Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmoordsites: verbieden?

'Met welke pillen ga ik het snelste dood?',  kopte de gratis krant Metro een tijdje terug.Een groot artikel over het effect van fora op internet waar (depressieve) jongeren de aandacht zoeken die ze zo graag willen hebben.
Zelfmoordsites: verbieden?

Steeds meer jongeren in Nederland plegen zelfmoord, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het artikel laat een stukje uit de berichten op verschillende fora lezen. Zo schrijft de 14 jarige Angel: ‘Dit is het allerlaatste stukje dat ik hier open. Ik heb eens goed nagedacht en ik heb besloten dat ik ‘het’ vanavond ga doen. Ik ga mezelf van alles verlossen. Ik plaats dit omdat ik hier zulke lieve mensen heb ontmoet, mensen die me begrepen en steunden in moeilijke tijden. Ik dank jullie allemaal heel erg. Ik zal jullie missen.’

Ook is er een plek voor vragen over zelfmoord en staat er een stuk over wetgeving. Zo is er te lezen wat wel en niet mag. Kinderpsychiater Martijn Meyer spreekt zich uit en vertelt dat er al jaren last wordt ondervonden van deze fora. Ook vertelt hij dat ze internet op de psychiatrische afdelingen zelfs moeten afsluiten omdat men elkaar aan het opjutten is. Meyer vindt dat de sites niet eerlijk zijn in hulp: hij vind dat ze zelfmoord verheerlijken.

Zo vertelde de 18-jarige Gaby haar verhaal: zij tikte op een dag de woorden ‘ik ben depressief’ in op internet en er ging een wereld voor haar open. Zij had geen uitgesproken doodswens maar toen ze op de verschillende sites terecht kwam begon ze te geloven dat dit de enige mogelijkheid voor haar was. Ze sneed haar polsen door. Op internet had ze een manier gevonden hoe ze dit het beste kon doen.

Inmiddels heeft Gaby hulp gezocht bij een psychiater en ziet ze de onzin van de propaganda-achtige werkwijze van de site in. Toch vertelt ze dat ze zich nog steeds moet bedwingen om de sites niet meer de bezoeken, maar ze probeert nu vooral aan positieve dingen te denken.

Verwant aan de zelfmoordsites zijn de zogenaamde pro-ano sites waarin anorecten hun heil zoeken en wedstrijden doen wie de laagste BMI heeft, hele verhalen vertellen over hoe af te vallen en foto’s publiceren van hun ideaalbeeld: wanneer iemand ligt moet de boog van de borstkas boven die van het schaambeen uitsteken.

Internet is een gevaarlijk medium. Het is moeilijk de sites te verbieden, ik weet dat het een punt op de agenda is van bijv. Groen Links.

Wat vind jij: zou politiek Den Haag harder moeten optreden tegen deze websites? Of ze net als kinderporno moeten gaan verbieden? En is het haalbaar?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.