrekken van medicatie etc.

  3. Mooi artikel. Het is fijn dat het geschreven is want het houdt ons scherp dat we er bewust van zijn dat het klokje toch tikt naar 2014. Kanttekeningen plaats ik ook. Reken je niet rijk doordat er staat één dag in de week werken. Immers in het officiële stuk (zie link in het artikel) staat twee dagen werken. En of het verhaal van vakanties eraf etc. werkt dat betwijfel ik.
    Het zelf aanleveren van bewijslast, het gaat ook weer helemaal nergens over. Ik heb verpleegkundige in mijn contract staan maar ik doe vrijwel nooit iets verpleegkundigs in de thuiszorg. Steunkousen, insuline, medicatie, RR meten alles kan ook door een niv. 3 ZV of VIG gedaan worden. Als ik straks mijn contract als kopie meestuur dan staat er vpk maar ik weet wel beter. Kortom een farce weer die hele herregistratie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.