Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kerst en zo…

Kerst en Oud en Nieuw staan weer voor de deur. Voor de een de leukste periode van het jaar, voor de ander mag het zo snel mogelijk voorbij zijn. Zo ook bij ons op de afdeling. We proberen het met z’n allen zo gezellig mogelijk te maken voor de cliënten. Huiskamers versieren, lekker eten, en hopelijk veel familiebezoek.

Met mijn collega ben ik de kerstboom aan het optuigen. Een paar cliënten kijken ernaar, of bieden een (klein) helpend handje. Een mevrouw wil er liever niet naast zitten: ‘Het herinnert me teveel aan vroeger, de goede oude tijden.’ Ze hoopt met kerst thuis te zijn, al weet ze zelf ook dat dit niet het geval is. Voor zichzelf zorgen lukt niet meer, mevrouw staat op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Ze is bij ons opgenomen in verband met verwaarlozing en een mogelijke dementie, wat op de afdeling al snel zo bleek te zijn.

De onzekerheid, en niet weten wat er komen gaat, maken haar somber. En dan ook nog die kerstdagen, voor haar hoeft het allemaal niet. En die boom al helemaal niet.
Ook heeft mevrouw geen kinderen, en weinig andere sociale contacten, waardoor de feestdagen vaak eenzaam zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van de 70-plussers geen zin heeft in de kerst. Dat zijn ruim 400.000 senioren. Maar liefst een derde van alle 70-plussers krijgt geen bezoek tijdens de komende feestdagen. Het nationale ouderenfonds is gestart met een actie via facebook: ‘Laat ze niet in de steek’. Je kunt met deze actie een kerstkaartje sturen naar een eenzame oudere.

Op de andere unit staat een man van 75 enthousiast de boom op te tuigen. ‘Zo blijf ik lekker bezig, en kijk eens hoe mooi hij wordt!’ Hij is opgeknapt van zijn depressie en de kans is groot dat hij met de feestdagen thuis zal zijn. Met Sinterklaas was hij ook een dagje naar huis en dat smaakte naar meer. De komende periode wordt dus echt iets om naar uit te kijken!

Zelf heb ik niet zo heel veel met kerst, en ik vind het dan ook niet erg om te werken. Dit jaar draai ik nachtdiensten. Lekker heel de dag slapen, en ‘s avonds toch nog gauw even aanschuiven bij familie en schoonfamilie. Oud en Nieuw ben ik het liefst wel vrij, dit jaar vier ik het met vrienden bij mij thuis.

Mijn collega en ik hebben afgesproken dat we lekkere dingetjes meenemen, zodat we ’s nachts samen ook nog een beetje kerst kunnen vieren. Voor de collega’s van de vroege dienst maken we een kerstontbijtje inclusief kaarslicht. Voor de patiënten proberen we het zo gezellig mogelijk te maken. De warme maaltijd is wat uitgebreider en er zijn kerstkransjes en gebak. Vooral nu met de bezuinigingen is het een beetjel roeien met de riemen die we hebben…

Fijne feestdagen allemaal, en tot volgend jaar!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.