

Voorkom, herken en krijg grip op complex gedrag
Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg
Tijdens deze dag vol inspirerende lezingen, beeldend theater en praktische sessies krijg jij hulp bij de grootste uitdagingen rondom complex gedrag in de ouderenzorg:
- Omgaan met claimend gedrag, agressie, zorgmijden en manipulatie
- In teamverband optreden: grenzen stellen, samenwerken en kennis delen
- Optimaal samenwerken met de cliënt en mantelzorgers
- De behoeftes achter complex gedrag ontdekken
De vorige editie van dit congres is beoordeeld met een 8,4! Mis deze kans niet en schrijf je in.

Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor zorg- en welzijnsprofessionals werkzaam in de ouderenzorg, zoals verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers, praktijkondersteuners, teamleiders, maatschappelijk werkers en sociaal werkers.

Kijktip:
Spreker Gerben Bergsma over dit congres

Een initiatief van:



Accreditatie
5 puntenAccreditatie voor het congres Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg is goedgekeurd voor 5 punten bij:
- Kwaliteitsregister V&V
- Register Zorgprofessionals (scholing algemeen, wijkverpleegkunde, GGZ, dementieverpleegkunde, SPV)
- Verpleegkundig Specialisten Register
Vul je relatienummer in op het aanmeldformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Suggesties voor accreditatie?
Mail jouw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl. Wij zullen jouw verzoek in overweging nemen.
Welkom en opening van de dag
Jan van der Hammen, dagvoorzitter, trainingsacteur
Complex gedrag: hoe het gewone leven zorgt voor gewonere zorg
Francien van de Ven, manager op Ouderenlandgoed Grootenhout
Francien neemt je in haar lezing mee in het leven van alledag op Grootenhout. Een leven vol gewone momenten, maar ook met situaties waarin gedrag niet altijd meteen te begrijpen is. Met veel bevlogenheid vertelt ze hoe ze daarmee omgaan: met open blik, creatieve ideeën en slimme oplossingen voor soms behoorlijk lastige uitdagingen. Door écht anders te denken, ontstaan verrassende inzichten — en dat maakt het verschil.
Theater ‘Ouderenzorg op weg naar de toekomst’ – cliënt, mantelzorgers & de zorgprofessional
Jan van der Hammen & Marij Verhaevert, trainers in de ouderenzorg
Het thema familieparticipatie en samenwerken met de informele zorg staat hoog op de agenda voor de komende jaren. Het gaat daarbij om het versterken van de samenwerking binnen deze driehoek en vooral ook het motiveren van het netwerk om actief (familieparticipatie) te blijven waar het gaat om zorg/ondersteuning/welzijn van hun naasten. Maar hoe werkt dit bij ouderen die complex gedrag vertonen? En wat als het netwerk dit gedrag zelf niet ziet?
Tijdens dit beeldend theater word je meegenomen in de wereld van Meneer de Wit, zijn netwerk en de betrokken zorgprofessionals. Er worden verschillende dilemma’s belicht binnen het samenwerken in de driehoek, zowel vanuit cliënt- als familieperspectief.
Ochtendpauze
Sessieronde 1
Lunchpauze
Sessieronde 2
Middagpauze
Sessieronde 3
Einde programma
Verdieping op theater ‘Ouderenzorg op weg naar de toekomst’ – cliënt, mantelzorgers & de zorgprofessional
Jan van der Hammen & Marij Verhaevert, trainers in de ouderenzorg
Tijdens het beeldend theater in het plenaire programma wordt je meegenomen in de wereld van Meneer de Wit, zijn netwerk en de betrokken zorgprofessionals. Hier werden verschillende dilemma’s belicht binnen het samenwerken in de driehoek, zowel vanuit cliënt- als familieperspectief.
Tijdens deze verdiepende sessie gaan we met je in gesprek en nemen we je mee naar de toekomst, die morgen al begint. Waar loop je tegenaan in de samenwerking? Aan de hand van een aantal theaterscenes laten we je zien wat de driehoek voor het leven van Meneer de Wit daadwerkelijk oplevert.
Teamdynamiek en probleemgedrag: een signaleringsplan voor je team
Gerben Bergsma, Eigenaar Bergsma en De Boer Bij- en Nascholing
In deze tijd waarin vragen steeds complexer worden en personeel steeds schaarser is, moeten we aandacht besteden aan het uithoudingsvermogen en werkplezier van verpleegkundigen, helpenden en verzorgenden. Broodnodig om het ingewikkelde werk te kunnen doen. Als het goed gaat met de verzorgende, helpende of verpleegkundige, dan gaat het ook goed met de bewoners, patiënten of cliënten. In deze sessie leer je hoe je verschillende toestanden van je team kunt herkennen én hoe je met elkaar in constructieve samenwerkingsmodi kunt blijven. Er wordt onder andere stilgestaan bij het ontgiften van toxische teams en meer lijn in de samenwerking te krijgen.
