Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid in de nachtdienst

Rond negen uur ’s-avonds kwamen plots vanuit een brandgang ergens in Den Bosch twee mannen op een draf op me afgelopen. Ze stopten en een vroeg of ik 10 euro had voor hem voor de trein.
Veiligheid in de nachtdienst

Mijn antwoord: “Ik werk bij de thuiszorg, ik heb geen geld!” was voor hen voldoende om weer door te lopen, maar niet eerder dan nadat een van hen mij een dreigende blik had toegeworpen en de opmerking maakte: “Je belazert de boel toch niet, hè?”

Ons team is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar om zorg te bieden. Maar in de jaren dat ik in de thuiszorg werk is het beschreven voorval het enige dat ik heb meegemaakt en waarvan ik achteraf dacht: “Da’s goed afgelopen!” Ik sta in de nachtdienst eigenlijk nooit stil bij mijn eigen veiligheid. Niet als ik om 04.00 uur in de morgen het portiek inloop van een flat in een probleemwijk van ’s-Hertogenbosch. Net zo goed als ik daar niet over nadenk als ik rond hetzelfde tijdstip in een villawijk van Vught zorg moet verlenen.

Een nieuwe cliënt vroeg me: ‘Goh, is dat wel veilig voor jullie? Als man ben je natuurlijk niet zo bang, maar ik kan me voorstellen dat het voor de zusters enger is om ’s-nachts overal te moeten komen.’ Maar van mijn collega’s hoor ik zelden iets over onveilige werksituaties. Soms loopt iemand met hen mee naar de auto als er zich hangjongeren in een portiek ophouden, maar daar blijft het dan ook bij.

Hoe zijn jullie ervaringen rond veiligheid en werken in de avond- en nachtdienst?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.