

Jij ziet straks geen problemen, maar oplossingen!
Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg
Nederland telt steeds meer ouderen. En steeds vaker hebben zij meerdere aandoeningen, zowel lichamelijk als geestelijk. Tegelijkertijd neemt de werkdruk toe door flinke personeelstekorten. Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg kan dan ook een flinke uitdaging zijn.
Dit programma is samengesteld op jouw wensen en behoeften en gaat in op de actualiteiten zoals andere culturen en ethische dilemma’s. Daarnaast krijg je op donderdag 14 maart inzicht in omgaan met agressie, claimend gedrag en psychiatrische aandoeningen.
Met verschillende leervormen zoals inspirerende lezingen, beeldend theater en praktische sessies zie jij straks geen problemen maar oplossingen!

Voor wie?
Dit congres is geschikt voor:
- Verpleegkundigen
- Verpleegkundig specialisten
- Verzorgenden
- En andere zorgprofessionals die op de werkvloer te maken krijgen met problematisch gedrag bij oudere patiënten.

Leestip:
Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet gaat in een interview met Nursing in op complex gedrag: ‘Ga op zoek naar het verhaal van je patiënt’

Nog een leestip:
In een Nursing interview vertelt trainer Jan van der Hammen wat je kan verwachten van zijn lezingen.
Accreditatie
5 puntenAccreditatie voor het congres Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg is goedgekeurd voor 5 punten bij:
- Kwaliteitsregister V&V
- Register Zorgprofessionals (scholing algemeen, wijkverpleegkunde, GGZ, dementieverpleegkunde, SPV)
- Verpleegkundig Specialisten Register
Vul je relatienummer in op het aanmeldformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Suggesties voor accreditatie?
Mail jouw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl. Wij zullen jouw verzoek in overweging nemen.
Welkom en opening van de dag
Ethische dilemma’s in de zorg voor ouderen
Spreker volgt
Een ander perspectief van onbegrepen gedrag
Spreker volgt
Ochtendpauze
Theater: Claimend gedrag en onrust
Jan van der Hammen & Marij Verhaevert
In de zorg is het normaal dat jouw cliënten en patiënten een beroep op jou doen en jouw aandacht vragen. Maar als dat veel gebeurd, kan dit lastig of belastend worden. We spreken dan al snel van claimend (of aandachtvragend) gedrag.
Door middel van interactief theater verkennen we dergelijke situaties uit jouw dagelijks werk en krijg je praktische tips en tricks over hoe je in het vervolg omgaat met claimend gedrag of onrust bij jouw cliënt of patiënt.
Lunchpauze
Workshopronde 1
Middagpauze
Workshopronde 2
Einde programma
programma onder voorbehoud van wijzigen
Zelfbescherming & weerbaarheid; dat is toch niet nodig in de ouderenzorg…
Suzan Linders & Suzanne Thomasse
In deze workshop maakt men kennis met hoe je confrontatieregels in contact kunt toepassen en hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen veiligheid.
De workshop kent een interactieve sfeer en is gericht op ervaringsleren. Door middel van oefeningen gaan we aan de slag met het toepassen van confrontatieregels. Ook kijken we naar hoe we onze eigen veiligheid voorop kunnen stellen in het contact met de ander.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
- Je eigen veiligheid op 1 staat
- Voel je je gesterkt in je zelfvertrouwen
- Kun je confrontatieregels toepassen in het contact met de ander
Psychiatrie in de wijk (alleen in ronde 1)
Gerben Bergsma
Als wijkverpleegkundige kom je steeds vaker in aanraking met complexe psychiatrische zorgvragen. Mede door de groeiende complexiteit van onze samenleving kan dit een grote uitdaging zijn.
Het opbouwen van netwerken met collega-zorgverleners en andere organisaties wordt steeds crucialer. Daarnaast is intercollegiale ondersteuning en kennis over ziektebeelden en vaardigheden van essentieel belang. Tot slot vraagt ook de familie van de cliënt het nodige.
Tijdens deze sessie maak je kennis met het onderwerp psychiatrie in de wijk en leer je beter omgaan met cliënten met psychiatrische aandoeningen.
Gerontopsychiatrie in het verpleeg- en verzorgingshuis – die past hier niet (alleen in ronde 2)
Gerben Bergsma
