Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

College mensenrechten: hygiëne weegt zwaarder dan geloof

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG discrimineert niet op grond van godsdienst als ze een medewerkster verplicht om korte mouwen te dragen. Dit blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.
numerus fixus
Zolang er voldoende stageplaatsen zijn, is een numerus fixus eigenlijk niet meer nodig.

Een coördinerend medewerkster van de afdeling bloedafname heeft de zaak begin dit jaar aangespannen. Ze is moslim en wil vanwege haar geloof haar armen bedekken. Het ziekenhuis schrijft omwille van de hygiëne korte mouwen voor. De vrouw voelt zich gediscrimineerd door dit beleid.

Indirecte discriminatie

De maatregel van het ziekenhuis treft vooral mensen die vanwege hun geloof bedekkende kleding willen dragen, schrijft het college in haar motivatie. Er is in zo’n geval sprake van ‘indirecte discriminatie’.  In tegenstelling tot directe discriminatie, mag indirecte discriminatie mits dat goed onderbouwd is. Het ziekenhuis heeft in deze zaak een goede onderbouwing voor zijn beleid, oordeelde het college. De kledingvoorschriften zijn relevant voor de functie. Verder dient dat beleid een belangrijk doel: het voorkomen van besmetting met bacteriën en virussen. Omdat de vrouw zelf veel direct contact met patiënten heeft, gelden voor haar de strenge regels op het gebied van dienstkleding en handhygiëne.

Het ziekenhuis heeft een dienstkledingbeleid gebaseerd op de richtlijn van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). Het wijst er bovendien op dat richtlijnen van het RIVM en van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) verplichten tot strikte handhaving van deze regels.

Afritsmouwen

De vrouw heeft alternatieven aangedragen in de vorm van losse wegwerp/afritsmouwen en oprolbare driekwartmouwen. Volgens het ziekenhuis zijn deze alternatieven niet werkbaar. Volgens de IGJ is het in de praktijk niet goed te controleren of dat het gebruik van wegwerp/afritsmouwen goed gebeurt. Driekwartmouwen vallen ook af, omdat die het risico op micro-organismen vergroten. Bovendien wil het ziekenhuis geen uitzonderingen maken, omdat dit een negatieve uitstraling heeft op de algemene nalevingsbereidheid.

In dit geval weegt het College deze argumenten zwaarder dan de religieuze reden van de medewerkster om haar armen te willen bedekken. In een eerdere, vergelijkbare zaak, oordeelde het College dat er wel sprake was van discriminatie. In die zaak kon een ander ziekenhuis niet hard maken dat de kledingeis noodzakelijk was in de betreffende functie. De onderbouwing voor het beleid is in zo’n geval doorslaggevend.

Uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens 26 april 2018

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Helemaal juist. Haar moet opgestoken zijn, geen sieraden zoals ringen, armbanden, kettingen of oorbellen. Horloge moet opgespeld zijn en mouwen moeten kort zijn. Ik heb gekeken op google maar ook in Turkije en Marokko hebben verpleegkundigen korte mouwen. In Saudi Arabië niet.
  Maar als ik in een moslim land ga werken moet ik ook een hoofddoek om en ze zullen geen uitzondering maken voor buitenlanders.

 3. Terechte uitspraak ! Als je je professie in de zorg kiest, weet je wat er van je wordt verwacht. Hygiëne en infectiepreventie is een belangrijk onderdeel van patiëntveiligheid in de professionele gezondheidszorg. Handhygiëne is essentieel bij het voorkomen van (zorg-) infecties en verspreiding van (resistente) micro-organismen !
  Maar wat ontzettend knullig dat NURSING ook nu weer een foto plaatst waarbij de zorgverleenster met haar haardracht niet aan de algemene voorzorgsmaatregelen (WIP) voldoet.
  Check jullie foto’s, zo werken ze niet mee om een goed voorbeeld te geven.
  Plaatsen jullie snel een betere foto ?

 4. Terwijl in de wereld zo veel vrouwen normaal vonden om armen niet te bedekken en het hoofd zonder hoofddoek te dragen.
  in islam moet het wel en daardoor moeten we rekening houden andersom Niet?

  In gezondheid zorg werken, werken we met lichaam van ons zelf en van anderen!
  Regels is regels!
  De regels bestaat al lang!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.