Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Ziekenhuizen: werkgevers willen dat vakbonden laatste bod voorleggen aan leden

Ook deze week voeren verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers actie voor een betere cao Ziekenhuizen. Ondertussen vraagt de NVZ de vakbonden het laatste bod van de werkgevers neutraal voor te leggen aan de vakbondsleden.
Foto iStock

Waarschijnlijk hebben in ieder geval sommige verpleegkundigen al het volledige eindbod van de werkgevers gelezen, want de werkgevers verspreiden zelf in ziekenhuizen een pamflet met hun voorstellen.

‘Vertekend beeld’

Werkgevers willen nu dat de vakbonden het bod van de NVZ actief delen met vakbondsleden, zodat die hun eigen afweging kunnen maken. Ook wil de NVZ dat de bonden uiterlijk 27 oktober laten weten of zij verder willen praten over een nieuwe cao Ziekenhuizen. De vakbonden vinden echter dat werkgevers een vertekend beeld geven.

Voorstellen nieuwe Cao

Volgens de NVZ zijn dit de belangrijkste punten:

  • Een looptijd van de nieuwe cao van 1 april 2019 tot en met 1 februari 2022, dus 34 maanden
  • Een loonsverhoging van 4 procent per 1 januari 2020 en een loonsverhoging van 4 procent per 1 januari 2021
  • Een eenmalige uitkering van 1000 euro in november 2019 (bruto)
  • Verhoging van de Onregelmatigheidstoeslag
  • Een hogere overwerkvergoeding voor ziekenhuismedewerkers die binnen 72 uur beschikbaar zijn voor een extra dienst
  • Verhoging van de stagevergoeding van 345 euro naar 400 euro per 1 januari 2020
  • Verhoging van de leerlingensalarissen met 10 procent voor niveau 4 en 6 per 1 januari 2020

‘Niet rijk rekenen’

Vakbonden waarschuwen ziekenhuismedewerkers zich niet rijk te rekenen met deze voorstellen. ‘De voorgestelde looptijd is namelijk 34 maanden, dan krijg je omgerekend 0,235% loonsverhoging per maand oftewel 2,8% per jaar. De eenmalige uitkering is bruto én naar rato van het dienstverband. En bovendien geldt de voorgestelde verhoging van de onregelmatigheidstoeslag maar voor ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers.’

‘Voorstel NVZ onvoldoende’

Bovendien, zeggen de vakbonden, staan sommige voorstellen waardoor ook verpleegkundigen erop achteruitgaan niet in het pamflet van de werkgevers. ‘Ze willen de bijdrage van de werkgevers aan de ziektekostenvergoeding schrappen, dat kost werknemers structureel tussen 200 en 400 euro netto per jaar. Ook willen ze de loondoorbetaling bij ziekte verlagen. Als je dus het gehele plaatje bekijkt, dan is het voorstel van de NVZ écht onvoldoende.’

Vandaag zondagsdiensten

Deze week draaien medewerkers in verschillende ziekenhuizen zondagsdiensten om het belang van een betere cao te benadrukken. Vandaag, 8 oktober, doen medewerkers van het Amphia Ziekenhuis dat in Breda en Oosterhout.  Ook worden vandaag zondagsdiensten gedraaid op het Isala in Zwolle en Meppel.

Verdere acties

Morgen, 9 oktober, draaien ziekenhuismedewerkers van het OLVG in Amsterdam zondagsdiensten op beide locaties. Personeel van het Dijklander Ziekenhuis (Hoorn en Purmerend) en het Bravis (Roosendaal en Bergen op Zoom) doen hetzelfde op 10 oktober.

Vorige week leek een nieuwe cao Ziekenhuizen nog dichterbij gekomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.