Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Cao Ziekenhuizen: FNV wil 5% loonsverhoging

Vakbond FNV wil een loonsverhoging van 5 procent voor de medewerkers in de ziekenhuizen. Dit maakt de vakbond bekend op een speciaal opgerichte Facebookpagina, in aanloop naar de onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen.
Foto: AdobeStock

In april loopt de huidige cao Ziekenhuizen af, op 19 maart zijn de eerste verkennende gesprekken tussen werkgevers en werknemersorganisaties voor een nieuwe cao. De vakbonden en NVZ maken dan hun inzet bekend. NU’91 heeft al eerder bekend gemaakt vol te willen gaan voor loonsverhoging, FNV geeft heel concreet aan minimaal 5 procent erbij te willen voor iedere medewerker in de ziekenhuizen. Met een speciaal gelanceerde Facebookpagina informeert de vakbond nu haar leden en andere medewerkers in ziekenhuizen.

Personeelstekort en salaris

Cao-onderhandelaar FNV Elise Merlijn licht toe. ‘Het is een flinke looneis, maar de stijgende inflatie en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt maken dat zo’n hoge looneis gerechtvaardigd is. Het is tijd dat ook medewerkers in de zorg meeprofiteren van de goede economie.’ Het huidige personeelstekort in de ziekenhuizen maakt de onderhandelingspositie voor de vakbonden nog sterker, denkt Merlijn. ‘Het maakt de noodzaak om mensen te behouden voor werkgevers groter. Medewerkers hebben aangegeven dat een hoger salaris er misschien voor zorgt dat ze langer in de zorg blijven. Dit is de kans voor werkgevers om in hun werknemers te investeren.’

Lees ook het premium-artikel ‘Waar blijft onze salarisverhoging?’

Het hoogst haalbare

Ook de enige categorale vakbond voor verpleegkundigen NU’91 wil vol voor loonsverhoging gaan tijdens de komende cao-onderhandelingen. ‘Wat ons betreft komt er in 2019 geen nieuwe cao Ziekenhuizen als er geen passend loonbod voor verpleegkundigen wordt gedaan’, zei cao-onderhandelaar Rolf de Wilde al eerder in Nursing. Toch noemt hij geen percentage. ‘We gaan voor het hoogst haalbare,’ aldus De Wilde. ‘Als je een percentage noemt, moet je het ook waarmaken.’ Elise Merlijn: ‘Wij kiezen ervoor medewerkers te laten zien waar we voor gaan. 5 procent is flink, maar we denken dat het haalbaar is.’

Generatiebeleid

Vakbond FNV maakte op Prinsjesdag vorig jaar al bekend te gaan inzetten op een algemene loonsverhoging van 5 procent, in alle sectoren. ‘De hoogste looneis in ruim dertig jaar, aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha destijds. Behalve een hoger loon, wil de bond ook dat honderdduizenden flexibele contracten worden omgezet in een vaste aanstelling. En werkgevers moeten harder hun best doen om oudere werknemers gezond naar hun pensioen te helpen, stelt de bond.

Lees ook het premium-artikel ‘Waar blijft onze salarisverhoging?’

10 REACTIES

 1. Ik onderschrijf wat fbaars hier zegt. We hebben bij de tot standkoming van de CAO-UMC kunnen zien hoe de FNV heeft geopereerd. Veel geschreeuw en weinig wol, geen ondersteuning naar de verpleegkundigen en vanuit een eigen agenda niet op de bres gaan staan, maar samen werken met de werkgevers bang om niet meer aan tafel mee te mogen praten. Het heeft een slechte CAO voor de verpleegkundigen opgeleverd en de geschiedenis dreigt zich hier nu te herhalen.
  Het is van de zotte dat er een CAO afgesloten kan worden die voor iedereen geldt als er maar twee partijen bereid zijn te ondertekenen. Dat zou eerst eens moeten veranderen. Verder moge het duidelijk zijn dat de situatie van verpleegkundigen ondertussen duidelijk anders is dan die van veel andere medewerkers in de zorg. De roep om en de noodzaak voor een eigen verpleegkundige CAO is er een die nu eens weerklank zou moeten krijgen, maar daar hoor ik werkgevers en de bonden niet over. Zolang het oude systeem onveranderd blijft valt er bij de CAO-onderhandelingen ook niet veel nieuws te verwachten. En van Elise Merlijn al helemaal niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Zoals je weet, leven we in een land met socialistische achtergrond; een loonsverhoging van 5% is een prima voorstel, maar in mijn ogen is het een illusie; want aan de andere kant v/d tafel zitten ook slimme gasten; het wordt altijd een middenweg, overheid gooit een paar procenten van af, ben van mening dat het rond 2 tot 2,5% uitkomt.

