Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cao Ziekenhuizen: vakbonden wijzen nieuw bod af, zondagsdiensten gaan door

De vakbonden hebben gisteren een voorstel van werkgevers voor een nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers afgewezen. Er wordt voorlopig niet verder onderhandeld, geplande zondagsdiensten gaan door. De NVZ gaat haar nieuwste voorstel zelf voorleggen aan verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers.
Een skelet als symbool voor het uitgemergelde ziekenhuispersoneel werd neergezet in de centrale hal van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Foto Marcel Otterspeer.

Maandag nodigden werkgevers de bonden weer uit voor nieuwe cao-onderhandelingen. Maar gisteren bleek er onvoldoende ruimte om verder te onderhandelen, aldus de bonden. De NVZ deed een nieuw bod, met onder andere een loonsverhoging van 4 procent per 1 januari 2020 en 4 procent per 1 januari 2021.

ORT, stagevergoedingen, leerlingensalarissen

Ook stelde de werkgeversorganisatie een verhoging voor van de onregelmatigheidstoeslag (ORT) van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 1000 euro in november dit jaar. Verder zouden de stagevergoedingen omhoog gaan, van 345 naar 400 euro per maand, en de leerlingensalarissen per 1 januari 2020 met 10 procent worden verhoogd.

Werkgeversbijdrage vervallen

Wel zou, net als in het vorige bod van de NVZ, de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering gestopt worden. In de huidige cao betaalt de werkgever 13,10 euro mee aan de aanvullende zorgverzekering, voor zorg zoals fysiotherapie, psychische zorg en vergoeding voor mantelzorg. Deze vergoeding zou dus vervallen, maar volgens de NVZ wordt het geld dat daarmee over is gebruikt voor bijvoorbeeld de loonsverhoging.

‘Onvoldoende compensatie’

Het totaalpakket is volgens de bonden vooral onvoldoende omdat ziekenhuismedewerkers onvoldoende gecompenseerd worden voor het lang uitblijven van een loonsverhoging, zegt Joost Veldt, bestuurder van CNV Zorg & Welzijn.

Veldt: ‘Verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zouden er met dit voorstel maar een klein beetje op vooruitgaan. Vergeet niet dat de huidige cao al in april is afgelopen, en dat de laatste loonsverhoging, van 2 procent, in juli 2018 kwam. Voor anderhalf jaar wachten op een hoger loon komt er onvoldoende bij.’

Verhoging ORT

De verhoging van de ORT is voor veel verpleegkundigen een goede stap, vinden ook de bonden. Maar zij benadrukken dat medewerkers op laboratoria, poli’s en röntgenafdelingen onder dezelfde cao vallen en weinig tot geen onregelmatige diensten hebben. ‘Zij hebben dus niets aan de verhoging van de ORT, en verdienen ook een goede cao’, zegt Veldt.

‘Handhaaf werkgeversbijdrage’

Als de werkgeversbijdrage wel gehandhaafd zou blijven en ook een aanpassing over het doorbetalen bij ziekte van tafel zou gaan, zou het volgens de bonden een ander verhaal zijn. ‘Maar dit voorstel is onvoldoende om voor te leggen aan de leden’, vindt ook bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn.

‘Nee van bonden onbegrijpelijk’

Voorzitter van de NVZ Gita Gallé vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de vakbonden het voorstel niet aan hun leden willen voorleggen. Volgens haar zijn werkgevers tot het uiterste gegaan. ‘We willen echt uitdragen dat goede afspraken over arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor onze medewerkers die dag en nacht klaar staan voor de patiënt. Aandacht en waardering, ook door een goede cao, is cruciaal.’

NVZ legt voorstel zelf aan verpleegkundigen voor

De NVZ gaat nu bekijken hoe het voorstel voor te leggen in individuele ziekenhuizen. ‘Het is aan ziekenhuizen zelf daar een besluit over te nemen’, benadrukt een woordvoerder.

Zondagsdiensten

De vakbonden zetten hun acties door. Op donderdag 26 september werden zondagsdiensten gedraaid in Drachten, Heerlen en Sittard. Volgende week staan zondagsdiensten op de planning in Rotterdam en Schiedam (2 oktober) en Groningen en Haarlem (3 oktober).

Verpleegkundigen in de gehandicaptenzorg hebben al wel een nieuwe cao. En zij behoren tot de eerste werknemers die buiten werktijd niet gestoord mogen worden door hun baas. Recht op onbereikbaarheid vastleggen in de cao, ook iets voor verpleegkundigen in ziekenhuizen en de VVT? Lees hier meer.

2 REACTIES

  1. NVZ gaat zich op gevaarlijk pad begeven, individuele ziekenhuizen kunnen voorstel gaan voorleggen, verdeel en heers personeel, ze kunnen het nooit aan alleen verpleegkundigen voorleggen, het gehele personeel moet er wat van kunnen vinden, en dan komt de OR in beeld??/

  2. Lees alle reacties
  3. Blij dat ze niet accoord gaan! Ik zou graag zien dat onze autoreiskosten vergoed gaan krijgen. Nu krijgen we 0,08 cent met een max van 60 km p dag. De rest van alle kosten zijn voor jezelf. Die belachelijke regeling aan t eind van t jaar, de zogenaamde uitruilregeling, is een sigaar uit eigen doos! We worden gekort. Hoezo tekort aan personeel? Goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je levert een groot deel zelf in van je salaris. Graag zie ik dit anders en velen met mij.
    Dus vakbond zeker niet accoord gaan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.