Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mijn voornemen voor 2013

Aan het einde van het jaar worden vaak balansen opgemaakt. Ieder van ons gaat daar anders mee om. De een laat het gewoon voor wat het is, de ander blikt serieus terug, wikt en weegt, kijkt wat hij (of zij) anders had kunnen doen en besluit dan vervolgens om het in 2013 ook echt anders aan te pakken.
Mijn voornemen voor 2013

Nee, ik heb het niet over de standaard goede voornemens als stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken. Collega  Sandra had er in 2007 al een lezenswaardige blog over. Over verpleegkundige voornemens voor het nieuwe jaar.

De afgelopen weken is het hectisch geweest voor mij als verpleegkundige. Deels vanwege de terminale zorgvragers, maar vooral vanwege de ontwikkelingen in de organisatie waar ik voor werk. Als lid van de ondernemingsraad en als vakbondsconsulent ben ik daar nauw bij betrokken. Net als in bijna alle andere zorginstellingen in Nederland is het kantelen van de organisatie ook bij ons aan de orde. Onder de noemer ‘Terug naar de bedoeling’ wordt de cliënt centraal gesteld en gaan wij als zelfsturende teams uitvoeren wat de cliënt graag wil.

En – hoe raar dat ook klinkt voor een verpleegkundige – ik vind dat niet het meest optimale uitgangspunt. Het eerste gebod voor Verplegenden van zuster Melk heeft voor mij een te hoog Florence Nightingale gehalte.

Natuurlijk, in een goed opgesteld zorgplan
staan de wensen van de cliënt centraal. Maar dat moet dan ook wel kunnen! Als het optimaal voldoen aan de eisen van je cliëntengroep betekent dat je zes kleine extramurale routes moet bouwen van drie uur elk, dan ben je wel heel erg flexibel. Wel voor de cliënt maar niet voor je eigen team.

Het moet een wisselwerking blijven, waarbij je er samen uit moet komen. Die discussie op een goede manier aangaan is voor mij in 2013 een goed verpleegkundig voornemen. Eentje waarvan ik hoop dat velen die ook zullen hebben. Niet alleen verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook de cliëntenraden, ondernemingsraden en bestuurders.

En als we dan ook nog alle vakbonden en beroepsverenigingen mee krijgen, helemaal prima!

Jos Kaldenhoven is verpleegkundige in een VTT-team. Twitter: @broederjos

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

2 REACTIES

 1. Opdrachtgever is undoubetdly erg belangrijk, maar er zijn bepaalde grenzen waarboven een verpleegkundige niet kan helpen. Ik geef <a href=http://www.buikspieroefeningenthuis.net/>kettlebell training</a> aan mijn klanten en begrijp dit bericht.

 2. Lees alle reacties
 3. Daar zit heel wat in hoor. Floortje en de 10 geboden van Meld hadden zo hun eigen romantische ideeen over wat goed.
  Tegelijk gold er toen ook”als het maar gaat zoals IK wil..”
  Verpleegkundigen zelf zijn er ook nog en als het daar slecht mee gaat dan heeft dat ook weer zijn effecten.
  Natuurlijk is de patient en rook nog, maar client/patientgericht werken is echt niet steeds beschikbaar zijn voor persoonlijke zelfbevrediging van de client als eisensteller.
  Er zijn grenzen, maar daarbinnen kan het ordentelijk naar ieders belangen verlopen..in alle redelijkheid, lijkt mij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.