Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wel of geen prik?

Bij Conny op de afdeling wordt flink gediscussieerd: wel of geen griepprik halen?

Er is op de poll ‘ga jij de griepspuit halen’, veel gereageerd. Het is duidelijk dat een prik halen niet vanzelfsprekend is. Ook bij ons in de instelling is de oproep tot het gratis halen van de griepspuit reden tot discussie.

 

Dodelijke afloop 

De meningen lopen ver uiteen. Er zijn een aantal welke denken dat deze vaccinatie vooral het doel heeft om zo weinig mogelijk ziekteverzuim te krijgen in het griepseizoen onder het personeel. En er zijn een paar die denken dat het een morele plicht is, omdat je anders iemand van de bewoners kunt besmetten met misschien dan wel een dodelijke afloop. Je zult dit maar op je geweten hebben als zorgverlener, is dan de onderbouwing.  

 

Mexicaanse griep 

Maar het overgrote deel die de prik niet gaat halen, heeft totaal een ander reden. Want er zijn nogal voor,- en tegenargumenten op tafel gekomen na het debacle van 2009, toen de Mexicaanse griep actueel was. Er werden allerlei discussies gevoerd over het wel of niet vaccineren. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen met deze zogenaamde gevaarlijke griep.

 

Farmaceuten 

Hoeveel heeft het de maatschappij het uiteindelijk niet gekost? De enige winnaars van deze kwestie waren de farmaceuten die er veel aan verdiend hebben. Daardoor hebben veel collega’s het gevoel dat het vooral een commerciële zaak is. Ook dit jaar liggen er voor 3,5 miljoen mensen een prik klaar in Nederland.

 

Schijnveiligheid

Het vaccineren vind ik een schijnveiligheid. Het is altijd weer de vraag welke influenzastam gaat toeslaan. Daarnaast zijn er zoveel soorten virussen waar je ook een ander mee kunt besmetten. Mijn voorkeur gaat uit naar een goede hygiëne waarmee je een hoop narigheid mee kan voorkomen. Ik zal de prik dan ook niet gaan halen.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.