Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zorgverzekeraar als zorgverzieker?

In 2012 kun je je weer duur verzekeren zodat je niet al die onbetaalbare zorgkosten helemaal alleen hoeft te betalen. Ik vraag me echter af of je, verzekerd, wel de beste zorg krijgt…

Tijdens een klinische les over diabetes, hoor ik over de nieuwste suikerverlagers Januvia, Byetta, Victoza en Bydureon. Ik kende ze nog niet, maar het schijnen goede vernieuwingen te zijn in de diabeteswereld. Er zijn tegenwoordig middelen die je eenmaal daags slikt, voor 24 uur effect . Dat is heel gebruiksvriendelijk.

Eén van onze internisten ontdekte dat één van die nieuwe middelen een nog verrassender effect had, mits het gebruikt werd naast insuline. Patiënten met deze pil-spuitcombinatie hadden mooiere suikers dan ooi tevoren. Wat is de medische wetenschap toch vernuftig dat het mensen steeds langer beter kan maken.

Toen kwam er echter een verzekeraar die zei: die nieuwe diabetespil vergoed ik alleen bij mensen die géén insuline gebruiken. De combinatie van pil en spuit werd waarschijnlijk te duur. Hoewel de patiënten (en tevens zorgverzekeringspremiebetaler) gezonder waren dan ooit, werd er voor dit plan een stok gestoken.

Verzekeraars zien zorggebruikers liever ziek, reageert mijn collega. Maar is de zorgverzekeraar niet degene die straks ook moet uitbetalen als deze patiënten, suikertechnisch minder goed ingesteld, naar oogartsen, vaatchirurgen en neurologen moeten? Snijdt de zuinige verzekeraar dan niet in zijn eigen vingers?

In mijn ziekenhuis hebben nieuwe diabeten af en toe actrapid nodig. Tenminste, mijn dokter schrijft Novorapid voor. Mijn ziekenhuis levert het goedkopere Actrapid-alternatief. Goedkoper, dus beter, zegt de verzekeraar. Thuis krijgt de patiënt echter wel Novorapid. Suikers reageren thuis dus ook anders. Daar zit mijn patiënt, zonder zorgverleners in de buurt, met een hypo.

Natuurlijk hoor en lees ik zelf ook wel dat er in de zorg gewoon nergens meer geld voor is. Maar ik vraag me dan af: moeten we ook niet ophouden met het ontwikkelen van nieuwe, duurdere medicijnen, als we ze toch niet mogen gebruiken? Geen onderzoek en ontwikkeling, kost ook geen geld…

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

4 REACTIES

  1. Een zorgverzekeraar snijdt juist in zijn eigen vingers als er geen behoefte meer is aan zorg…..dus dat zal een zorgverzekeraar zeker proberen te voorkomen als hij uit is op marktwerking/commercieel en een winstoogmerk heeft: dat houdt namelijk vaak in dat er niet voor het beste middel gekozen wordt. Denk aan een medicijn tegen borstkanker (de naam is me even ontschoten)dat haar goede werking heeft bewezen in o.a. de VS, maar toch niet op grote schaal verstrekt wordt in NL of zelfs bekendheid aan wordt gegeven. Ze zien de bui al hangen: veel te kostbaar….Zorgverzekeraars begeven zich vaak op het gebied van ethische vraagstukken, maar transparant is dit niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Tegen het act/novorapid debacle liep ik onlangs aan in de thuiszorg. Wel vreemd eigenlijk, aangezien het wel verschillende medicijnen zijn, al lijken ze veel op elkaar. Nu weet ik niet of het onderzocht is of het veel uit zal maken qua instelling, ik kan me voorstellen dat dit effect vrij gering is. Met een prijsverschil van zo’n 2,50 per 10 ml (flacon) kan het voor een ziekenhuis behoorlijk wat schelen. Heeft de internist waar je het over hebt z’n bevindingen gepubliceerd? Pas dan kan de rest van de wereld er wat mee. Er zou nl. inderdaad een extrapolatie gedaan kunnen worden wat betreft kosten en QALY’s op de lange termijn. Als die lager uitvallen is het voor de verzekering interessant.
    Aan de andere kant snap ik het gezichtspunt van de verzekeraar: om de kosten voor de schamele prijs die wij er voor betalen te kunnen blijven dekken is er heel veel besliswerk nodig. En dat is altijd zuur.

  4. Het ding met diabeten is dat ze zich in het ziekenhuis anders gedragen dan thuis. Ze eten anders, bewegen doorgaans minder en…ze zijn ziek. Dat alles heeft veel invloed op de bloedsuikerspiegels. Een hypo is dus zeker niet altijd terug te voeren het merk insuline.
    Ontwikkelen we teveel nieuwe medicijnen? Daar is geen zwart/wit antwoord op te geven. Het is makkelijk om verzekeraars gierig te vinden. Geef artsen de macht en iedereen ligt tot zijn 100ste op de intensive care. Voor de hoopjes mens die na heroïek overblijven hebben medici geen oog. Verpleegkundigen zouden meer invloed moeten hebben, maar ja, die zijn niet assertief en slecht georganiseerd. Ik val in herhaling:)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.