Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Jos de Blok: ‘Kijk over grens verpleegtechnisch team’

Vorige week schreef Nursing-blogger Jos Kaldenhoven een brief aan Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Kaldenhoven, zelf verpleegkundige in een verpleegtechnisch team, begrijpt niet waarom De Blok deze teams helemaal niets vindt. De Blok reageert.
Jos de Blok: 'Kijk over grens verpleegtechnisch team'

Beste Jos,

‘Natuurlijk wil ik graag mijn stelling over verpleegtechnische teams onderbouwen. Inmiddels ben ik zo’n 25 jaar bij deze discussie betrokken: als wijkverpleegkundige, als leidinggevende en als innovator. Als wijkverpleegkundige in de jaren ’80 was het gebruikelijk om in beperkte mate infuustherapie, pijnpompen en andere verpleegtechnische activiteiten uit te voeren. Vanuit het perspectief van de cliënt was het ‘de bedoeling’ om op een holistische manier zorg te verlenen, we zorgden ervoor dat er zo weinig mogelijk mensen bij een patiënt over de vloer kwamen. Zeker bij complexe zorg krijgen mensen als je niet oppast horden zorgverleners over de vloer. Als je niet bekwaam was, zorgde je ervoor dat je dat zo snel mogelijk was. Dat daar een bepaalde frequentie voor nodig was klopt. Maar dagelijks of wekelijks lijkt me wat overdreven. Dit is ook erg individueel: de ene verpleegkundige heeft meer gevoel en handigheid in dit soort activiteiten dan de andere.

Als leidinggevende zag ik in de jaren negentig een sterke neiging tot specialiseren en vervolgens afbouwen van de wijkverpleegkundige capaciteit. Inderdaad ontstonden er allerlei specialismen met een enorme fragmentatie en kostenstijging tot gevolg. Met deze specialisatiegolf zag je ook de holistische en generalistische benadering, die juist de kracht vormt van de wijkverpleging, enorm onderuit gaan. Dit heeft grote gevolgen gehad voor allerlei patiëntengroepen: ook de rol van casemanager dementie is hier -jammer genoeg- uit voortgekomen.

Blog Jos Kaldenhoven

‘Wat denk je dat een klant liever ziet: een verpleegkundige die aarzelend te werk gaat, geen pasklaar antwoord weet op vragen. Of een verpleegkundige die ervaren handelt en weet waar zij het over heeft?’ Lees meer >>

Als innovator probeer ik het thema ‘community based care’ op de agenda te zetten met een sterke rol voor de generalistische wijkverpleegkundige naast de generalistische huisarts (WHO 1985). Dit model wordt nu ook in Amerika, Japan en Zweden ingevoerd. Wat daarbij opvalt is dat in die landen verpleegkundigen de verpleegtechnische activiteiten als onderdeel van hun werk zien en er geen discussie is over technische teams. Dit is een gecreëerde Nederlandse discussie. Met voldoende verpleegkundige capaciteit in de wijk kan dit prima opgelost worden. Ter vergelijking: in Nederland werkt maar een kwart van de verpleegkundigen die in België in de wijk werken. Wat betreft ‘verdraaide organisaties’ van Wouter van het Hart: dit gaat vooral over organisatietheorien (waarbij hij ons overigens als voorbeeld neemt!).

Volgens mij zou het goed zijn om terug te keren naar verpleegkundige theorieën en het effect daarvan op patiënten – en nee, dus géén klanten. Ooit een ‘klant’ gezien die pijnbestrijding wil? Met de morfine in de uitverkoop? Natuurlijk moeten we in de wijk gebruik maken van elkaars expertise en is marktwerking in de wijkverpleging onzin. Maar willen we de problemen in de toekomst oplossen dan zullen we toch over de grenzen van de verpleegtechnische teams heen moeten durven kijken, beste Jos.

