Jouw cruciale rol binnen het revalidatie team
Dag van de Revalidatiezorg
Revalideren gebeurt steeds vaker in de wijk of thuis. Logisch, want mensen herstellen vaak ook beter in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat geldt voor mensen na een ziekenhuisopname, maar ook voor ouderen die beperkingen of chronische pijnklachten hebben. Maar er zijn wel randvoorwaarden aan verbonden: de juiste begeleiding, afstemming tussen de verschillende zorgverleners en een revalidant die gemotiveerd is om in beweging te blijven. Jij maakt dit mogelijk, want jij bent de verbindende factor tussen ziekenhuis, specialisten, revalidanten en hun omgeving. Hoe je het aanpakt? Tijdens deze de Dag van de Revalidatiezorg 2023 krijg je alle tools en fijne kneepjes in handen om deze sleutelrol goed vorm te geven!
Klinkt goed? Scroll dan snel verder voor het hele programma!
Daarom is deze dag iets voor jou
- Je krijgt inzichten over toekomstgerichte en ambulante revalidatiezorg – zowel vanuit medisch als geriatrisch perspectief
- Je ontdekt hoe je met motiverende gespreksvoering je cliënt (weer) in beweging krijgt
- Je doet praktische tips op om eigen regie en zelfredzaamheid van mensen te stimuleren
En nog meer
- Je weet hoe je ook de partner, familieleden en mantelzorger erbij houdt als mensen thuis ‘anders’ doen door vermoeidheid en overprikkeling – leer van ervaringsdeskundigen
- Je kiest zelf twee workshops over actuele onderwerpen, zoals digitale zorg of ‘leren hoe mensen leren’. Bekijk hier het volledige aanbod aan workshops.
Leestip
Sprekers Jos Dobber & Jannet de Jonge gaan in op de do’s en don’ts bij motiverende gespreksvoering
Accreditatie
5 puntenHet congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN (scholingen algemeen, revalidatie & geriatrie-gerontologie)
Vul je relatienummer in op het aanmeldformulier om voor accreditatie in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging? Mail dan jouw verzoek naar janise.kaljee@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Programma
Welkom en opening van de dag
Jesper Rijpma
Toekomstgerichte en ambulante revalidatiezorg
Leonoor van Dam van Isselt
Thuis revalideren na een ziekenhuisopname. Het is voor veel mensen fijner, maar toch is het voor kwetsbare ouderen vaak nog niet mogelijk. Regelgeving en financieringsstructuur zitten in de weg om revalidatie in de thuissituatie groots uit te rollen. En dit terwijl wetenschappelijk onderzoek aantoont dat ouderen graag direct naar huis gaan en deze vorm van revalidatie zeer succesvol blijkt te zijn. Tijdens deze lezing kijken we naar verschillen en overeenkomsten tussen de GRZ en de MSR. Ligt een verdere samenwerking in de toekomst voor de hand?
Het betreft een interactieve lezing waarbij we met elkaar in gesprek gaan om bovenstaande punten en vragen verder te verkennen en waar mogelijk te verhelderen.
Na het volgen van deze lezing:
- Heb je meer geleerd over de huidige ontwikkelingen binnen de GRZ
- Ken je de verschillen en overeenkomsten tussen de GRZ en MSR
- Heb je een blik op mogelijke scenario’s van toekomstige ontwikkelingen en welke rol jij hierin hebt als verpleegkundige/verzorgende.
Thuis… en dan? Het stimu(leren) van eigen regie en zelfredzaamheid
Inge Vuijk
Meedoen met een beperking is niet vanzelfsprekend. Je kunt het wel leren! Revalideren gaat immers over het leren omgaan met de veranderde situatie.
Zowel voor degene met de beperking als voor hun directe omgeving.Wat is er nodig om deze mensen optimaal voor te bereiden op de rest van hun leven, zodat ze weer naar wens en vermogen meedoen?
Een inkijkje in de principes onder het gedachtegoed Revalideren is Leren.
Ochtendpauze
De revalidant in beweging door middel van motiverende gespreksvoering
Jos Dobber & Jannet de Jonge
Tijdens deze lezing gaan we in op de basisprincipes en technieken van motiverende gespreksvoering met praktische voorbeelden uit de revalidatiezorg. Er worden nieuwe inzichten belicht en daarbij wordt er ingegaan op de vraag hoe de basistechnieken en vaardigheden het meest effectief gebruikt kunnen worden. Het doel van deze lezing is begrijpen hoe motiverende gespreksvoering werkt, en hoe dit in de revalidatiezorg gebruikt kan worden.
Na het volgen van deze lezing heb je geleerd dat:
- Motiverende gespreksvoering van toegevoegde waarde kan zijn in de revalidatiezorg
- Je motivatieproblemen bij cliënten kunt herkennen
- Je motivatie van cliënten via gespreksvoering kunt versterken
‘Samen revalideren’ – het meekrijgen van het netwerk van de revalidant
Margôt Ros samen met haar partner Jeroen Kleijne
Wanneer Margôt Ros tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding; rustig aan doen is het advies. Maanden lang houdt ze echter last van extreme vermoeidheid, overprikkeling en andere klachten. Ruim een half jaar na het ongeval begint ze eindelijk aan haar revalidatie en leeft ze toe naar de ontmoetingen met lotgenoten in het revalidatiecentrum. Over ziekte, revalidatie en herstel heeft zij het boek ‘Hersenschorsing’ geschreven, samen met haar partner Jeroen Kleijne.
Tijdens deze lezing nemen Margôt en Jeroen je mee in het verhaal en vertellen ze wat de omgeving voor haar heeft betekend tijdens het revalidatietraject. Hun verhaal helpt jou om de revalidant met soortgelijke klachten in je dagelijks werk beter te begrijpen en adviseren. En je leert ook hoe belangrijk de rol van de partner, familieleden en/of mantelzorger voor de revalidant kan zijn.
