Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MRSA alarm

Gisteren ging ik helpen op een andere afdeling. Gewoon omdat wij maar weinig baby’s hadden en de andere afdeling veel zorg. Ik vind het altijd leuk om op andere afdelingen 'te kijken' hoe het er daar aan toe gaat, leerzaam ook. Gisteren viel me toch wel iets op.
MRSA alarm

De collega vroeg of ik wilde helpen bij het catheteriseren van een vrouw. Er werd me verteld dat deze patiënt MRSA had en in isolatie verpleegd werd. Toen we bij de mevrouw kwamen hing er op de deur een plaatje met contactisolatie.
‘Contactisolatie?’ vroeg ik verbaasd aan mijn collega. ‘Bij MRSA of verdenking MRSA is het toch altijd strikte isolatie tot de kweken bekend zijn?’
‘Nee’, zei ze. ‘Dit heeft de hygiëniste zo afgesproken en morgen komt de uitslag van de kweken’.

Ik bleef verbaasd. Omdat ik enkel op de afdeling kwam helpen wist ik te weinig van de patiënt af om me erin te verdiepen. Ook het meisje waar ik mee werkte kon me geen duidelijkheid geven. De kamer had geen sluis maar een schuifdeur, die ook nog eens op een kiertje stond. Ze liet duidelijk merken dat het druk was en dat ze voor deze vragen geen tijd had. Ik kreeg de indruk dat ze me maar overdreven vond, maar ik heb me zo goed mogelijk beschermd en heb dus ook een mondkapje op gedaan, onder het mom van: ‘die kleintjes bij ons zijn zo vatbaar, ik wil niks mee naar onze afdeling nemen.’ Daarna ben ik nog even naar buiten gelopen om geld te pinnen en ‘uit te waaien’. Nog steeds verbaasd over de gang van zaken.

Later, toen ik weer terug was op mijn ‘eigen’ afdeling ging ik voor de zekerheid het protocol nog eens nazoeken op ons intranet. Daar werd mijn vermoeden bevestigd en werd verteld dat we in ons ziekenhuis werken met vier categorieën MRSA patiënten. Van bewezen MRSA tot geen verdenking meer. De eerste twee groepen (bewezen en verdenking) MRSA behoeven altijd strikte isolatie. Dat houdt dus in een schort, handschoenen, mondkapje, muts. Vuil in een besmette waszak. Geen transport. Totdat de keel, neus en perineumkweek bekend zijn.

Ik begon met toch hevig af te vragen hoe het hele verhaal precies in elkaar stak, maar daar heb ik geen antwoord op gekregen. Ik begon me ook af te vragen hoe de regels zo verschillend kunnen zijn in één ziekenhuis met hetzelfde protocol. En het bracht mij meteen tot de volgende vraag: hoe gaan ze bij jou in de zorginstelling om met (verdenking) MRSA?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.