Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Checklist verbetert pijnbehandeling dementerende

Een checklist kan de pijnbehandeling van senioren met dementie verbeteren. Veel pijn bij dementerenden in zorginstellingen wordt niet ontdekt.
dementie

Dit blijkt uit promotieonderzoek van neuropsycholoog Bart Plooij, die onderdeel uitmaakt van het project Dementie in Beweging. De pijnobservatielijst staat bekend als de PACSLAC.

 

Apathie

Volgens Eric Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Amsterdam en woordvoerder van Dementie in Beweging, blijft veel pijn bij dementie onopgemerkt: ‘Wanneer een cliënt kermt of agressief gedrag vertoont, is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Maar wanneer een dementerende in de stoel blijft zitten en apathisch voor zich uitstaart, denken veel verzorgenden niet direct dat dat door pijn wordt veroorzaakt. Er wordt eerder gedacht dat het apathie is. Dat is een kenmerk van dementie, maar kan ook een teken van pijn zijn: iemand die een pijnlijke plek heeft, beweegt zich zo min mogelijk, zodat het zo min mogelijk zeer doet.’ Het is normaal geen dagelijkse routine voor verzorgenden om pijndiagnostiek met de PACSLAC checklist te doen.

 

Actief pijnstillingsbeleid

De PACSLAC heeft een positief effect op het cognitief functioneren voor mensen met een dementie. Meerdere psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen voerden deze pijnobservatielijst in als onderdeel van de dagelijkse zorg. Op deze afdelingen ontstond een actiever pijnstillingsbeleid en ging het cognitief functioneren van de bewoners minder achteruit dan in een controlegroep, waar verzorgenden niet extra op de aanwezigheid van pijn lette.

 

Goeie diagnose

Opvallend is dat bijna de helft van de dementiepatiënten met pijn die nog in staat is om aan te geven dat ze pijn hebben toch geen pijnstilling krijgt. Deze bevindingen van Plooij geven aan dat het belangrijk is pijn goed te diagnosticeren om de negatieve effecten van onderbehandeling tegen te gaan.

 

Download hier de PACSLAC checklist. 

 

Bron: Dementie in Beweging 

Foto: Roos Koole (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.