Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Checklist vermindert kans op delirium na openhartoperatie

Door voor een openhartoperatie patiëten te screenen met een checklist, kan mogelijk veel leed beperkt of zelfs voorkomen worden.

Dit blijkt uit onderzoek van promovenda  Sandra van Hogen-Koster van de Universiteit Twente. Zij vervaardigde voor de afdeling thoraxchirurgie van het Medisch Spectrum Twente een delirium risicochecklist met zeven factoren die mogelijk een delirium ná de operatie kunnen voorspellen.

 

Verwardheid

Na een openhartoperatie is er een grote kans op een delirium, acuut optredende verwardheid. Een delirium gaat gepaard met veel negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals bijvoorbeeld verhoogde mortaliteit en toename van heropnames. Sandra van Hogen-Koster, verpleegkundig specialist op de afdeling thoraxchirurgie: ‘Zo’n één op de vijf patiënten krijgt ná een hartoperatie een delirium. Gezien dit hoge aantal heb ik me tijdens mijn promotieonderzoek met name bezig gehouden met de ontwikkeling van een checklist die risicopatiënten er vóóraf uit kan lichten. We begeleiden de mensen, die in de gevarenzone verkeren, dan extra. Hierdoor anticiperen verpleegkundigen en artsen sneller op een mogelijk delirium, beperken zij de duur ervan en bestrijden symptomen in een vroeg stadium. Bij een delirium geldt meestal: ‘hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans op negatieve gevolgen’.’

 

 

Bron: Universiteit Twente

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.