Het belang van verantwoord afbouwen van psychofarmaca
Martin Naastepad, verpleegkundig specialist ggz, GGZ-NHN
Meer informatie volgt spoedig
Ouderenpsychiatrie voor verpleegkundigen (basis)
Hennie Snoeren, trainer, Teamcoach en consulent ouderenpsychiatrie en complex gedrag
Meer informatie volgt spoedig
Ouderenpsychiatrie voor verpleegkundigen (gevorderd)
Hennie Snoeren, trainer, teamcoach en consulent ouderenpsychiatrie en complex gedrag
Meer informatie volgt spoedig
De grillige praktijk van zorgmijden
Bert Santema, Consulent bij het CCE
In deze sessie bespreekt Bert Santema de grillige praktijk van het contact leggen tussen zorgprofessionals en cliënten daar waar er sprake is van zorgmijden. Een steeds vaker voorkomend probleem wat zich in alle vormen van zorg in de eigen thuissituatie voordoet. Zorgmijders leiden vaak een eenzaam teruggetrokken bestaan, dit geeft op een bepaalde manier een gevoel van veiligheid, wat lastig te doorbreken is door hulpverleners.
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en het ruim genomen kader van de presentiebenadering, bespreken we de (on)mogelijkheden in dit veelal bijzondere contact. Vaak gaat het hier om een groep mensen die moeite heeft met regels en normering. Wat kunnen we van hun leren en in hoeverre durven ook wij hiervan af te wijken?
Cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag in de ouderenzorg
Geraldine Visser, docent-onderzoeker, Hogeschool Windesheim
Meer informatie volgt spoedig
Zelfbescherming & weerbaarheid; dat is toch niet nodig in de ouderenzorg…
Suzan Linders & Suzanne Thomasse, programmaleider agressie en coördinator agressie, beide werkzaam voor Archipel Zorggroep
In deze sessie maakt men kennis met hoe je confrontatieregels in contact kunt toepassen en hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen veiligheid.
De sessie kent een interactieve sfeer en is gericht op ervaringsleren. Door middel van oefeningen gaan we aan de slag met het toepassen van confrontatieregels. Ook kijken we naar hoe we onze eigen veiligheid voorop kunnen stellen in het contact met de ander.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
– Je eigen veiligheid op 1 staat
– Voel je je gesterkt in je zelfvertrouwen
– Kun je confrontatieregels toepassen in het contact met de ander
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Mensgericht en Inspirerend
'Krachtige handvatten gekregen voor betere zorg aan ouderen. Gerben Bergsma sprak met humor en begrip, een absolute highlight. Mijn eerste congres was leerzaam en onvergetelijk. Een aanrader voor elke verpleegkundige!'
Menselijke Focus
'Door meer naar de mens te kijken in plaats van de cliënt, onderscheidt dit congres zich. Ik heb geen verbeterpunten.'
Vanuit de Patiënt
Stimulans gekregen om niet direct oplossingsgericht te denken, maar vanuit de patiënt. Alles werd laagdrempelig en benaderbaar gepresenteerd in heldere taal, met boeiende casussen. Een eye-opener voor elke verpleegkundige!'
Dialoog Opent Deuren
'Ondergedompeld in de WZD en gesloten settings. Ontdekte het belang van dialoog om binnen onze organisatie 'de deuren te openen'. Essentieel voor organisaties zonder huidig beleid hierop. Een verhelderend inzicht voor elke zorgprofessional!'
‘Fijne tips en handvatten voor een nog betere zorgverlening voor onze kwetsbare ouderen. Informatie om over na te denken en samen over te sparren met het team/ op de afdelingen. Vooral kijken naar de mens, dit is zo belangrijk en zal hierin ook een coachende rol gaan nemen.’
"Ik heb handvatten gekregen hoe ik de onrustige cliënt anders kan benaderen, en hoe ik zelf in de zorg kan gaan staan om de onrust om te keren."
“De workshop werden met humor en een knipoog gegeven, waardoor er herkenbaarheid was die omdenken in ons soms roestig zorgverlenen zal brengen.”
“Zowel de lezingen als de workshops waren echt geweldig. Super interessant en leerzaam op een leuke manier gebracht en gelijk toepasbaar op de werkvloer.“
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 50 deelnemers)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Parkeren en route
Van der Valk Hotel Utrecht ligt aan de A12. Neem afslag 17 Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland.
Bij deelname is gratis parkeren inbegrepen.
Algemeen
Di 25 november 2025
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4
3526KV Utrecht
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.