Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao umc’s: acties voor structurele loonsverhoging

Collega’s in de UMC’s voeren vandaag en morgen actie voor een betere cao en structurele salarisverhoging. Ook loopt de cao Ziekenhuizen binnenkort af, vakbonden maken hun inzet bekend.
Zorgmedewerker op zeepkist naast standbeeld voor onmisbare beroepen
Medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voeren actie bij het 'standbeeld voor de onmisbare beroepen' met vakbond FNV. Foto: ANP

Vandaag komen medewerkers van het Maastricht UMC+ bij elkaar om te protesteren tegen de 0% loonsverhoging die tot nu toe door werkgeversorganisatie NFU is geboden.

Morgen vormen collega’s van het UMC Utrecht met auto’s de tekst ‘0%’ op het parkeerdek op de derde verdieping van het UMC Utrecht. De actie eindigt met een ‘toeterovatie’. Dit is tevens het signaal voor een ironische minuut lang applaudisseren voor alle medewerkers.

Twee weken geleden hielden de collega’s van het LUMC een actie tegen de moeizame cao-onderhandelingen bij het ‘standbeeld voor de onmisbare beroepen’. Meer over het standbeeld.

Collega’s en vakbonden hopen hiermee te bereiken dat werkgevers afstappen van de zogenaamde nullijn, ofwel 0% salarisverhoging voor de UMC medewerkers. Zij eisen een structurele salarisverhoging van 3% met een bodem van €75 bruto per maand voor iedereen.

Bemiddelaar

Tot nu toe lopen de onderhandelingen stroef. Er wordt inmiddels al vijf maanden onderhandeld voor een nieuwe cao UMC’s. De vakbonden willen nu een bemiddelaar aanstellen om de vastgelopen onderhandelingen weer op te pakken.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Het aanstellen van een bemiddelaar is een poging om te komen tot gezamenlijke overeenstemming tussen de bonden en de NFU. Het is niet uit te sluiten dat ook na een bemiddelingspoging het niet lukt om tot elkaar te komen. Dan valt niet uit te sluiten dat er alsnog sprake is van een eindbod. Met alle consequenties van dien.’

Cao ziekenhuizen

De huidige cao Ziekenhuizen loopt op 30 juni af. Vakbonden NU’91 en CNV maken in de komende weken hun inzet bekend, FNV kwam hier eind april mee.

Wel geven alle vakbonden te kennen dat ook bij deze onderhandelingen structurele loonsverhoging bovenaan de agenda staat, net als andere onderwerpen die ’te maken hebben met geld’, zoals verhoging van de onregelmatigheidstoeslag; bereikbaarheidstoelage, reis- en parkeerkosten; een goede thuiswerkregeling en een eigen opleidingsbudget met meer regie over de eigen loopbaan.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.