Lunchpauze
Workshopronde 1
Middagpauze
Workshopronde 2
Einde programma
Het leveren van digitale zorg in de geriatrische revalidatie aan huis
Michael Zonneveld & Astrid Preitschopf
Aan de hand van een casus nemen we jullie mee in de verplaatsing van het revalidatiecentrum naar huis. Wat speelt er allemaal voor revalidanten en zorgverleners en hoe kan digitale zorg daarbij helpen? Wij delen niet alleen de resultaten van onze onderzoeken maar willen jullie ervaringen en meningen horen.
Het doel van deze interactieve sessie is om gezamenlijk een lijst met tips te maken voor hoe we digitale zorg in de thuissituatie kunnen aanbieden.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Wat thuis revalideren inhoudt
- Welke digitale mogelijkheden er zijn
- Hoe je zelf meer kan doen dan je van te voren had gedacht
De behandelde casuïstiek zal gaan over de geriatrische revalidatiezorg. Maar de tips die er uit volgen waar je mee aan de slag kunt, zijn ook zeker toepasbaar op de medisch specialistische revalidatiezorg.
Familie- en mantelzorg participatie door middel van het Samen Revalideren Pad
Eugénie Brinkhof & Marike Jansen
Revalideren doe je niet alleen. Een beroerte, hersenletsel of ander lichamelijk letsel treft namelijk niet alleen de patiënt, maar ook zijn of haar partner, familie, kinderen en vrienden. En daarbij gaat het niet alleen om een bezoek brengen aan de revalidant in het revalidatiecentrum, een dagje meekijken of het ophalen en brengen naar de revalidatie instelling. Het Samen Revalideren Pad (SRP) richt zich op de eerste vier weken van het revalidatietraject van revalidanten en hun naasten. Hierbij staat niet alleen de revalidatie centraal, maar ook begeleiding in het terug naar huis gaan. ‘Je hebt echt het idee dat je het samen doet’, aldus één van de naasten. Door het SRP wordt het duidelijk wanneer er wat van iedereen verwacht wordt.
Het doel van deze workshop is dat je naar huis gaan met concrete plannen om de naasten van de mensen die zij begeleiden in hun revalidatie , te betrekken in het hele traject van revalideren.
Tijdens deze workshop leer je:
- Wat het Samen Revalideren Pad is
- Hoe je het SRP succesvol kunt inzetten
- Hoe je het netwerk van de revalidant het beste kunt betrekken en motiveren
Van Revalideren naar Revalidoen
Inge Vuijk
Meedoen met een beperking is niet vanzelfsprekend. Je kunt het wel leren! Hoe bereid je mensen met een beperking en hun naasten optimaal voor op het leven na de revalidatie? Aan de hand van de principes van Revalideren is Leren krijg je concrete handvatten en tips hoe je een revalidant en zijn/haar naasten kunt ondersteunen om (weer) grip te krijgen op hun eigen leven.
Van zorgen voor naar zorgen dat.
Tijdens deze workshop krijg je aan de hand van concrete voorbeelden ideeën aangereikt hoe je mensen al tijdens hun revalidatie optimaal kunt voorbereiden op het echte leven na de revalidatie.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd dat:
- Je weet hoe leren werkt
- Je weet hoe je leerhulp kunt geven
- Je concrete handvatten hebt om Revalideren is Leren toe te passen in je eigen werk
De rol van de verpleegkundige in de revalidatie van een CVA patiënt
Sietske Kooiman en Mirjam van den Berge
Verzorgenden en verpleegkundigen hebben een belangrijke taak bij de revalidatie, voorlichting, preventie, verzorging en begeleiding van patiënten (en diens naasten) met een CVA. Tijdens deze workshop worden de symptomen en behandelmogelijkheden bij CVA revalidatie besproken en krijg je praktische tips in de begeleiding van patiënten (en diens naasten) met een CVA. Het doel van deze workshop is kennisvergroting over de revalidatie van een CVA patiënt en de rol van de verpleegkundige hierin.
Na het volgen van deze sessie:
- Weet je wat klinische revalidatie inhoud
- Heb je meer kennis over symptomen en de bijbehorende revalidatiebehandelmogelijkheden van een CVA patiënt
- Ken je de rol van de verpleegkundige in het revalidatieproces van een CVA patiënt
- Heb je adviezen over begeleiding van een CVA patiënt
Reflectie, betekenis geven & barrières bespreken: hoe breng je motiverende gespreksvoering in de praktijk
Jos Dobber & Jannet de Jonge
In de workshop wordt vanuit casuïstiek met verschillende technieken en vaardigheden van motiverende gespreksvoering geoefend. Het gaat er daarbij om situaties vanuit het perspectief van intrinsieke motivatie te bekijken en te benaderen. Op deze manier kunnen onderdelen van motiverende gespreksvoering in de praktijk gebruikt worden om de motivatie van de revalidant te versterken.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd hoe:
- Adequaat op ambivalentie van cliënten gereageerd kan worden
- Motivatie via gespreksvoering versterkt kan worden
- Het motiverende gesprek gestuurd kan worden naar verandermechanismen
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
‘De sprekers, waren boeiend en interessant, met humor! Fijn om naar te luisteren.’
‘De gastsprekers waren erg leerzaam.’
Praktische info
Tarieven
- Regulier tarief
- 299
- Vroegboektarief (tot 1 juli)
- 249
- Abonnee tarief
- 249
Tarieven zijn btw vrij en incl. lunch
Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, docenten en overige geïnteresseerden.
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Algemeen
Wo 11 oktober 2023
09:00 – 16:30
De Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nl