Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overlijden

Verzorgende Conny nam onlangs met pijn in het hart afscheid van een toch nog onverwacht vroeg overleden bewoonster.

Als iemand ‘slecht’, komt te liggen betekent dat meestal een aflopende zaak. Als de term is uitgesproken komt er een totaal andere sfeer rond de betreffende persoon. De kamer van de cliënt wordt anders ingericht om de zorg die intensiever wordt, beter te kunnen geven. Meestal zetten wij het bed bijvoorbeeld in een zodanige opstelling dat met twee verzorgenden de ADL-zorg beter gegeven kan worden. Praktisch voor de zorgverleners, maar ook voor de familie en bekenden die vaak de voorkeur hebben om per toerbeurt dicht bij hun geliefde te kunnen zijn in de laatste levensfase.

 

Opluchting
Bij het binnenkomen van zo’n kamer weet je dat de cliënt overleden kan zijn. Als er niemand tijdens het overlijden aanwezig is geweest ben jij als eerste die dit signaleert. Het is altijd een moment van slikken want het is zo definitief. Vaak overheerst er een gevoel van opluchting. Als een bewoner veel pijn leed dan kan sterven een verlossing zijn.

 

Optimist
Laatst is een bewoner plotseling in haar slaap overleden die qua gezondheid nog redelijk was. Ze was behoorlijk zelfstandig en regelde veel dingen nog zelf. Eigenlijk had ze best in een aanleunwoning kunnen wonen, maar ze was dik tevreden met haar kamer op onze afdeling. Met haar kon je diepgaande gesprekken hebben over het leven met al zijn facetten. Ze had een heerlijk gevoel voor humor en was een echte optimist. En een zeer geliefd persoon bij de medebewoners.

Voor mij gaf haar overlijden geen gevoel van opluchting. We zullen haar vreselijk gaan missen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.