Voor betere zorg voor patiënten met longproblemen
Nursing Longen congres
COPD, astma, en longkanker: 3 veelvoorkomende longziekten die het leven van jouw patiënt behoorlijk lastig kunnen maken. In totaal leven er in Nederland 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte. De kans is dus groot dat jij hier mee te maken hebt in je dagelijks werk.
Maak het verschil
Het Nursing Longen congres is dé kans om een verschil te maken voor jouw patiënten met longaandoeningen. Na deze dag weet jij meer over de anatomie & fysiologie van de longen, kortademigheid bij COPD en astma, de laatste levensfase bij longziekten. Maar daar blijft het niet bij. Ook volg je 2 sessies naar eigen keuze, zo weet je zeker dat deze dag aansluit op jouw leerbehoeften!
Wil je nog meer uit deze dag halen? Kom dan samen!
Volg je zelfgekozen workshops
Tijdens de workshops kies je zelf de onderwerpen om je verder te verdiepen.
Voor wie?
Alle verpleegkundigen (algemeen, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verpleegkundig specialisten verzorgenden, praktijkondersteuners, docenten en overige zorgprofessionals die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met longziekten.
Kan je niet wachten?
Lees hier alvast het laatste nieuws van Nursing over longgeneeskunde >
Accreditatie
5 puntenVoor dit congres is accreditatie goedgekeurd bij:
- Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals
- Kwaliteitsregister NVvPO
dinsdag 9 april 2024
Ontvangst
Opening van het programma
Christiaan Vermaas
Anatomie & Fysiologie van de longen
Jan Kooloos
Je krijgt in deze openingspresentatie een mooi overzicht van de bouw en werking van de longen. Naast de anatomie, wordt de algemene fysiologie van de longen uitgelicht.
“Kennis van anatomie maakt je beter in je vak”
Leven met COPD en benauwdheid
Drs. Karin Pool
Hoe begeleid je COPD patiënten in het omgaan met de gevolgen van de ziekte? Wat kun je doen om de patiënt goed te begeleiden om een betere kwaliteit van leven te behalen? Hoe werkt benauwdheid en hoe kun je het behandelen? Je krijgt handvatten om hier beter mee om te gaan.
Ochtendpauze
Sessieronde 1
keuze uit: Longkanker, Klinisch Redeneren, Inhalatiemedicatie en Inhalatoren, Zorgpad Longaanval en Do’s en don’ts in de zorg voor de benauwde patiënt/cliënt
Lunchpauze
Sessieronde 2
keuze uit: Longkanker, Klinisch Redeneren, Inhalatiemedicatie en Inhalatoren, Zorgpad Longaanval en Do’s en don’ts in de zorg voor de benauwde patiënt/cliënt
Middagpauze
Het verhaal van een ervaringsdeskundige
Jaimy Vanenburg
Haar naam is Jaimy Vanenburg, 31 jaar en ze woont in Eindhoven. Ze is erg enthousiast, ondernemend en ze heeft een chronische longziekte. Dat laatste bekijkt ze meestal van de positieve kant: hierdoor is ze zich namelijk nog meer bewust van het Carpe Diem-principe dan voorheen en streeft ze naar volledige mentale en financiële vrijheid. Niet meegaan in ‘wat van me wordt verwacht’ of ‘wat normaal is’. Zij had in mei 2023 een dubbele longtransplantatie en in sept/okt 2023 een harstilstand + pacemaker, niet voor te stellen. Wat kun jij leren van de toch positief ingestelde Jaimy Vanenburg? Zowel als eigen levensles, als voor wat je kan betekenen voor de patiënten waarmee je werkt.
Palliatieve Zorg – Advanced Care Planning
Dr. Sander de Hosson
Elk jaar sterven circa 23.000 mensen aan een longziekte. Palliatieve zorg is dus een belangrijk thema voor het Nursing Longen Congres. Sander neemt je mee in wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde, want wat kan jouw rol hierin zijn?
Afsluiting
Longkanker
Dr. Sander de Hosson
Wat als je patiënt/client de diagnose longkanker krijgt? Welke behandelingen zijn mogelijk? Welke interventies passen hierbij? En bovenal; wat kan jouw rol hierin zijn? Longarts Sander de Hosson neemt je hier in mee.
*Deze workshop is alleen in ronde 2 te volgen
Do’s en don’ts in de zorg voor de benauwde patiënt/cliënt
Karin Kuperus-Boersma
Een benauwde en/of kortademige patiënt moet zuinig met z’n energie omgaan. Waar de spieren nog wel wat kunnen blijven de longen behoorlijk achter. Dit is een uitdaging voor de patiënt, maar ook voor jou als zorgprofessional. Veel valkuilen liggen op de loer. Welke zijn dat dan? Hoe ga je hier mee om? Wat zijn de do’s en don’ts? Waar vind je bruikbare informatie? Hoe motiveer je de patiënt/cliënt?
