Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-onderhandelingen: nog geen akkoord, vakbonden doen ‘ultiem bod’

Er is nog steeds geen akkoord over een salarisverhoging. In de onderhandelingen over een nieuwe cao Ziekenhuizen hebben de vakbonden gisteren een ‘ultiem’ voorstel gedaan met een gemiddelde salarisverhoging van ongeveer 4 procent en aanvullende eisen.
Foto AdobeStock

De NVZ deed een hoger loonbod dan het vorige, namelijk gemiddeld 2,5 procent salarisverhoging: 3 procent verhoging in 2019, 2 procent in 2020 en 2,5 procent in 2021. Het vorige bod van de werkgevers ging uit van gemiddeld 2 procent salarisverhoging. Maar voor de vakbonden is ook het nieuwe voorstel niet voldoende.

Loonbod vakbonden

Het loonbod van de vakorganisaties gaat onder andere uit van ‘ongeveer’ 4 procent salarisverhoging, zowel in 2019 als in 2020, zegt cao-onderhandelaar Jacqueline den Engelsman van NU’91. Ook hebben de vakbonden aanvullende eisen op tafel gelegd die de koopkracht van verpleegkundigen en andere werknemers moet verbeteren.

Berekening onregelmatigheidstoeslag

Een van de andere eisen is een hogere toeslag voor werken op onregelmatige uren. De berekening van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) moet financieel aantrekkelijker worden voor werknemers, zegt Den Engelsman. ‘De ORT wordt berekend op basis van een maximaal uurloon, wij willen dat uitgegaan wordt van een hoger uurloon dan in de huidige cao het geval is.’ Het totale bedrag dat verpleegkundigen er dan bij krijgen hangt uiteraard af van hoeveel onregelmatige diensten ze draaien, zegt Den Engelsman.

Eis: twee periodieken erbij

De vakorganisaties eisen ook twee extra uitloopperiodieken voor werknemers die al geruime tijd aan het eind van hun schaal zitten. Volgens Den Engelsman is dit een grote wens van de vakbondsleden. ‘Dit gaat over ervaren verpleegkundigen, sterke schouders die momenteel financieel niet of nauwelijks stappen kunnen zetten.’ Twee periodieken erbij levert verpleegkundigen, afhankelijk van de schaal waar ze in zitten, tot ongeveer 300 euro extra per maand op, zegt Den Engelsman.

‘Betere afspraken beschikbaarheid nodig’

Een andere belangrijke eis van de vakbonden gaat over bereikbaarheid en beschikbaarheid. Een voorstel dat de NVZ deed, een vergoeding voor medewerkers die binnen drie dagen extra werken vanwege een hoge zorgvraag, is voor de vakorganisaties onvoldoende. ‘Wij willen het liefst dat iedereen die extra werkt vanwege een hoge zorgvraag een vergoeding krijgt, los van wanneer je die vraag krijgt’, zegt Den Engelsman. ‘Altijd maar bereikbaar en beschikbaar moeten zijn levert verpleegkundigen veel stress op, dus daar moeten betere afspraken over worden gemaakt.’

Budget en personeelstekort

Volgens woordvoerder van de NVZ Wouter van der Horst zien ook de werkgevers het belang van een eerlijke cao voor ziekenhuismedewerkers. ‘Daarbij past ook een hoger salaris voor verpleegkundigen, dat verdienen ze. Maar ziekenhuizen hebben ook rekening te houden met afspraken over de groei van hun budget. In het hoofdlijnenakkoord hebben we met VWS afgesproken hoeveel het budget van ziekenhuizen mag groeien. Die afspraken zijn nodig om goede zorg voor iedereen betaalbaar te houden.’ In 2019 mag het budget van ziekenhuizen maximaal met 0,8 procent groeien, en in 2022 mag hun budget helemaal niet meer groeien.

Van der Horst benadrukt dat er ook afspraken gemaakt worden om het personeelstekort terug te dringen. ‘Dat lukt niet alleen met een hoger salaris, daarom praten we ook over meer stageplaatsen en een beter generatiebeleid.’

Op 3 juni gaan de onderhandelingen verder. De vakbonden verwachten van werkgevers dat ze dan akkoord gaan met hun bod, schrijven ze. De NVZ gaat zich beraden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.