Covid-19 verhoogt het risico op trombose. Meer dan een ernstige griep.
Ernstige covid-19 is een grote risicofactor voor het ontwikkelen van een diep-veneuze trombose en longembolie. Groter dan een ernstige influenza.1 Een Amerikaanse studie op basis van bijna 95.000 ziekenhuisopnames door covid-19 of influenza, kwam tot een bijna 2 keer zo hoog risico.2 Voor het risico op arteriële trombo-embolie werd geen verschil gevonden.
Trombo-embolie
Het coronavirus SARS-CoV-2 kan de endotheelcellen infecteren en via die weg inflammatie geven en de stolling ontregelen. Het risico op trombo-embolie was verhoogd in de tijd dat er nog geen vaccins op de markt waren, maar ook daarna. Van de opgenomen patiënten door corona ontwikkelde grofweg 10% een trombo-embolie, tegenover 5,3% van de opgenomen influenzapatiënten.
Kanttekening bij dit onderzoek is dat de data werden verzameld in de eerste coronagolf. Vermoedelijk is het risico op veneuze trombose met de omikronvarianten en door grootschalige vaccinatie gedaald.
Trombose door vaccinatie
Net als bij andere vaccinaties zorgt ook het coronavaccin tot een maand na de vaccinatie voor een licht verhoogd risico op trombose.3 Het European Medicines Agency (EMA, onderdeel van de Europese Unie) stelde vast dat trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS) een zeldzame, maar ernstige bijwerking was van het AstraZeneca- en Janssen-vaccin.
Bij TTS is er sprake van trombose in combinatie met een laag aantal trombocyten, veroorzaakt door de aanmaak van antistoffen tegen de eigen trombocyten.4 Antistoffen stimuleren tegelijkertijd ook de bloedstolling; de afbraak van trombocyten wordt dus via 2 processen in gang gezet.
Nursing Challenge trombose
Nursing Challenge Trombose | Hemostase, stolling en wat er misgaat bij trombose
Nursing Challenge Trombose | Voorzorgsmaatregelen bij risico op veneuze trombose
Nursing Challenge Trombose | Zelfmanagement en trombosedienst
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.