Op deze vragen wordt in deze workshop duidelijk antwoord gegeven.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Inzicht op het gebied van energiebesparende interventies bij ADL en HDL voor de benauwde patiënt/cliënt
- Handige tips, tricks en aanpassingen in de zorg voor deze groep.
- Hoe je de patiënt/cliënt hierin kan motiveren
*Deze workshop is alleen in ronde 2 te volgen
Tips & trucs inhalatiemedicatie
Titia Klemmeier, longverpleegkundige, mede oprichtster en coördinator van de stichting IMIS
We weten inmiddels dat ongeveer 70% van de patiënten essentiële fouten maakt en je vraagt je af hoe het kan dat dit hoge aantal nog steeds bestaat. In deze workshop zie je aan de hand van praktische voorbeelden wat daarvan de reden is en hoe we dit kunnen verbeteren.
In deze workshop krijg je praktische handvatten hoe je op een juiste manier een goede inhalatie-instructie geeft.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- de belangrijkste inhalatiefouten te herkennen, te benoemen en te kunnen corrigeren bij patiënten
- een inhalatie-instructie te geven volgens de geldende protocollen.
- een concreet beeld te vormen hoe inhalatie-instructie in de eigen werkomgeving kan worden verbeterd.
Een longaanval en de impact hiervan
Karin Kuperus-Boersma
Een ziekenhuisopname bij COPD wordt vaak veroorzaakt door een longaanval. Voor patiënten en hun naasten heeft dit een grote impact; niet alleen krijgen ze lichamelijk een terugslag, maar ook mentaal en sociaal heeft het effect. Maar wat is een longaanval nu eigenlijk? Waar wordt het door veroorzaakt en hoe zou een patiënt er het best op kunnen anticiperen?
Al enkele jaren kun je als verpleegkundige terugvallen op het zorgpad ‘COPD Longaanval met ziekenhuisopname’. Een mooie hulpmiddel in de zorg voor COPD patiënten die verder gaat dan de intramurale zorg, maar zich ook bezighoudt met transmurale zorg.
In deze workshop zal Karin, aan de hand van het zorgpad, bespreken wat een longaanval precies inhoud, wat de impact is en wat je uit het zorgpad mee zou kunnen nemen in je zorgverlening voor deze patiëntengroep. Naast jarenlange ziekenhuiservaring als longverpleegkundige, neemt Karin haar ervaring als COPD coach (transmuraal) mee in de handvaten die je aan het eind van deze workshop krijgt.
* Deze workshop is alleen in ronde 1 te volgen
Klinisch redeneren bij veel voorkomende klachten
Janneke de Winter, vakdocent klinisch redeneren, Amsterdam UMC
We gaan op een gestructureerde en interactieve manier klinisch redeneren aan de hand van een casus met als (continu) terugkerende vraag: hoe gaat het met de patiënt? Hierbij is jouw mening als zorgprofessional en om uitspraak te doen, hoe het met de patiënt gaat, van groot belang. Dit doen we met het Time-out-model door middel van 4 kerncompetenties: observeren (klinische blik), analyseren (klinisch inzicht), communiceren (klinisch leiderschap) en reflecteren.
Wat heb je na het bijwonen van deze workshop geleerd?
- -Je hebt kennis genomen en geoefend met het Time out model
- Je bent bekend met de 4 kerncompetenties en de mogelijke vragen die je kunt stellen om de casus te structureren en uit te diepen.
- Je weet een casus op gestructureerde wijze uit een te zetten m.b.v. de items persoonlijk welbevinden, lichaamsfuncties en ADL & participatie.
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Fantastisch & Boeiend
‘Het anatomiecollege en Sander de Hosson zijn fantastisch! Ook de nieuwe informatie over inhalatietechnieken tijdens de workshopronde vond ik boeiend’
Balans & Meerwaarde
‘Bijzonder vind ik de mooie balans tussen wetenschappelijke en praktische informatie. Deze lezingen hebben echt meerwaarde!’
Deskundig & Diepgaand
‘De 3 grootste pluspunten: interessante onderwerpen, deskundige sprekers en diepgaande kennis’
Praktische info
Tarieven
- Vroegboektarief (t/m 31 december)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Alle tarieven zijn exclusief BTW. Bekijk de annuleringsvoorwaarden hier.
Algemeen
Di 9 april 2024
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
FAQ
Heb je een vraag? Kijk dan bij het overzicht van veel gestelde vragen.
Of neem contact op met onze klantenservice.