Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstkanker beter te genezen met extra bestraling

Borstkankerpatiënten hebben betere kans op genezing als ze na operatie met een extra dosis worden bestraald. Dat concluderen onderzoekers in het tijdschrift Journal of Clinical Oncology.
Borstkanker beter te genezen met extra bestraling

Onderzoeksleider Harry Bartelink van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam baseert zich op gegevens van 5000 borstkankerpatiënten die tien jaar zijn gevolgd. Voor het onderzoek werkte het NKI samen met 32 andere Europese instituten.

Terugkeer
Bij patiënten die na een borstsparende operatie met een extra dosis werden bestraald constateerden de onderzoekers 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor. De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Acht van de tien patiënten waren na tien jaar nog in leven.

Studie
De uitkomsten van dit onderzoek hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van de behandelingsschema bij vrouwen. In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink, hoogleraar radiotherapie, met een grote studie begonnen waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren.

Borstsparende operatie
In Nederland krijgt ongeveer een op de negen vrouwen borstkanker. Daarmee is het het meest voorkomende type kanker bij vrouwen. Ongeveer 80 procent van de vrouwen ondergaat borstbesparende operatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.