Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Ik verpleegkundige? Echt niet!

In het laatste jaar van de mavo doe ik een beroepskeuzetest. Tot mijn verbijstering komt er uit dat ik verpleegkundige moet worden. ‘Ik verpleegkundige? Nee joh!’. Dat is mijn eerste reactie.

Pasgeboren baby’s badderen, ouderen wassen en aankleden, haren kammen en bedden verschonen. Ik dacht toen nog dat verpleging er zo uit zag. De gedachtes dwaalden door mijn hoofd… dat wilde ik echt niet!

Dus ik vroeg mijn mentor om uitleg.
-‘Hoe kan het nou dat het beroep verpleegkundige uit de test komt? Ik zie dat echt niet zitten hoor, het past niet bij mij.’
-‘Ga maar naar de deskundige die de test heeft afgenomen, zij kan het beter uitleggen dan ik.’

De mevrouw van de test zegt
-‘De toets is echt goed doordacht en eigenlijk zitten we er zelden naast.’
Die is overtuigd van haar zaak. Nou ja zeg! Dus ik zeg:
-‘Ik zie mij niet pasgeboren baby’s vasthouden, laat staan ouderen wassen.’
-‘Je hebt een totaal verkeerd beeld van het beroep Quinten, geloof me nou.’
En ze legt uit wat verpleegkundigen doen.

Met gemengde gevoelens ga ik vervolgens toch maar naar de open dag van het Noorderpoort College in Groningen. Met lood in de schoenen loop ik er rond. Maar al mijn vooroordelen worden in één middag weggevaagd. Infuus prikken, katheteriseren, wondverzorging, bloed afnemen, stoma verzorgen, noem maar op. Geweldig! Direct erna meld ik mij aan voor de verpleegkundige (BOL) opleiding.

Een jaar later ben ik er nog steeds trots op dat ik deze opleiding volg. Binnenkort begin ik aan mijn eerste stage, in verpleeghuis ‘De Wieken’ in Eelde. Ik heb er al zin in.

12 REACTIES

 1. @Kees, wel een erg negatief stuk dat je hier schrijft, je scheert alle vrouwen over een kam (en de mannen ook)
  Waarschijnlijk heb je het slecht getroffen met je begeleiders, werk je in de zorg om alleen met leuke jonge dame’s in contact te komen of je was zo eigenwijs dat je niet wilde leren van de ‘oude rotten’.
  Hoe dan ook, een beetje zelf reflectie zou je meer sieren dan zo’n negatief verhaal over verpleeghuizen in het algemeen!! Er word daar door heel veel betrokken oudere en jongere verzorgenden nog heel veel goed werk verricht en is nog altijd een heel goede stageplek voor de basiszorg.

 2. Lees alle reacties
 3. Ten eerste lof voor het doen van je opleiding in het verpleeghuis. Echter herken ik een stuk van mij in jou. Ik heb namelijk ook VP gedaan in het verpleeghuis. Echter was ik niet bestand tegen het “cultuurtje” wat er heerste. Natuurlijk vinden dame’s het leuk een jongen te mogen ontvangen. Toch speelt leeftijd hierin een flinke rol. Vergeet niet dat er nog steeds meer oude tante’s werken in het verpleeghuis en steeds minder leuke jonge dame’s.
  De sfeer zal met name bepaald worden door de oude rotten die pretenderen alles te weten. Een jonge bloem zal daar nooit kunnen bloeien, echter sterft daar alles op snel termijn. Personeel loopt weg , bezuinigingen , clienten die overlijden. Wat ik ermee probeer te zeggen is dat een jonge vent weinig perspectieven heeft in het verpleeghuis, en dan heb ik het over de “bedmensen”
  Wat mij hekelde destijds was de mentaliteit van de collega’s. In principe heb ik geen moeite met bijvoorbeeld bezuinigingen, het is de collega die mij erop wijst waar ik moeite mee heb.
  In principe boeit het me niet wat me collega zegt, wel dat ik het dagelijks weer moet aanhoren.
  In principe doet het me niets dat ik werd uitgelachen dat ik in een verpleeghuis werkte, toch moest ik wel met die gedachte leven, telkens weer.
  In het verpleeghuis heb ik als man meer geleert over het vrouw zijn dan een man te mogen zijn. Dat klinkt vaag, maar bij ethische kwestie’s denken vrouwen het toch altijd beter te weten, en wij mannen denken te zakelijk. We zijn te macho om te wassen en in ons wit uniformpje te lopen. We willen eigenlijk los breken maar zijn geissoleert door de muren, en het werk.
  In het verpleeghuis leer je om te gaan met de verschillen tussen de man en de vrouw. Zeer vervelend omdat je haast niet je zelf mag zijn.
  Mijn onvoldoende die mijn begeleidster me gaf was om de reden dat er te veel “negatieve” geluiden waren. Echter door 1 a 2 personen die mij als “man” niet mochten. In deze “mensen’ wereld doen proffesionels er niet toe, zolang ze maar het “product” kunnen leveren. De dame’s zijn meer geinteresseert in de mens (man) dan de Verpleegkundige. Moeten ze je niet, dan lig je er uit, en zeker als stagiarre.
  Ook snap ik dat een stagiare in een moeilijk parket zit, je moet toch de dame’s overtuigen van je kwaliteiten. Hoe je het ook bekijkt zij beoordelen jou op jou voldoende of niet. Probeer toch tijdens deze tijd je zelf te blijven en je een tikkeltje gevoeliger op te stellen, dat waarderen ze wel. Pas als je je diploma hebt kun je lekker los gaan en gaat er een wereld open, ook voor de man.

