Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao ziekenhuizen: vakbonden wijzen loonbod af

De vakorganisaties hebben een loonbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) afgewezen. De NVZ blijft hopen op een 'realistisch totaalpakket'.
Foto AdobeStock

Het loonbod van de NVZ bestaat onder andere uit een loonstijging voor ziekenhuispersoneel van 2 procent in 2019 en nog eens 2 procent in 2020. Ook zouden werknemers een eenmalige uitkering krijgen van 3 procent. Een verpleegkundige met een gemiddeld salaris zou dan eenmalig zo’n 1.000 euro krijgen. Vakorganisaties NU’91, FBZ, FNV zorg en welzijn en CNV zorg en welzijn vinden dit bod te laag.

‘Tegenvoorstel niet realistisch’

De vakorganisaties deden een tegenvoorstel: 4 procent salarisverhoging met ingang van april dit jaar, voor een 1-jarige cao. Dit bod is volgens de NVZ niet realistisch. ‘Deze looneis ligt nog ver af van wat binnen de begrotingen van de ziekenhuizen mogelijk is’, schrijft de branchevereniging. 

‘Vergoed flexibele inzet’

Werkgevers en vakorganisaties zijn het over meer punten nog niet eens, zoals het belonen van flexibele inzetbaarheid. De NVZ heeft een vergoeding voorgesteld voor medewerkers die extra werken vanwege een hoge zorgvraag. Een medewerker heeft in dit plan recht op zo’n vergoeding als haar/hem binnen drie dagen gevraagd wordt extra te werken. Hoe hoog die vergoeding zou moeten zijn is nog niet bekend gemaakt. Er is nog geen akkoord over het voorstel van de NVZ.

De vakbonden en NVZ praten ook over de indeling van roosters, scholing en stageplaatsen. De onderhandelingen gaan op 21 mei verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.