Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziek van je werk?

Van de week was ik geveld door de griep. Het begon toen ik in de couve stond met een kind waarbij een lumbaalpunctie moest gebeuren.

Reuze interessant en dus wilde ik de kans aangrijpen. Maar ik voelde me de hele ochtend al beroerd en had voorafgaand aan mijn late dienst ook alleen maar op de bank gehangen. Toch gaan werken natuurlijk. Het zweet brak me uit op de warme couveusekamer met het kind in mijn handen.

‘Had ik dan toch die griepprik moeten halen?’ Die griepspuit waar ik eigenlijk niet echt de meerwaarde van inzie, ook omdat ik vind dat er niks mis is met een keer de griep hebben. Maar nu moest ik het bezuren en dagen lang zag ik niets anders dan mijn bed. Niks kon ik eten of het lag even later weer in de wc. Van boven of van onder; ik zal jullie de details besparen.

Ik zal toch niet het NORO-virus hebben, net zoals vorig jaar? Ik had wel op een afdeling geholpen waar het heerste, maar toen ben ik alleen op de ‘schone’ kant geweest. Ach ja, en om dat zeker te weten moet ik toch een kweekje afnemen. En dat klusje bewaar ik liever voor op mijn werk.

Wel kwam de volgende gedachte bij me op: wat is het verband met bijv.  het NORO-virus en je werk? Kijk maar naar het FNV dat, in navolging van een onderzoek uit Denemarken, naarstig op zoek is naar de relatie tussen werken in de nachtdienst en borstkanker en verpleegsters oproept die langer dan tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid en die borstkanker hebben (gehad).

Hoe zit het dan met het oplopen van bijv. een NORO-virus of MRSA? Ik ken een collega van de longafdeling die TBC opliep door een patiënt. Dat is goed te bestrijden, maar het was een heftige therapie met een langdurige antibioticum behandeling. Bedankt werk!

Hoe zit het dán met schadevergoeding en dergelijke? Hoort het lopen van dit soort risico’s bij ons werk? Gelukkig ben ik weer helemaal opgeknapt en of het ziek zijn door het werk kwam dat weet ik natuurlijk niet, immers half Nederland heeft griep. Maar wat wanneer ziek worden als gevolg van je werk wél gebeurt. Dat zou toch eigenlijk nooit geaccepteerd moeten worden?

3 REACTIES

 1. Ik ben er niet geheel mee eens, de griepspuit is om griep te voorkomen bij risico-groepen. Dit wil zeggen, mensen die niet bestand zijn tegen een griepje.
  Echter zijn wij als gezonde verpleegkundigen (die niet in die risicogroep vallen) wel bestand tegen een griepje. Een griep doormaken is goed voor onze weerstand en dat een griepvaccinatie voor slechts 1 versie van influenza is, doet er niet toe?

 2. Lees alle reacties
 3. Ja je had die griepprik moeten halen. De link die je geeft aangaande de griepprik is niet op jou van toepassing. Dat is onderzoek naar de effecten van griepvaccinatie bij ouderen en dan met name (overlijden ten gevolge) van longontsteking.
  Wat betreft je laatste alinea: Draai het eens om: stel dat het aantoonbaar zou zijn dat precies jij een influenzavirus aan een van je patiënten zou doorgeven. (dit is niet mogelijk voor zover ik weet, het is een gedachtenexperiment) Is dat het risico van in het ziekenhuis liggen? Dat jij vindt dat een griepje er wel bij hoort, oké, maar je kunt die keuze niet voor anderen maken. Je kunt wel voorkomen dat je een bron van infecties wordt. Was je handen en laat je vaccineren.
  Hoewel de effectiviteit van influenzavaccinatie bij ouderen een onderwerp is van veel discussie, is dit niet het geval voor de effectiviteit bij gezonde volwassenen. Ook is het beleid van praktisch iedere gezondheidsorganisatie op de aardbol dat zorgverleners zich zouden moeten laten vaccineren. Dus, zonder een oordeel te willen vellen, denk ik dat je de situatie van meerdere kanten moet bekijken, voor je conclusies gaat trekken over de werkgerelateerde infecties van zorgverleners en de onmogelijke acceptatie er van.
  Een griepspuit is gratis én veilig.

 4. Ben het volledig eens met Bram! Als degelijk, internationaal onderzoek uitwijst dat de griepprik een groot aantal sterfgevallen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen kan verminderen, is het niet aan jou om een andere keuze te maken. Dat is gewoon niet professioneel!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.