Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Classificatiemodellen: wat is de NANDA?

NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI, termen die je de laatste tijd veel tegenkomt. We hebben er allemaal wel eens over gehoord, maar wat kun je ermee in de praktijk? Een korte samenvatting van de NANDA.
Wijkverpleegkundige op kantoor

Wat is NANDA?

De North American Nursing Diagnoses Association (NANDA) wordt sinds 1982 beheerd door NANDA International in de Verenigde Staten en Canada. Het is een classificatie die verpleegkundigen helpt een diagnose te stellen.

Voor wie is het?

Bij alle patiëntencategorieën bruikbaar.

Waaruit bestaat het?

NANDA bestaat uit 13 domeinen, waarmee problemen worden beschreven, gebaseerd op de gezondheidspatronen van Gordon:

1. Gezondheidsbevordering
2. Voeding
3. Uitscheiding / uitwisseling
4. Activiteiten / rust
5. Waarneming / cognitie
6. Zelfperceptie
7. Rollen / relaties
8. Seksualiteit
9. Coping / stresstolerantie
10. Levensprincipes
11. Veiligheid / bescherming
12. Welbevinden
13. Groei / ontwikkeling

Is er wetenschappelijke evidence voor dit model?

Ja. Over NANDA zijn veel wetenschappelijke publicaties verschenen.6 ,9 Daarnaast wordt de NANDA classificatie eens in de twee jaar herzien, waardoor diagnoses verder onderbouwd worden op basis van wetenschappelijk onderzoek. Er komen ook diagnoses bij.

Voor- en nadelen van NANDA

Voordelen
– De classificatie bestaat in meerdere talen, waaronder het Nederlands.
– Eens in de twee jaar verschijnt er een nieuwe editie van NANDA waarbij diagnoses worden herzien of aangepast op basis van de meest actuele evidence.
– NANDA is getoetst, getest en gevalideerd in alle velden van de gezondheidszorg, zoals ziekenhuis, thuiszorg, verpleeghuis, psychiatrie en revalidatie.6

Nadelen
– Er is gedegen kennis en training nodig om het kenniskader van de NANDA te kunnen gebruiken; dat is een investering.
– Met NANDA classificeer je alleen verpleegkundige diagnoses. Om het hele verpleegkundig proces te omvatten, wordt NANDA steeds meer gecombineerd met NIC en NOC. Het nadeel is dat het nog niet zo eenvoudig is om NANDA, NIC en NOC samen te voegen.

De classificaties Nanda, NIC en NOC bieden gezamenlijk een onmisbare structuur voor het volledige proces van klinisch redeneren. Bohn Stafleu van Loghum geeft je de mogelijkheid om Nanda, NIC en NOC in één database te gebruiken. Daardoor kun je voortdurend cyclisch werken, de zorg waar nodig aanpassen op basis van zorgvuldige evaluaties: bij het afnemen van de anamnese, stellen van diagnoses en bij het uitvoeren van verpleegkundige interventies. Bekijk onze producten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.