Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Borstkanker en nachtdienst: nog geen schadeclaims

Er zijn nog geen verpleegkundigen die een schadeclaim hebben ingediend omdat ze mogelijk na het draaien van vele nachtdiensten borstkanker hebben gekregen.
Borstkanker en nachtdienst: nog geen schadeclaims

Dat heeft Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV gisteren laten weten. Het BBZ deed de oproep anderhalf jaar geleden, nadat in Denemarken borstkanker in combinatie met nachtwerk als ‘mogelijke beroepsziekte’ was gezien.

Schadeclaims voor Nederlandse verpleegkundigen
Ongeveer tien verpleegkundigen in Denemarken hadden om die reden een schadevergoeding gekregen. In navolging daarvan wilde BBZ kijken of het mogelijk is ook in Nederland schadeclaims in te dienen.

Nachtdiensten draaien
Hoewel veel vrouwen zich hebben gemeld, zit er geen haalbare zaak tussen. Veel vrouwen kunnen niet aantonen dat zij langdurig – meer dan tien jaar – nachtdiensten hebben gedraaid. ‘Zij hebben hun roosters of werkbriefjes niet bewaard’.

Verband wetenschappelijk aangetoond
Volgens Schaapman zijn er wetenschappelijk wel aanwijzingen dat er verband bestaat tussen het jarenlang verrichten van nachtdienst en borstkanker. Mensen kunnen zich nog steeds melden bij het BBZ.

In Nursing juni vorig jaar verscheen een uitgebreid artikel in Nursing over het verband tussen borstkanker en het draaien van nachtdiensten.

Door: redactie Nursing

6 vragen over borstkanker door de nachtdienst

1 REACTIE

 1. Het bevreemdt mij dat ‘borstkanker en nachtdienst’ weer op de agenda staat. Uiteraard heb ik mij aangemeld bij de FNV toen de zaak (eindelijk)in Nederland begon te ‘draaien’ rond borstkanker en nachtdienst. Van de FNV kreeg ik geen enkele reactie op de aanmelding. Pas later hoorde ik : je moet lid worden maar slechts een enkeling behoorde tot ‘de gelukkigen’ waar de FNV misschien iets voor wilde doen via BBZ. Nu ineens worden ‘roosters en werkbriefjes’ gevraagd. Welke verzamelaar bewaart als curiositeit werkbriefjes en werkroosters?
  Nachtdiensten heb ik vanf mijn opleiding 1958 (!) heerlijk gevonden. In 1970 werd ik nachthoofd in Heerlen en in 1976 tm 1982 in Rotterdam. In 1981 onderging ik een dubbele borstamputatie. Chemo en radiatie heb ik geweigerd aangezien er geen metastasen waren aangetoond in de okselklieren. In 1982 kreeg mijn echtgenoot een functie in het buitenland waar ik in de particuliere zorg weer nachtdiensten draaide.
  In 1994 keerden wij terug naar Nederland : in de terminale thuiszorg draaide ik nachtdiensten tm 2005.
  In 2004 kwam er een recidief tumor op de littekens van de geamputeerde mammae. Wij hebben 3 kinderen: 1967; 1972 en 1975 waarvan de 2 oudsten borstvoeding genoten. Blijkbaar is ‘mijn verhaal’ niet belangrijk want de FNV stuurde niet eens een e-mail bericht van ‘ontvangst’. Ik heb leukere hobbies dan werkbriefjes bewaren van de ruim 45 jaar werken in de zorg. Waar de BBZ te bereiken is meldt het artikel niet. Of wordt een mens verplicht om lid van de FNV te worden?? om te worden ‘afgewezen’ als 69-jarig
  mogelijk ‘slachtoffer’ van de nachtdiensten?
  De nachtdiensten waren mijn eigen keuze om te kunnen blijven werken in de zorg met de stimulerende medewerking van mijn echtgenoot.
  Marian CS-J.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.