 4. Hoi Quinten!
  Wat leuk dat je blogt en het sprak me ook wel aan omdat ik de opleiding daar ook heb gevolgd. Met veel plezier. Ik ben het met Willy eens en je zegt het zelf ook al, de zorgvrager staat centraal. Het verpleegkundig beroep bestaat niet alleen uit vp technische handelingen en basiszorg, het sociaal en psychisch vlak is minstens zo belangrijk.
  Succes met je stage!

 5. ja joh… geweldig dat je dit beroep kiest,ik doe het al bijna 40 jaar en ben nog net zo enthousiast als in het begin.
  Ik heb in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg gewerkt maar heb nog steeds echt geen voorkeur.
  Het werken met mensen is gewoon echt fijn.
  Heel veel succes verder.

 6. Hoi Quinten
  Welkom als blogger en natuurlijk als aankomend verpleegkundige.
  Zelf ben ik specialistisch verpleegkundige en zit meer dan 30 jaar in het vak. Ondanks alle verpleegtechnische handelingen en de dingen die op mijn pad zijn gekomen door de specialistische vervolgopleidingen die ik heb gedaan, bestaat mijn werk nog steeds voor een groot deel uit basiszorg.
  Nee..het is niet, zoals zoveel buitenstaanders denken, alleen maar wassen, verschonen en po’s geven. Maar toch is en blijft dit de basis.
  Het doet me goed dat je toch, na enige bedenkingen, vol goede moed aan je opleiding begint. Maar ga alstublieft niet zo’n verpleegkundige worden die helemaal enthousiast wordt zodra er naalden, slangen of technische apparaten aan te pas komen en daarbij de basis vergeet.
  Want juist die basis, dat is wat ons vak zo waardevol maakt.
  Ik heb ooit eens een collega meegemaakt die op de IC werkte. Ze kon alle waarden aflezen van haar computer en de scoop. Was zeer bedreven in alle voorkomende verpleegtechnische handelingen, maar ze had niet gemerkt dat haar patient stilletjes in bed lag te huilen omdat hij het allemaal zo overdonderend en eng vond. Als ze eerst naar de patient had gekeken en met échte belangstelling had gevraagd hoe het met hem was, en pas daarná had gekeken of de scoop er ook zo over dacht, was ze in mijn ogen een beter verpleegkundige geweest.
  Heel veel plezier en succes met je opleiding en het bloggen!!!!
  Willy

 7. Hoi Quinten,
  Leuk dat je gaat bloggen!
  Je bent aan een hele leuke opleiding begonnen. Uiteraard zijn alle verpleegtechnische vaardigheden heel erg leuk. Maar een goede beheersing van de basiszorg (dus onder andere oude mensen wassen) is ook buitengewoon belangrijk in je vak. Verlies dat niet uit het oog.
  Succes!

 8. Hoi!
  Wat leuk dat je begonnen bent aan deze geweldige opleiding!! Je zult zien, het wordt alleen maar leuker.
  Ik doe zelf de verkorte BBL opleiding omdat ik eerst verzorgende heb gedaan. Laatste jaartje, werk in een ziekenhuis en voel me vpk!!
  Misschien ga je net als mij nog krijgen dat je zin hebt om het bijltje er bij neer te gooien omdat er teveel op je afkomt/van je verwacht wordt, maar toch de doorzetter wint.
  Mensen mogen jaloers op ons zijn!! Wees trots op je vak!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.