Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Ziekenhuizen: vakbonden geven werkgevers tot woensdag, anders acties

De vakbonden geven werkgevers tot woensdag 19 juni 12.00 om tegemoet te komen aan hun eisen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen. Anders starten vakbondsleden in meerdere ziekenhuizen met acties.
Ook op de poli urologie in Lelystad laat personeel van zich horen. Foto via FNV, Facebook-pagina Cao Ziekenhuizen.

Als de werkgevers de eisen van de vakbonden niet vóór het ultimatum van woensdag 19 juni 12.00 inwilligen, komen er eerst acties in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Meerdere afdelingen in deze ziekenhuizen willen zondagsdiensten draaien. In andere ziekenhuizen bereiden actiecomités ook stiptheidsacties en kleinere acties voor. Op de Facebook-pagina van de FNV over de Cao Ziekenhuizen staat dat er ook overleg over acties is geweest in Nij Smellinghe in Drachten, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en de ziekenhuizen van de Treant Zorggroep in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen.

Eisen

De eisen van de bonden voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen staan in een brief die de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, NU’91, CNV en FBZ gezamenlijk naar de NVZ hebben gestuurd. Ze benadrukken onder andere dat ze de salarissen en de salarisschalen per 1 april 2019 met 5 procent verhoogd willen hebben, en per 1 april 2020 nog eens met 5 procent. Ook willen ze een hogere onregelmatigheidstoeslag, extra periodieken voor verpleegkundigen die aan het einde van hun schaal zitten, een hogere reiskostenvergoeding, maatregelen om het bereikbaar en beschikbaar moeten zijn voor ziekenhuismedewerkers binnen de perken te houden, een betere vergoeding voor overwerk en een hogere stagevergoeding.

De NVZ deed eerder een voorstel van gemiddeld iets meer dan 2,5 procent salarisverhoging per jaar voor een periode van drie jaar, plus nog andere financiële extra’s zoals een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, maar minder hoog dan de bonden nu eisen.

De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen zitten vast sinds 3 juni. Sindsdien dreigen de bonden met acties.

Wat kun je als verpleegkundige verwachten van zondagsdiensten en stiptheidsacties? Raken deze acties wel echt de werkgevers, en niet vooral verpleegkundigen en patiënten? Maandag geeft Michel van Erp van NU’91 op Nursing.nl antwoorden op vragen van verpleegkundigen over de geplande cao-acties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.