Vriendelijke groet,

Jos

6 REACTIES

 1. Ik ben oud, al lang met pensioen maar werkte tot mijn mijn zeventigste in de verpleging. Bijscholing was een routine. Ik weet wat het voor mensen betekent iedere keer weer andere verpleegkundigen of verzorgenden aan het bed te krijgen. Toen mijn man dan ook ziek werd was ik heel erg blij met buurtzorg, ik heb hen ervaren als allround. Dank Jos voor het in ere herstellen van de wijkverpleegkundige, die zorgen er wel voor dat ze bijgeschoold zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Toegegeven, die Jos de Blok heeft toch wel sterke punten. Schoppen tegen heilige huizen is sowieso goed. Ik denk overigens dat hier een taak ligt voor verplegingswetenschappers; de veiligheid van zorg moet wel gewaarborgd blijven. Liever 5 verpleegkundigen over de vloer bij een genezende patiënt dan 2 bij een een overleden patient m.i.. Ik vraag me wel af of het werkveld klaar is voor dergelijke (generalistische) visies. Met de huisarts als voorbeeld is het ook direct duidelijk dat het een immens moeilijk vak is (want dat is het vak van huisarts ook). Het zou de positie en het aanzien van de wijkverpleegkundige wel sterk kunnen verbeteren.

 4. Het leuke is, dat er nu ook zorgverleners uit het MTH-team komen werken bij Buurtzorg omdat ze de gefragmenteerde zorg niet leuk meer vinden. Dus de kwaliteit komt vanzelf naar ons toe 😉 Bovendien komt het steeds meer voor in de thuissituatie, dus als de kennis van een bepaalde vaardigheid er (nog) niet is, zorg je gewoon dat je die kennis ergens anders (bijv. binnen de kliniek) op doet. Kennis en vaardigheid is belangrijk, en kan je vrij gemakkelijk je eigen maken, maar holistisch verplegen gaat beter als er minder zorgverleners over de vloer komen!

 5. Alleen het toontje al in je laatste woorden, ‘beste Jos’…. maar dat terzijde!
  Ik snap je betoog wel hoor maar zolang de praktijk er niet aan toe is om de gewenste kwaliteit te leveren gaat hier niks van terecht komen. Zoals wijkverpleging nu geregeld is en met de komende kwaliteitstoetsingen door Achmea en haar kornuiten zal het alleen maar moeilijker worden om deze zorg te integreren in de werkzaamheden van de Wijkverpleegkundigen.
  Ik maak in mijn werk (inderdaad specialistisch team) heel veel geblunder mee van WV ers uit andere organisaties. De hoeveelheid infusie therapie binnen een wijk (en zeker bij buurtzorg) komt gewoonweg te weinig voor om een heel team bekwaam te houden. Je zal maar net die verpleegkundige treffen die er niet zoveel gevoel/handigheid in heeft. Dan verander je vanzelf van cliënt tot patiënt. Ik heb het niet over de langdurige zorg, daar loont het om te scholen, doen wij trouwens ook! Het gaat om de zorg voor cliënten met kortdurende infuus therapie. We plaatsen infusen, prikken PAC’s aan, bedienen allerhande pompen, adviseren huisartsen regelmatig bij problematiek in de terminale fase, etc, etc..
  Dat is een kwaliteit die vervlakt en grotendeels gaat verdwijnen met het afschaffen van teams die zich hiermee bezig houden!

 6. Ben het graag eens met Jos de Blok over het generalistisch karakter van de wijkverpleegkundige. Taaksplitsing is geen goede oplossing wanneer er voldoende bachelor verpleegkundigen met adequate ervaring in de praktijk beschikbaar zijn of komen. Een technoteam is zinvol bij schaars beschikbare bekwaamheid. Overigens dient de verpleegkundige die in eerste termijn met nieuwe niet standaard vaardigheden in een klinische setting bij ontslag voor voldoende overdracht van bekwaamheid zorg te dragen. Anders kan dergelijke technische zorg immers niet gecontinueerd worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.