  • Lees alle reacties
  • Ik denk dat de looneis wordt ingewilligd als de PLB uren ingeleverd worden.De PLB uren verhinderen organisaties om een lening af te kunnen sluiten omdat zij dit geld gereserveerd moeten hebben. Voor de PLB uren is door medewerkers in het verleden salaris ingeleverd, het is dus je eigen gespaarde kapitaal! en zo krijg je dus weer een dikke sigaar uit eigen doos

 4. Een eigen CAO voor 200.000 BIG geregistreerden zou er ook voor zorgen dat paramedici en artsen hier ook bij hoorden! Dan heb je ongeveer alles wat er nu ook onder de CAO valt. Dus waarom zou je deze verdeeldheid willen?? Ik denk dat de vakbonden meer moeten toetsen op de uitvoering van de CAO bij de werkgevers nadat ze een CAO hebben afgesloten want dat is ook een van de redenen dat er medewerkers uit de zorg verdwijnen. Exit gesprekken worden niet gehouden of door leidinggevenden terwijl dit een HR tool hoort te zijn! De zorg is veel zieker dan de zieken in de zorg!

  • Er zijn 335.000 Big geregistreerde waarvan 187.000 verpleegkundigen. Paramedisch heeft een ander register. https://www.bigregister.nl/registratie
   CAO ziekenhuiszorg is slechts een van de vele zorg CAO’s.
   Toen NU91 nog VVIO was waren ze wel daadkrachtig én volgden de zorgmedewerkers vanzelf (even later ook de reguliere vakbonden …) (grappig detail, destijds was er nauwelijks loonruimte volgens de vakbonden, VVIO had de ‘irreële’ eis van maar liefst 5% …)

 5. Elise Merlijn FNV spreek mooie woorden uit. Feit is echter dat er geen daadkracht is bij de actie en dat de looneis niet doorslaggevend is voor de vakbonden. Eerst mooie woorden en later afspraken met de werkgever belangrijker te vinden dan de beroepsgroep. Je zag het bij CAO academische ziekenhuizen. Slechte CAO afgesloten met erg lage loonsverhoging en onduidelijke afspraken. De tekorten zitten in de zorg niet in de ondersteunende disciplines. De vakbonden durven geen keiharde acties te voeren voor beter loon. Kennis ontbreekt ook over de zorg. Er heerst angst voor de werkgever. Ook speelt een grote rol dat ze graag willen blijven meepraten aan tafel over de uitwerking van CAO en dat ze erg verlangen naar het teken geld. Het is zaak om als verpleegkundigen actie te gaan voeren. Niet met de vakbond maar zelf als beroepsgroep. Laat het maar eens flink in de soep lopen. Dit is echter niet aan de bonden besteed.De bonden houden het systeem in stand waardoor de optimale CAO nooit zal worden afgesloten voor de zorg en de problemen in de zorg. Ook V& VN toont geen daadkracht.

  • De vakbond is niet Elise Merlijn maar zijn de leden. Als Elise Merlijn geen rugdekking krijgt van leden die eventueel niet willen demonstreren kan zij ook niets! Dus denk erom de vakbond zijn de leden die erbij zijn aangesloten. Hebben zij geen zin om te staken dan kan DE VAKBOND ook niets! Dit geldt ook voor de V&VN als de leden van de beroepsgroep niet willen kunnen ook zij geen draadkracht laten zien en zijn zij overgeleverd aan het politieke spel!

   • Elise is wel degelijk de vakbond. Leden in UMC wilde verregaande acties voeren. Vakbonden FNV. CNV waren tegen. Die kozen ervoor de leden met onzin argumenten te overtuigen waarom het een goed eindbod was. Fnv leden vertegenwoordigd niet de verpleegkundigen. De groep die tegen hebben gestemd zijn de verpleegkundigen. Die hadden graag doorgegaan Maar ja als er 2 vakbonden tekenen is cao een feit. V&VN neemt geen stelling in. Zij zijn de ader naar het verpleegkundig convent. Die stonden achter raad v bestuur. Cao perifere ziekenhuizen staat nu al vast

 6. 5% loonsverhoging voor iedereen? Dan liften 85.000 FTE mee met de tekorten van vrplk/vzg. Loonsverhoging heeft een tijdelijk karakter en is niet veel meer dan een compensatie van achter lopende inflatiecorrectie. De daadwerkelijke problemen veranderen niet.
  Met bijna 200.000 BIG geregistreerde vrplk én giga tekorten is het tijd voor een eigen CAO (ook goed voor de ZZP’r)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.