Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Coalitie op de bres voor wijkverpleging

De coalitiepartijen D66, CDA, VVD en ChristenUnie willen dat het kabinet meer aandacht heeft voor de zorg voor thuiswonende ouderen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil dat minister van VWS Hugo de Jonge verkent wat er nodig is om de kwaliteit van de thuiszorg goed te houden.
kennisagenda
Wijkverpleegkundigen hebben behoefte aan actuele kennis over hun vakgebied. (Foto: Arno Massee)

Hiervoor heeft de coalitie dinsdag een motie ingediend. De focus van de politiek lag de laatste tijd vooral op de verpleeghuiszorg. Na een debat, aangezwengeld door sportjournalist Hugo Borst met Carin Gaemers, is er 2,1 miljard euro vrijgemaakt voor extra personeel. ‘Die investeringen in de verpleeghuiszorg zijn ook heel belangrijk’, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. ‘Het karakter van het verpleeghuis verandert. Mensen verblijven er steeds korter, vaak met complexere problemen en een intensieve zorgbehoefte. Maar straks wonen miljoenen ouderen thuis. Als we nu geen plannen maken hoe we in de toekomst de zorg voor thuiswonende ouderen regelen, zitten we over tien of twintig jaar met onze handen in het haar.’

Geen duidelijke plannen

Door de vergrijzing groeit het aantal ouderen. Nu woont slechts vier procent van hen in een verpleeg- of verzorgingshuis. De overige ouderen wonen al zelfstandig. Het aantal ouderen in zorginstellingen zal verhoudingsgewijs verder afnemen, is de verwachting van het CBS. Terwijl het aantal ouderen dat thuis blijft wonen, met een kwetsbare gezondheid, groeit. Bergkamp: ‘D66 vindt het belangrijk dat ouderen langer en gezonder thuis kunnen wonen. Deze mensen hebben ook recht op goede zorg. Daar zijn nog geen duidelijke plannen voor en dat vind ik geen goede zaak. Er is nu nog niet een begin van een visie op wat er precies op ons af komt. Ik wil dat de minister gaat verkennen wat ervoor nodig is om de zorg thuis kwalitatief op hoog niveau te houden.’

Motie

De zorg voor thuiswonende ouderen is nu volgens Bergkamp gefragmenteerd. Een deel valt via zorgverzekeraars onder de Zorgverzekeringswet, een andere deel via de Wmo onder gemeenten en een deel via de Wlz onder zorgkantoren. Als het aan Bergkamp ligt, doet minister Hugo de Jonge van VWS een brede verkenning, inclusief wonen. ‘Ik wil dat het kabinet kijkt naar alle vormen van zorg thuis. Van een verpleegkundige die medicijnen toedient tot een verzorgende die steunkousen aan- en uittrekt. Maar het gaat ook om de installatie van een traplift en het aanpassen van een woning. Het gaat mij erom dat de kwaliteit bij een toenemende vraag naar zorg thuis behouden blijft.’ Bergkamp heeft hiertoe een motie ingediend, die door alle coalitiepartijen wordt ondersteund.

Strijders voor thuiszorg

Eerder trok beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) aan de bel over personeelstekorten in de wijkverpleging. De beroepsvereniging vond ook dat de wijkverpleging was ondergesneeuwd in de Miljoenennota. Uiteindelijk besloot het kabinet toch af te zien van een forse bezuiniging in de thuiszorg. Het journalistieke onderzoeksprogramma De Monitor kaartte samen met dagblad Trouw het probleem aan van thuiswonende ouderen die op de wachtlijst van het verpleeghuis staan. Zij belanden hiermee in de zogenaamde ‘zorgval’ en ontvangen dan minder thuiszorg dan ze nodig hebben, waardoor de wijkverpleegkundige in de knel komt. Hugo Borst en Carin Gaemers geven aan nu niet meer alleen te strijden voor de verpleeghuiszorg, maar ook voor de thuiszorg: ‘Er zijn al in problemen in de thuiszorg en die sector ga je nu verder belasten. Wat in de verpleeghuiszorg misgegaan is, gaat zich straks herhalen in de wijkverpleging’, aldus Hugo Borst in het Nederlands Dagblad.

1 REACTIE

 1. De verpleegkundige die medicijnen toedient en een verzorgende voor de steunkousen???? Precies zoals de buitenwereld het ziet. Een VERZORGENDE draagt OOK zorg voor de sonde, katheriseert, behandeld open wonden. Dient medicijnen toe enz.
  Terminalezorg, stervensbegeleiding.
  De tijd van alleen wassen en aankleden ligt ver achter ons.
  Elke 2 jaar moeten we opdraven (€€€) om te laten zien dat we nog bekwaam zijn en daardoor bevoegd.
  Wanneer wordt dat beeld ook eens bijgesteld? We hebben een mooi, soms
  emotioneel, maar onderkent vak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.