Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve zorg allochtone patiënten

Met de publicatie van de ‘Handreiking Palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond’ begrijpt het NIVEL de behoefte van verpleegkundigen aan goed onderbouwde en praktische informatie.

In de Nederlandse samenleving waarin de afkeer van allochtonen hand over hand zichtbaarder wordt, is de aandacht voor zorg aan juist deze groep mensen een meer dan welkom tegengeluid. In de dagelijkse palliatieve zorgpraktijk neemt het aantal patiënten, cliënten, bewoners en gasten in respectievelijk ziekenhuizen, de thuiszorg, zorginstellingen en hospices toe. Veel verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich onvoldoende competent om op de individuele wensen en zorgbehoeften van deze mensen in te gaan. Dit leidt tot ongewenste en onbedoelde misverstanden en onnodig leed.

Met het publiceren van de ‘Handreiking Palliatieve zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond’ komen het NIVEL en haar samenwerkingspartners IKNL en Pharos tegemoet aan de behoefte van verpleegkundigen en verzorgenden aan goed onderbouwde en praktische informatie en richtlijnen. Daarbij is gelukkig uitgegaan van het uitgangspunt dat ieder mens uniek is en dus ook binnen en tussen de groepen en generaties van mensen met een niet-westerse achtergrond veel diversiteit bestaat. Toch slagen de onderzoekers erin om de resultaten van hun onderzoek te vertalen in korte, goed hanteerbare richtlijnen voor allen die palliatieve zorg mogen verlenen aan mensen met een andere culturele achtergrond.

Er wordt uitgebreid stilgestaan bij overkoepelende onderwerpen zoals schaamte, informatie over de ziekte en de vooruitzichten, rol van familieleden en beslissingen rond het levenseinde. Elk onderwerp wordt afgerond met een aantal concrete kernpunten. Naast overkoepelende onderwerpen bevat de handreiking richtlijnen over een aantal veel voorkomende symptomen. Jammer, maar onvermijdelijk is daarbij een selectie gemaakt van slechts vijf veel voorkomende lichamelijke symptomen, waaronder pijn en delier. Het smaakt naar meer!
De handreiking is niet bedoeld om bestaande landelijke richtlijnen te vervangen, maar deze juist aan te vullen. Misschien zal het ooit lukken om deze handreiking op te nemen in de landelijke richtlijnen, een goede vorm van integratie!.

Bij het bestuderen viel me op dat veel tips niet alleen kunnen gelden voor mensen met een niet-westerse achtergrond. De handreiking gaat uit van het belangrijke uitgangspunt in de palliatieve zorg, dat ieder mens uniek is en dat persoonlijk ingegeven én cultureel bepaalde normen en waarden steeds opnieuw moeten worden gerespecteerd.

De handreiking en het bijbehorende achtergronddocument durf ik van harte aan te bevelen aan iedere verpleegkundige. Daarnaast is het verplichte studiestof in elk serieus onderwijsprogramma over palliatieve zorg. Ook sluit het aan op de onlangs verschenen ‘Competentiebeschrijving voor de verpleegkundige in de palliatieve zorg’ van V&VN.

Het is te hopen dat dergelijk onderzoek en de vertaling daarvan in concrete tips voor de zorg voor mensen met een niet-westerse achtergrond zal leiden tot een grotere toegankelijkheid en gebruik van palliatieve zorgvoorzieningen. De handreiking geeft bovendien goede argumenten om het stopzetten van de tolkenvergoeding in 2012 terug te draaien. Een volgende stap zou kunnen zijn om voor mensen met een niet-westerse achtergrond goede schriftelijke en visuele informatie te maken die de resultaten van het onderzoek ook voor hen beschikbaar maken.

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.