Kleurrijk, intrigerend, achterdocht, angst en depressie: dit is gerontopsychiatrie in het verpleeg- en verzorgingshuis héél kort samengevat. Ouderen met psychiatrische aandoeningen is een doelgroep die snel groeit en steeds meer behoefte heeft aan passende ondersteuning. Maar wat is de juiste hulp voor deze kwetsbare groep ouderen, die vaak een geweldig talent hebben om verpleegkundigen, verzorgenden én behandelaars tegen elkaar uit spelen of complete woongroepen te ontregelen?
Tijdens deze sessie krijg je praktische handvatten en tips en leer je weer voelen hoe te regelen en te handelen.
‘Zorgwekkende Zorgmijders’ in de ouderenzorg
Gerard Lohuis
Een kwetsbare doelgroep bij zorgmijders zijn ouderen, met name nu zij steeds langer thuis wonen. Bij ouderen gaat het vaak om (zelf)verwaarlozing, eenzaamheid, verlieservaring en minder mee kunnen komen in een veranderende wereld. Hoe ga je om met deze specifieke doelgroep? Welke alternatieve oplossingen zijn er? En hoe motiveer je tot accepteren van hulp?
Het is een uitdaging voor jou om beter te kijken wat er aan de hand is. De werkelijkheid wordt bepaald door het perspectief van waaruit je kijkt en als jij en de oudere niet op elkaar zijn afgestemd, noemen we dat een probleem.
Maar gaat het niet gewoon over een andere opvatting over dezelfde werkelijkheid? Of is het toch de persoonlijkheid, psychiatrische problematiek van de oudere, ervaringen, hindernissen in de levensloop of andere voetangels en klemmen die voortkomen uit ervaringen die onbuigzaam lijken. Hoe ga jij hiermee om? In dit verhaal word je uitgedaagd stil te staan bij de basis van alle hulp: contact en verbinding.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie:
- Kennis over persoonlijkheids- en psychiatrische problematiek zijn essentieel om aan te sluiten bij behoeften en oplossingsstrategieën van ouderen
- Narratieven en verhalen bepalen in grote mate hoe je je zelf beleeft en daar naar handelt
- Dat je grotendeels onbewust handelt en daardoor moeilijk kan veranderen
- Dat de overtuiging en geloof in een eigen theorie door jou van groot belang is om de oudere te helpen
- Dat er geen hulp mogelijk is zonder verbinding tussen oudere en jou als hulpverlener
Dementie en onbegrepen gedrag
Jan van der Hammen
Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het gedrag. Ieder gedrag heeft namelijk een aanleiding. En als we deze aanleiding weten te vinden, kunnen we dit gedrag ook beïnvloeden.
Wat bepaalt ons gedrag? En hoe kunnen we het gedrag begrijpen van mensen met dementie? En misschien nog belangrijker, hoe kun je dit gedrag beïnvloeden?
Tijdens deze workshop gaat Jan van der Hammen in op bovenstaande vragen. Hij gebruikt daarbij een mix van theorie en improvisatie om tot bepaalde inzichten te komen.
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Mensgericht en Inspirerend
'Krachtige handvatten gekregen voor betere zorg aan ouderen. Gerben Bergsma sprak met humor en begrip, een absolute highlight. Mijn eerste congres was leerzaam en onvergetelijk. Een aanrader voor elke verpleegkundige!'
Menselijke Focus
'Door meer naar de mens te kijken in plaats van de cliënt, onderscheidt dit congres zich. Ik heb geen verbeterpunten.'
Vanuit de Patiënt
Stimulans gekregen om niet direct oplossingsgericht te denken, maar vanuit de patiënt. Alles werd laagdrempelig en benaderbaar gepresenteerd in heldere taal, met boeiende casussen. Een eye-opener voor elke verpleegkundige!'
Dialoog Opent Deuren
'Ondergedompeld in de WZD en gesloten settings. Ontdekte het belang van dialoog om binnen onze organisatie 'de deuren te openen'. Essentieel voor organisaties zonder huidig beleid hierop. Een verhelderend inzicht voor elke zorgprofessional!'
‘Fijne tips en handvatten voor een nog betere zorgverlening voor onze kwetsbare ouderen. Informatie om over na te denken en samen over te sparren met het team/ op de afdelingen. Vooral kijken naar de mens, dit is zo belangrijk en zal hierin ook een coachende rol gaan nemen.’
"Ik heb handvatten gekregen hoe ik de onrustige cliënt anders kan benaderen, en hoe ik zelf in de zorg kan gaan staan om de onrust om te keren."
“De workshop werden met humor en een knipoog gegeven, waardoor er herkenbaarheid was die omdenken in ons soms roestig zorgverlenen zal brengen.”
“Zowel de lezingen als de workshops waren echt geweldig. Super interessant en leerzaam op een leuke manier gebracht en gelijk toepasbaar op de werkvloer.“
Tarieven
- Vroegboektarief
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nlAlgemeen
Do 14 maart 2024
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.