

De vele gezichten van NAH
NAH Congres 2024
Duik dieper in de veelzijdige wereld van NAH
Voel je soms dat je méér wilt begrijpen van de vele gezichten van NAH? Dat je niet altijd de verborgen signalen of uitdagingen herkent? Dit is hét moment om je inzichten en technieken te versterken.
Wat ga je ervan opsteken?
Wat ga je ervan opsteken?
- Handige Aanpakken: Ontvang praktische tips van zowel experts als mensen die zelf NAH hebben.
- Nieuwe Hulpmiddelen: Ontdek het gloednieuwe Parkinson pad en hoe dit jou kan helpen in de dagelijkse zorg.
- Beter Begrip: Krijg een rijker inzicht in de complexiteit van NAH, van de vermoeidheid tot de vaak onzichtbare gevolgen.

In Essentie
Wil je meer leren, goede ideeën opdoen en gewoon een inspirerende dag hebben? Dan is dit congres voor jou.
Dus waar wacht je nog op, schrijf je in!

Een Vleugje Cultuur
Tijdens de pauzes nodigen we je uit voor een inspirerende expositie van Kunst-Zinnig-Brein, die een andere dimensie toevoegt aan jouw beeld van NAH.

Onvergetelijke Momenten
Prikkelende sessies over agressie en psychiatrische symptomen bij NAH, plus een inspirerende keynote van Prof. dr. Erik Scherder.
Accreditatie
5 puntenKwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen, Neuro, GGZ & SPV) | ADAP – Kwaliteitsregister voor Paramedici (ergotherapeuten, logopedisten & oefentherapeuten) | Verpleegkundig Specialisten Register, Registerplein (cliëntondersteuners, GGZ-Agogen, maatschappelijk werk & psychodiagnostisch werkenden)

Dit congres biedt:
- Verdieping
- Nieuwe inzichten
- Meer kennis over hersenletsel
- Meer begrip door persoonlijke verhalen
- En tips voor een optimale benadering van patiënten.

Spectacel
Al 15 keer eerder organiseerden wij dit congres. Inmiddels durven we te zeggen dat deze dag een werkelijk spectacel is. En met die mening zijn wij niet alleen: al 3.236 collega’s gingen jou voor. Zij beoordelen dit congres met een 8,1 gemiddeld!

Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, verpleegkundig specialisten, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden in NAH.
Programma
Ontvangst en registratie
Opening van de dag
Dagvoorzitter
Persoonlijke waarden; ethische afwegingen
Erwin Kompanje, klinisch ethicus
Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat? Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over ‘werkt dat medicijn wel bij die persoon’, ‘hoe zit die patiënt genetisch in elkaar’ en ‘kunnen wij ons handelen daarop afstemmen’. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven? Er wordt je een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken. Gezamenlijke besluitvorming en ethische afwegingen, dat is waar deze lezing over gaat.
Neuroplasticiteit, wat zijn kansen en mogelijkheden?
Lara Wierenga, neurowetenschapper
De neuroplasticiteit (het aanpassingsvermogen) van de hersenen worden belicht. Wat zijn de kansen en mogelijkheden voor mensen met NAH?
Lara Wierenga, neurowetenschapper en universitair docent, auteeur van het boek ‘Atals van ons brein’
Een jonge ervaringsdeskundige aan het woord
Fleur van Schaik
Fleur (22) is een ervaringsdeskundige op het gebied van hersenletsel. In 2019 belandde ze door een verkeersongeval in een coma. Vanuit het VU is ze voor 18 maanden naar het Daan Theeuwes Centrum gegaan voor intensieve neurorevalidatie. Ze heeft daar grote vooruitgang kunnen laten zien en ze is nog hard aan het werk aan verdere progressie.
Leven met NAH, je moet je dagelijks aanpassen, hoe lukt het Fleur toch goed om geluk uit het leven te halen?
Fleur neemt ons vandaag op inspirerende wijze mee in haar verhaal.
Ochtendpauze
Workshopronde 1
Parkinsonpad, vermoeidheid en prikkels, agressie, psychiatrische aandoeningen en gedragsveranderingen
Lunchpauze
Workshopronde 2
Parkinsonpad, vermoeidheid en prikkels, agressie, psychiatrische aandoeningen en gedragsveranderingen
Middagpauze
Anatomie van het brein; cognitief kwetsbaar
Prof. dr. Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie
Erik Scherder neemt ons mee op reis door het brein. Hij gaat in op de motorische gebieden die diep in het brein liggen en betrokken zijn bij verschillende ziektes, denk aan Parkinson, de zieke van Huntington en aanverwante ziektebeelden. Hoe wordt het functioneren van de patienten ontregelt? Naast de motorische stoornis kijken we ook naar de emotionele- cognitieve, en gedragsproblemen. Het zijn de netwerken die cognitieve functies bepalen. Begrijp beter, waar gedrag vandaan komt, door meer kennis te hebben van de anatomie van het brein.
Prof. dr. Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie
Einde programma

In de pauzes
Extra: Expositie Kunst-Zinnig-Brein
Kunst-Zinnig-Brein werkt met kunstenaars die leven met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), dat vaak grote impact heeft op het dagelijks leven. Tijdens het NAH congres kun je de expositie bekijken en verhalen van de kunstenaars horen.
Parkinsonpad
Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte ter wereld.
Vermoeidheid en prikkels
Overprikkeling en vermoeidheid zijn veelvoorkomende klachten na NAH. Deze twee klachten hebben wederzijds invloed op elkaar.
Agressie (voorkomen)
Psychiatrische aandoeningen bij hersenletsel: depressie
Achtergronden van gedragsverandering bij NAH
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Verlichtend
'Leerzaam en inspirerend – een dag die verlicht.'
Mooi én zinvol
‘Elk onderwerp dat aan bod kwam, was mooi én zinvol!’
Diverse NAH-Perspectieven
‘Knap hoe één onderwerp vanuit zoveel verschillende invalshoeken is te belichten: van rouw en verwerking tot ziekte-inzicht en communicatie met mensen met NAH’
Uniek
‘Uniek is de afwisseling van sprekers: van wetenschap tot dagelijkse praktijk en lessen van een ervaringsdeskundige’
Verrijkend & Divers
'NAH wordt vanuit verschillende hoeken belicht, het is een divers leerzaam programma. Mooi dat er een ervaringsdeskundige met NAH aan het woord komt.'
Verbluffend Inzicht
'Ik heb met open mond zitten luisteren naar de lezingen. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt!'
Praktische Handvatten
‘De inhoud van de presentaties. De eerste presentaties van Gerben en Arno waren zo verhelderend, waardoor er ook meteen voor mij handvatten werden geboden voor in de praktijk.’
Prettige Sfeer
‘Prettige presentaties met verschillende onderwerpen. Vooral de eerste presentatie greep mijn aandacht goed vast, boeiende spreker! Ook een prettige dagvoorzitter! Prettig en goed verstaanbaar, zette een gemakkelijke sfeer en had de controle en het overzicht.’
Praktische info


Tarieven
- Vroegboektarief (t/m 10 oktober)
- 249
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief *
- 249
Alle tarieven excl btw
*korting voor abonnees van Nursing, TvV en TvZ.
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders? Bel even!
Algemeen
Wo 24 januari 2024
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.