Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Canon Palliatieve Zorg gelanceerd

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Canon Palliatieve Zorg gelanceerd. De Canon is een historisch overzicht over de palliatieve zorg in Nederland.
palliatief.jpg
Met de Canon hebben onder andere verpleegkundigen een handig overzicht over palliatieve zorg van vroeger en nu. - Foto: Fotolia

Met dit overzicht krijgen studenten, zorgprofessionals, beleidsmakers en burgers inzicht in het palliatieve werk van vroeger naar nu. Er zijn in de historie veel initiatieven ontstaan waarbij het van belang is om versnippering te voorkomen en de kwaliteit van de palliatieve zorg in Nederland te verbeteren. De schatting is dat > 100.000 mensen per jaar van verbeterde palliatieve zorg kunnen profiteren. De historische context van de palliatieve zorg is van belang voor de toekomstige inrichting van de zorg. De kennis die verzameld is kan de basis vormen voor het draagvlak voor toekomstige ontwikkelingen en de inspanningen die daarvoor nodig zijn.

Inhaalslag Nederland

De palliatieve zorg in Nederland heeft in de afgelopen jaren een enorme impuls gekregen en staat steeds steviger op de maatschappelijke agenda. Nederland heeft ten opzichte van een aantal andere landen in relatief korte tijd een enorme inhaalslag geleverd op de palliatieve zorg. Maar een goed overzicht van de historie en de betekenis daarvan voor de zorg ontbrak nog. ZonMw met samenwerkingspartners de geschiedenis van de palliatieve zorg in kaart gebracht in de Canon Palliatieve Zorg.

Website Canon Palliatieve Zorg

De website van Canon Palliatieve Zorg bestaat uit teksten, historisch fotomateriaal, films, studieopdrachten en verwijzingen naar interessante informatie zoals boeken, artikelen en tijdschriften.  Het ZonMw-programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ is onderdeel van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg en streeft ernaar de palliatieve zorg merkbaar te verbeteren voor de patiënt en naasten. Tot 2020 investeert het Kabinet 51 miljoen euro in ‘Palliantie. Meer dan zorg’ voor verbeteringen in zorg, onderzoek en onderwijs. De Canon Palliatieve Zorg is hier te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.