Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Breng de helpende terug’

Stop met het ontslaan van werknemers in de ouderenzorg, dat is de reactie op vakbond CNV Zorg&Welzijn op de bekendmaking dat er 100 miljoen in de ouderenzorg gestoken wordt. Tijdschrift voor Verzorgenden vroeg voorzitter Suzanne Kruizinga om uitleg.
pimgeerts.jpg
Suzanne Kruizinga: 'Er worden nog steeds helpenden ontslagen' - Foto: Pim Geerts

Worden er zoveel verzorgenden ig ontslagen?

‘Dat niet, er is juist een tekort aan niveau drie. Maar we merken wel dat na de grote ontslaggolf van niveau 2 er nog steeds helpenden ontslagen worden. Terwijl zij juist heel goed zijn in het geven van menselijke aandacht. De focus ligt nu heel erg in het aanvullen van de hogere niveaus, zoals verpleegkundigen in de ouderenzorg. Natuurlijk zijn die belangrijk, maar de lagere niveaus zijn van net zoveel waarde, en die vloeien nu weg.’

Hoe bedoelt u?

‘Dagelijks krijgen wij meldingen van ontslagen die vallen in het ondersteunend personeel in de ouderenzorg, zoals mensen die koffie rondbrengen, in de keuken, de activiteitenbegeleiders, de facilitaire dienst. Dat zijn mensen die allemaal bewust voor de ouderenzorg hebben gekozen, een beroep dat al niet heel populair is om voor te kiezen. Deze mensen worden nu ontslagen, terwijl ze keihard nodig zijn.’

Van Rijn wil 100 miljoen extra voor de verpleeghuiszorg, is dat genoeg?

‘Ik denk het niet, maar het is ook geen druppel op de gloeiende plaat. Het is extra geld en dat is welkom. Ik denk dat je het alleen niet moet investeren in de hogere niveaus, maar ook om mensen van wie de baan op de tocht staat, te behouden. Kijk eerst naar wat je al hebt en investeer hierin, in plaats van nieuwe functies.’

Lees ook: ‘Het wordt écht beter in verpleeghuizen’ >>

5 REACTIES

  1. Helpende met een landelijk erkend EVCcertificaat, een vakbewaamheidsbewijs, worden NIET in de ouderenzorg aangenomen. Mooie is dat dit document in een covenant door drie Ministeries en sociale partners is ondertekend. Dit document is onbekend bij zorgcentra, maar is de oplossing in het (nu) zo schrijnende tekort op de werkvloer. Is dit u bekend? Tijd om dit document als officieel document in te zetten in de ouderenzorg. Hoe gaan we dit doen? U mag mij contacten. Met dank.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi! Ik sta gelukkig niet alleen in deze stelling. Natuurlijk, ieder op zijn /haar niveau en dat je het van teamwork miet hebben is op school al erin gestampt. Natuurlijk! Maar verpleegkundigen aannemen daar waar je juist méér helpenden moet aanstellen is niet slim of verstandig. Ben zelf verpleegkundige en als je in een verzorgings of verpleeghuis 80 % ADL doet en slechts 20% verpleging, dan zijn de verhoudingen zoek en zijn verpleegkundigen daarvoor te duur! In managementtermen is dit relatief een voudig te verdedigen.

  4. De clientenpopulatie in het verpleeghuis wordt steeds complexer. Het gaat om het verpleeghuis niet alleen meer om medicatie delen maar om multiproblematiek op somatisch en psych-geriatrisch en psychisch vlak.Hiervoor is kennis nodig. Die kennis kan worden aangevuld door verpleegkundigen.
    Echter je hebt een team nodig dat elkaar aanvult en alle niveau's zijn hiervoor nodig. Elk niveau heeft zo zijn specialiteiten. Het varieert in het geven van warme zorg, het creeren van een gezellige, schone en rustige leefomgeving of in het geven van hoogcomplexe verpleegkundigezorg. Een team vult elkaar aan en heeft elkaar nodig, dus helpende terug in de zorg? JA GRAAG!!!!
    Zo kan ieder zijn taken doen waar hij/zij voor opgeleid is en krijgt de client waar hij/zij recht op heeft: kwalitatief, goede en volledige zorg.

    • Helpende met een landelijk erkend EVCcertificaat, een vakbewaamheidsbewijs, worden NIET in de ouderenzorg aangenomen. Mooie is dat dit document in een covenant door drie Ministeries en sociale partners is ondertekend. Dit document is onbekend bij zorgcentra, maar is de oplossing in het (nu) zo schrijnende tekort op de werkvloer. Is dit u bekend? Tijd om dit document als officieel document in te zetten in de ouderenzorg. Hoe gaan we dit doen? U mag mij contacten. Met dank.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.